Cougar A 450 Review

TERW_DAN
5 januari 2013, laatste update op 5 januari 2013, 4.117 views

Cougar A 450

Inhoud van de doos Eerste indruk Specificaties Installatie Testsetup Benchmarks Geluidsproductie Garantie Specificaties Prijs Tot slot conclusie Ik heb deze voeding gekregen van Cougar na aanleiding van dit topic: Cougar Review Topic: Test 1 van de 6 COUGAR PSUs De A450 is een 450W voeding die zich plaatst in het middensegment. Het is geen budgetvoeding voor de allersimpelste systemen, maar ook geen highendvoeding voor multiGPU setups. Een voeding die dus prima...

Pluspunten

• warmteontwikkeling
  • geluidsproductie
  • stabiliteit.

Minpunten

• sleeving zit te strak op de kabels
  • slechte kabels en onlogische indeling
  • saai
  • efficientie valt tegen

3 van 5 sterren (Voldoende)
Inhoud van de doos
Geluidsproductie
Prijs
Tot slot
conclusie

Ik heb deze voeding gekregen van Cougar na aanleiding van dit topic: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1423215
De A450 is een 450W voeding die zich plaatst in het middensegment. Het is geen budgetvoeding voor de allersimpelste systemen, maar ook geen highendvoeding voor multiGPU setups. Een voeding die dus prima past in een gemiddeld systeem dat geen bijzondere eisen heeft.'

Cougar is onderdeel van Compucase, dat als OEM al heel wat voedingen heeft geproduceerd, maar nu ook retail gaat aanbieden onder de naam Cougar.

Inhoud van de doos
De inhoud van de doos van de A450 is vrij sober. Naast de voeding is er een eurokabel aanwezig, 4 M3 schroeven en een boekje dat informatie geeft in het Engels en het Duits over de voeding, contactinformatie en garantievoorwaarden.

Eerste indruk
De Cougar A450 is een zwarte voeding, met in relief het logo aan de zijkant en aan de andere zijkant een sticker met specificaties. Bovenin (of onderin, net hoe je het ding vasthoudt) zit een 120mm fan.
De voeding is zwaarder dan ik had gedacht, en dat is een positief punt. In de regel is het zo dat hoe zwaarder een voeding, hoe beter de kwaliteit is. Dit gaat natuurlijk niet altijd op, maar het zit er niet heel vaak naast.
De kabels zijn allemaal voorzien van zwarte sleeving en lijkt heel veel op de sleeving die Zalman ook gebruikt bij de ZM500 en ZM600 die ik heb gehad.

Vermogenstabel

Molex3x
FDD1x
PCIe1x 6pins
1x 6+2pins

De voeding meet 149mm (b) x 141mm (l) x 86mm (h).
De lengte van de diverse kabels is als volgt
Kabellengte
ATX525 milimeter
CPU550 milimeter
PCIe 6+2525 milimeter
PCIe 6pins560 milimeter
Molex/SATA1150 milimeter
Molex/SATA1165 milimeter

De indeling van de Molex/SATA 'All in one' kabels ziet er als volgt uit.
PSUSATASATAMolexMolexfloppy
SATASATASATASATAMolex

De voeding heeft 2 12V rails. Cougar noemt het Dynamic Dual 12V, omdat het dynamisch mogelijk is om de stroom te verdelen. Voor zover ik kan zien is het gewoon een standaard dualrail ontwerp. De 12V rails kunnen 20 en 22A aan, maar het gecombineerd vermogen ligt op 35A. Hetzelfde is het geval bij bijvoorbeeld de Odin GT waarmee ik vergelijk. Deze biedt 4 18A rails, maar het totaal ligt op 41A op de 4 12V rails bij elkaar.
Een andere indeling is hiervoor ook niet handig, want dan moet je of het vermogen van de voeding een eind omhoogschoppen (42A op 12V is 504W), of je moet iedere rail beperken tot 17,5A, wat het voor de gebruiker bijzonder lastig maakt om een en ander in te delen, omdat je niet weet wat nu precies op welke rail zit.

