Introductie
Op het moment van schrijven heb ik de G9 alweer anderhalf jaar in bezit. Al jaren ben ik bezig met fotografie, maar wel als hobby. Ik ben ooit begonnen met een 60D, maar na jaren gebruik vond ik het tijd voor een upgrade. In deze review deel ik mijn ervaringen met de G9 waarbij de volgende onderdelen aan bod komen:
- Waarom de G9?
- Algemene specificaties
- Bouwkwaliteit en bediening
- Beeldkwaliteit
- Video en autofocus
- Afsluitende woorden
Waarom de G9?
Zoals al gemeld kom ik af van een Canon 60D. Na deze jaren gebruikt te hebben was ik op zoek naar een mooie upgrade. Met de 60D deed ik met namelijk fotografie, maar met de jaren is de interesse om video's te maken gegroeid. Daarom zocht ik naar een camera die:
- Niet te prijzig is (1000-1500 euro vind ik zat voor hobby)
- Goede videoprestaties (liefst 4k60) en mogelijkheden heeft
- Minimaal vergelijkbare fotokwaliteit met de 60D (ik heb niet directe behoefte aan hogere resolutie o.i.d.
Uiteindelijk stonden er meerdere opties op mijn shortlist: Fujifilm X-T3, Panasonic G9, Panasonic GH5, Canon 90D.
Deze vielen allemaal in mijn prijsklasse. De X-T3 klonk aantrekkelijk, maar deze heeft geen IBIS dus viel redelijk snel weg. De GH5 was mij net teveel op video gefocust en minder op fotografie. De 90D is ook een mooie optie, maar biedt geen 4k60 en de video is redelijk soft. Daarom ben ik op de G9 uitgekomen, de combinatie van specs vond ik aantrekkelijk voor mijn doeleind.
Algemene specificaties
- 20.33MP m4/3 sensor
- Video tot 4k60 (8 bit, 150mbps) intern
- Video tot 4k30 (10 bit, 150mbps) intern
- Wifi en bluetooth connectie mogelijkheden
- 3.68k elektronische zoeker
- 1.04k volledig roterend touchscreen
- Tot 20FPS burst met AFC, 12FPS bij mechanical shutter
- 2 SD kaart slots, full size HDMI, headphone & microphone input
- 400 foto durende batterijduur
- 658 gram
Bouwkwaliteit en bediening
Hier kan ik heel snel over zijn: beide zijn absoluut fantastisch. Het toestel is verschrikkelijk goed gebouwd. Het is stof- en spatwaterdicht indien je ook een lens met ondersteuning voor beide gebruikt. De klepjes zijn goed afgedicht, alles voelt zeer stevig en de feedback van de knoppen is duidelijk. Op 2 draaiwieltjes (bovenkant camera) na is de camera volledig stil te bedienen.
De layout van de knoppen is zeer logisch. De camera is daarnaast ook ontzettend goed in te stellen op basis van persoonlijke wensen. Zo zijn er meer dan 10 knoppen welke je een eigen instelling kan geven, zoals een bepaalde manier van autofocus, fotokleurstijl, bepaalde witbalans waarden, uit/aanzetten stille modus, je kan het zo gek niet bedenken of de optie staat erbij.
Tot slot wil ik melden dat ook met mijn kleine handen de grip zeer prettig is om vast te houden. Mijn vader heeft redelijk grote handen en ook voor hem is de camera zeer comfortabel in gebruik.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de G9 is prima. Om hier kort over te zijn: Ik gebruik de camera tot maximaal ISO 3200 bij foto's om nog steeds tot prima resultaten te komen. Onderaan de pagina heb ik enkele voorbeelden van foto's neergezet zodat je zelf een impressie kan krijgen van de fotokwaliteit. De camera heeft, bij gebruik van statief, ook de mogelijkheid om via pixel binning een 80MP foto te maken welke beduidend meer detail bevat, dus mocht je de extra megapixels toch missen is dit vaak een goede optie. Kortom: indrukwekkend wat er uit zo'n kleine sensor kan komen.
Video en autofocus
De beeldkwaliteit bij video is bij de G9 ook uitstekend. Tot ISO 1600 ziet alles er goed uit, ik gebruik indien nodig ISO 3200 ook nog. De video bevat veel informatie waardoor bewerking ook goed mogelijk is, met name in de Cinelike-D stand. Ik heb ook V-log welke uitstekend werkt in combinatie met 10 bit 4k30. De autofocus bij de video is over het algemeen prima. Alleen in vrij extreme situaties met heel veel contrast of een situatie waarbij de focus op een object vastgehouden moet worden gaat het wel eens mis. Met mis bedoel ik met name: Bij veel contrast heeft de camera soms moeite om de juiste focus te vinden. Bij focus vasthouden zie je, indien er lichtbronnen op de achtergrond zijn, soms wat "breathing" dus pulserende actie van de focus. Met veel updates is dit naar mijn mening momenteel op een acceptabel niveau, maar mocht je zelf vaak in beeld zijn is dit wel iets wat je moet overwegen.
Daarnaast zit er een opnamelimiet van 10 minuten op de zwaarste opties bij filmen. Voor mij geen probleem, maar toch handig om te weten mocht je deze camera overwegen.
Afsluitende woorden
Persoonlijk vind ik de G9 in 2022 nog steeds een goede deal, ondanks dat de camera aardig wat jaren oud is. Dit heeft te maken met de langdurige software ondersteuning, prima beeldkwaliteit, uitstekende video en de fijne ergonomie. Daarnaast is het lenzen aanbod zeer uitgebreid en te verkrijgen van goedkoop tot duurder dan de camera zelf. De lenzen zijn vrijwel allemaal van goede kwaliteit en zijn fijn in bediening (ik bezig meerdere merken lenzen).