De Cougar biedt daarnaast de volgende veiligheidsfuncties
veiligheidsfuncties
UVP (undervoltage protection)schakelt de PSU uit als de voltage op een lijn te laag is.
OVP (overvoltage protection)schakelt de PSU uit als de voltage op een lijn te hoog is
SCP (short-circuit protection)schakelt de PSU uit als er kortsluiting is
OPP (overload protectionAls er meer gevraagd wordt van de voeding dan deze kan leveren zal deze uitschakelen
OCP (overcurrent protection)Als de load op een lijn te hoog is, dan zal deze functie de voeding uitschakelen.

Mooi dat de voeding het heeft, en uiteraard ook zeer belangrijk, maar ik moet wel zeggen dat ik nog geen voeding ben tegengekomen die dit tegenwoordig niet heeft.

Installatie
Installatie testbench
Allereerst ben ik begonnen met het installeren van de PSU. Om te beginnen eerst los op m'n bureau, zoals met vrijwel alle hardware gebeurd, daarna heb ik de voeding in een kast ingebouwd. De eerste stap van de installatie bestond het uit aansluiten van iedere soort connector op de voeding. Dus de 20+4 pins ATXstekker, 4+4Pinsstekker, een SATAstekker, een molexstekker en de PCIestekkers. Er zit nog een floppydriveconnector op de voeding, maar ik heb echt geen apparaten die ik daar op aan kan sluiten.
Het aansluiten van de 20+4 pins stekker gaat bijzonder lastig. De sleeving loopt dermate ver door naar de stekker dat het bijna niet te doen is om deze goed in te pluggen. Omdat het 2 losse connectoren zijn waarvan de 4 pinsstekker onder de 20 pinsstekker klikt (zoals vrij standaard is bij voedingen) is het handig eerst de 4 pinsstekker in te prikken en dan de 20 pinsstekker. Maar doordat het stukje kabel vanaf de sleeving tot de connector erg kort is heb je gewoon geen speelruimte om de 20 pinsstekker er nog fatsoenlijk in te steken. Je zult beide stekkers er tegelijkertijd in moeten steken. Dat was hier nog wel te doen, omdat ik vrij bij het moederbord kon komen, maar het was verre van handig. Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor de 4+4pinsstekker voor de CPU. Ook hier heb je maar verdomd weinig ruimte, en is het inprikken echt niet prettig als je niet echt de ruimte hebt, zoals in mijn geval door een flinke CPU-koeler.

De sleeving op de ATXstekker.

Het inprikken van de SATAstekker ging eigenlijk zonder problemen. De molexconnector gaf echter wat meer problemen. Het ding ging ontzettend stroef in de connector op mijn GA-USB3.0kaart. Om uit te sluiten dat het aan deze kaart lag ook nog een oude optical gepakt, maar ook daarbij kostte het me gewoon flink wat moeite om die stekker erin te duwen. Iets dat ik vroeger nog wel eens tegenkwam op Sweex, Qtec, Target en andere wokkietokkie-voedingen, maar niet verwacht op een PSU die toch als degelijke midrange wordt gepositioneerd.

Het plaatsen van de PCIestekkers leverde geen problemen op, hoewel de sleeving van de 8 pinsstekker (die bestaat uit 6+2 pinnen) ook vrij strak op de connector zit. Maar omdat je over het algemeen genoeg ruimte hebt en het maar 8 pinnetjes zijn zal dit in de praktijk niet zo'n probleem op gaan leveren.
Installatie systeem
Als 2e heb ik de voeding in een systeem geïnstalleerd. Nu heb ik niet de makkelijkste kast gepakt, maar een wat compactere waarbij ruimte niet overvloedig is. Namelijk een Lian Li PC7-plus II, een degelijke miditower waar ik een µATX P55M-UD4 van Gigabyte in heb gezet, met daarop een Scythe Ninja Mini, niet de kleinste koeler.

© Lian Li

Het inbouwen was hierom niet echt makkelijk. De 2x 4pins connector was met veel prutsen pas in te pluggen. Normaal doe ik zoiets stekker voor stekker, maar dat gaat bij deze voeding niet. Hetzelfde geldt ook voor de ATXstekker. Hier was iets meer ruimte, dus op het moment dat je het ding aan de zijkanten tegen elkaar drukt past het wel, maar de stekkers na elkaar insteken zit er niet in.

De voeding heb ik ook in m'n andere systeem gezet, waar een X48-DQ6 moederbord inzit met daarop een Mugen 2 en dit alles in een Lian Li PC-A70. Daar ben ik na 10 minuten maar gestopt met het proberen van het aansluiten van beide 4 pins kabels en heb ik het bij een enkele gelaten. De setup is niet handig voor kabels, maar met deze voeding is het nagenoeg onmogelijk om het goed in te prikken zonder uit te bouwen.

Dan loop je tegen de lange kabels op. Cougar noemt deze de 'all in one cables', ik noem ze onhandig. Wegwerken in de kast is niet te doen, omdat de connectoren ook nog eens op normale afstand van elkaar zitten. Een stuk kabel dubbelslaan en vast tiewrappen zit er dus niet bij, op het moment dat je wel de connectoren wilt gebruiken. Bij een andere voeding is de afstand niet zo'n probleem, omdat de kabel korter is en je gewoon meerdere kabels naast elkaar kunt maken, maar omdat je maar 2 kabels hebt in totaal die ieder ruim 115 centimeter lang zijn, is het gewoon niet handig.
In mijn systemen heb ik meestal wel 2 molexen nodig aan de achterkant. 1 voor een eSATA output met stroom en nog eentje voor bijvoorbeeld een USB3.0insteekkaartje. Deze sluit ik meestal op 1 kabel aan met enkel molexjes en kan die wegwerken onder de backplate van het moederbord. Als ik dat bij deze kabel doe heb nog maar 1 kabel over, die de rest van de apparaten moet voeden. En zeker als je schijven onderin hebt zitten en een optical bovenin wordt dat crap.
Het beperken van het aantal kabels (waarschijnlijk met het oog op minder kabelzooi in de kast) werkt in dit geval dus averechts. Je kunt je kabels niet meer wegwerken, omdat je dan snel connectoren tekort komt.
Natuurlijk is het onmogelijk om een voeding te maken die in iedere kast past en niet teveel kabelrommel geeft, omdat er talloze indelingen te bedenken zijn. De oplossing die Cougar voor deze PSU heeft bedacht is echter de minst elegante die ik tot nu toe heb gezien.

- update 10/11

Ik heb uit pure frustratie de sleeving er vanaf gesloopt, die hinderde teveel en was niet echt heel mooi te noemen.

Het ziet er nu wellicht wat minder netjes afgewerkt uit, maar op deze manier zijn de kabels gewoon aan te sluiten.
De sleeving was vastgezet met tie-wraps met daaroverheen een stuk krimpkous. Niet de mooiste manier, omdat je op die manier de verdikking van de tie-wraps heel netjes ziet. Zonder sleeving is het wellicht nog wat minder mooi, maar het voldoet prima.
Het enige nadeel van de sleeving eraf halen is dat je je garantie kwijt bent, want je moet de voeding openen.

Testsetup

ODDSamsung SH-S183
HDD2x 500GB WD Caviar Black
I/OGA-USB3.0

Benchmarks
Om een vergelijking te maken tussen de verschillende voedingen heb ik het verbruik gemeten tijdens een aantal situaties. De metingen zijn gedaan door middel van een Cresta RCE-1106 energiemeter. Reden voor het gebruik van deze meter is dat hij ten eerste maar 7 euro is, en ten tweede als een van de beste uit de test komt (http://nl.hardware.info/r...ngstest-9-energiemeters).
Ik heb de Cougar vergeleken met de 2 voedingen die ik hier heb liggen, een Gigabyte Odin GT 550W en een Zalman ZM400B-APS. De voedingen hebben een ietwat afwijkende set specificaties maar zijn redelijk te vergelijken met elkaar.
De Gigabyte Odin heeft erg veel functies, inclusief tempsensors, modulaire kabels en aansturing via USB. Z'n kleinere broertje heeft dit niet en functioneert vrijwel gelijk. Dus als we de featureset niet meenemen dan kan de voeding aardig meekomen in de vergelijking. Het hogere vermogen zal eerder in het nadeel van de Gigabyte Odin werken dan in 't voordeel.
De 400W Zalman is een bijna suicidale vergelijking, omdat het een voeding is van 6 jaar oud. Destijds was de honger naar 12Vstroom een stuk minder en ging met name de 5V er ruimschoots in. Het testsysteem trekt flink aan de 12Vlijn, dus dit was bij het testen nog spannend om te zien of het goed ging of niet.

Ik heb het verbruik onder de volgende omstandigheden gemeten.
PSU Benchmarks
PSUonlyAlleen de PSU op het stroomnet aangesloten, zonder belasting. Door het lage verbruik bestaat er de kans dat de meting onnauwkeurig is, maar voor de volledigheid heb ik deze toch getest.
OffHet verbruik van het systeem als het uitgeschakeld is. Deze test meet het standbyverbruik van het systeem
IdleHet verbruik van het systeem als het op een Windows desktop in idlemodus staat.
CPU-LoadHet verbruik tijdens het draaien van prime95 om de CPU volledig te belasten.
CPU + GPU-LoadHet verbruik tijdens het draaien van Furmark 1.8.2 om de GPU volledig te belasten en prime95 om de CPU te belasten
VideoplaybackHet verbruik tijdens het afspelen van 1080P HDmateriaal met Media Player Classic Home Cinema
GamebenchHet verbruik tijdens het draaien van de GTA IV benchmark

PSU Only
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 1 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 1 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 4 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 4 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 2 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 2 W

Als ik enkel de PSU aan het net hang dan meet de Cougar slechts 1W, de Gigabyte meet ongeveer 2 (de Cresta springt tussen de 1 en 2, dus ik heb het afgerond naar 2W) en de oude Zalman doet 4W.

System Idle
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 116 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 116 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 131 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 131 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 108 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 108 W

In idlemodus zit er een wat groter verschil tussen. De Zalman vraagt maar liefst 131W, terwijl de A450 voor idlen 15W minder nodig heeft. Het verschil van 8W tussen de Gigabyte Odin en Cougar vind ik nog vrij behoorlijk.

Videoplayback
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 121 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 121 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 132 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 132 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 114 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 114 W

Het afspelen van HDvideo vraagt amper meer van de Zalman dan in idlemodus draaien. Het verschil met de Cougar is wat groter, maar deze is wel een stuk efficiënter in dit geval. De Gigabyte Odin is echter het zuinigst in dit geval.

CPU Load
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 225 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 225 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 240 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 240 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 209 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 209 W

Het belasten van de CPU met prime95 is voor de Zalman een beste klus. Met 240W heeft deze 15W meer nodig dan de Cougar. De Cougar heeft op zijn beurt weer 16W meer nodig dan de Gigabyte, die ook in deze test nog een stuk zuiniger blijft dan de Cougar en Zaman.

GPU Load
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 249 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 249 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 272 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 272 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 231 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 231 W

Als ik de GPU belast mag de Zalman nog meer gaan zweten en stijgt het verbruik naar 272W. De Couger zit hier weer een aardig eind onder, met een verschil van 23W. De Gigabyte Odin weet ook hier weer een heel eind minder te gebruiken en 18W minder te verbruiken dan de Cougar.

GTA IV benchmark
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 280 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 280 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 312 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 312 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 257 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 257 W

Om de systemen te laten zweten is GTA IV gestart, en dit is ook wel terug te zien in het verbruik. De Zalman verstookt nu meer dan 300W en ook de Cougar stookt aardig door. Maar ook nu laat de Gigabyte zich niet kennen en zit 23W onder het verbruik van de Cougar en verstookt maar liefst 55W minder dan de antieke Zalman.

CPU + GPU load
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 331 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 331 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 357 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 357 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 296 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 296 W

Om de belasting nog wat omhoog te gooien heb ik furmark en prime95 tegelijkertijd aangezet. De Cougar vraagt nu 331W uit het stopcontact, maar dat is nog een eind minder dan de Zalman. Omdat dit een oude voeding is levert deze een in verhouding vrij zwakke 12V lijn en nog een vrij sterke 5Vlijn (terwijl de CPU en GPU hun power uit de 12V lijn halen). Hier was ik even bang dat 't systeem eruit zou vliegen, maar ondanks de hoge belasting bleef het lopen. Maar wel met een verbruik van tegen de 360W. De Gigabyte Odin zit nog net onder de 300W en is daarmee weer het zuinigst.

System off
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 2 Whttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 2 W
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 6 Whttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 6 W
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 3 Whttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 3 W

Met het systeem uit, maar nog wel met spanning op het moederbord heeft de Cougar slechts 2W nodig. De Gigabyte vraagt de helft meer met 3W uit het stopcontact en de Zalman zit met 6W nog boven het gebruik van de andere 2 samen.

Verder heb ik gekeken naar de +5V en +12V lijnen onder belasting door er een multimeter aan te hangen en te kijken naar de waardes die deze uitlas en gekeken of deze fluctueerde tussen idle en loadstatus.

5V
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 4.98 Vhttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 4.98 V
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 5.09 Vhttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 5.09 V
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 4.99 Vhttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 4.99 V

Alle 3 de voedingen zitten heel netjes in de marge. De Zalman vertoont een hele kleine fluctuatie op de multimeter (van ongeveer 0.4V), de Cougar en Gigabyte zijn volgens de multimeter heel stabiel en blijven dezelfde waarde aangeven.

12V
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 12.43 Vhttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 12.43 V
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 12.03 Vhttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 12.03 V
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 12.07 Vhttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 12.07 V

De Cougar zit wat hoog in de 12V lijn, maar nog wel binnen de marge. De Zalman en Gigabyte Odin zitten er wat dichter bij, waarbij ik nog moet opmerken dat de 12V lijn in de Gigabyte Odin nog een beetje is opgeschroefd om deze dichter op de marge te krijgen op het systeem waar deze normaal inzit, en deze niet is aangepast voor deze test.

Als laatste heb ik gekeken naar de temperatuur van de voeding door middel van een Voltcraft K101 thermometer. Deze is achterin de voeding geplaatst en vervolgens is 15 minuten lang het systeem belast met furmark en prime.

Temperatuur
Cougar A450http://tweakers.net/ext/f/HbZFBGgJMs5rU5rUcMXyH4zO/full.pngCougar A450: 42.6 Chttp://tweakers.net/ext/f/LCPRuU45M2cbfgJUkJewvwWR/full.png 42.6 oC
Zalman ZM400http://tweakers.net/ext/f/W8aGAOzJNhRRLK2iVOs6AvDu/full.pngZalman ZM400: 38.5 Chttp://tweakers.net/ext/f/1NLuksvz11AuXxthg9tOmlU1/full.png 38.5 oC
Gigabyte Odin 550http://tweakers.net/ext/f/5tXmPRX9v8tCwHYJNcSWuMS9/full.pngGigabyte Odin 550: 39.4 Chttp://tweakers.net/ext/f/JvZSkCfe2x7hB08PSNZQNx9V/full.png 39.4 oC

Ik heb de Zalman meegenomen in deze test, maar echt een goede vergelijking maakt hij niet, omdat de koeling van de Zalman gewoon anders in elkaar zit.
Alle temperaturen zijn aan de achterkant van de voeding gemeten. De zalman gebruikt een 80mm fannetje om te koelen aan de achterkant, de andere 2 een grote fan aan de onderkant.
Omdat het niet mogelijk was om de temperatuursensor (veilig) in de voedingen vast te zetten op dezelfde plek heb ik de temperatuur aan de achterkant gemeten, om een idee te geven van de temperatuur.
De Cougar en Gigabyte, die beide onderin een fan hebben liggen een paar graden uit elkaar. De kamertemperatuur was een paar graden verschillend, in het voordeel van de Gigabyte. De score van de Gigabyte is op een verschil van 3 graden in de kamertemperatuur dan ook gecorrigeerd met 5 graden op de PSU.

Bovenstaande benchmarks laten zien dat een moderne voeding heel veel uit kan maken voor de efficientie. Een 6 jaar oude voeding is voor een modern systeem te inefficient om nog echt zinnig aan de bak te kunnen. De Cougar valt me echter tegen, ik had meer verwacht, zeker tegen een oudje als de Gigabyte, die inmiddels ook weer uit 2007 komt.

De stabiliteit van de Cougar en de warmteontwikkeling is niets mis mee. De voeding koelt goed en blijft lekker stabiel lopen in de benchmarks.

Geluidsproductie
Helaas heb ik niet de apparatuur om een goede geluidsmeting te doen, dus jullie zullen het moeten doen met mijn eigen beoordeling.
En die pakt positief uit voor de Cougar, de voeding is vrij stil, nog net iets stiller dan de Gigabyte Odin die ik zelf in gebruik heb. Maar beide PSU's maken geen vervelende geluiden. Het geruis van een fan kan ik prima mee leven, maar het zeurende, piepende geluid dat je wel eens uit voedingen hoort komen is echt irritant, en dat heb ik bij deze voeding niet kunnen constateren. Wat dat betreft een sterk punt van deze voeding.

Garantie
In tegenstelling tot de meeste fabrikanten in dit segment die 2 jaar bieden, biedt Cougar 3 jaar garantie op hun voedingen. Maar ik vroeg me af of deze claim waar is en ben in de pricewatch gedoken. Ik heb de filters losgelaten op de selectie en kwam uiteindelijk op deze selectie, hierin zitten voedingen van 400 tot 550W met een 80 plus certificering (ongeacht of deze bronze, silver of gold is) en met een prijs tussen de 45 en 75 euro en zowel modulaire als niet-modulaire voedingen.
In het tabelletje staat de voeding, de garantie in jaren en een vinkje als dit 3 jaar of meer is, zodat het makkelijk te vergelijken is met de Cougar.

In totaal zijn het 70 voedingen die op het moment van schrijven in de pricewatch stonden. Ik ben uitgegaan van de garantie die vermeldt staat bij de specificaties van de voedingen. Als er geen garantie bijstond, heb ik deze op de site van de fabrikant opgezocht. Als deze daar niet beschikbaar waren en de fabrikant reageerde niet op mijn emails ben ik uitgegaan van de standaard 2 jaar (en dit staat aangegeven met een '?' erachter).

VoedingGarantie3 jaar of meer
pricewatch: Antec Basiq BP500U5http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Antec Earthwatts EA 4303http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Antec Earthwatts EA 5005http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Antec Earthwatts EA-430D Green3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Antec Earthwatts EA-500D Green3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Arctic Cooling Fusion 550R3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: be quiet! Pure Power L7 430W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: be quiet! Pure Power L7 530W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: be quiet! Straight Power BQT E7-400W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: be quiet! Straight Power BQT E7-CM-480W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: be quiet! Straight Power E7 450W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: be quiet! Straight Power E7 500W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec A135 APS-400S3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec A135 APS-450S3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec A135 APS-500S3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec Nitro BPS-400S3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec Nitro BPS-450S3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec Nitro BPS-500S3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec Smart GPS-400AA-101A3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec Smart GPS-450A3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Chieftec Smart GPS-500AB-A3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Cooler Master GX 550W5http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Cooler Master Real Power M5205http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Cooler Master Silent Pro M5005http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Corsair VX450W5http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Corsair VX550W5http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Cougar A 4003http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Cougar SE 4003http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Eminent EM39032
pricewatch: Eminent EM39042
pricewatch: Enermax ECO80+ 400W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Enermax Liberty ECO 400W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Enermax PRO82+ 4253http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Ikonik Gaia 4502?
pricewatch: Ikonik Gaia 5002?
pricewatch: Levicom Xilence Eco 550W3,25*http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Nexus NX-5000 R3 530W2
pricewatch: Nexus Value 4302
pricewatch: OCZ Fatal1ty 550W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: OCZ ModXStream Pro 500W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: OCZ StealthXStream 500W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: OCZ StealthXStream II 500W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Recom RC-PROE-A5002?
pricewatch: Scythe Kamariki 4 450W2
pricewatch: Scythe Kamariki 4 450W Plug-in2
pricewatch: Scythe Kamariki 4 550W2
pricewatch: Scythe Kamariki 4 550W Plug-in2
pricewatch: Scythe Stronger 500W Plug-in Power Supply2
pricewatch: Seasonic S12II 430W5http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Seasonic S12II 520W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Seasonic S12II-Bronze 430W5http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Sharkoon 500W2
pricewatch: Sharkoon Rush Power C 400W2
pricewatch: Sharkoon Rush Power M SHA-R400M2
pricewatch: Sharkoon Rush Power M SHA-R500M2
pricewatch: SilverPower SP-SS500 500W2
pricewatch: Silverstone Element ST40EF3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: SilverPower SP-SS500 500W2
pricewatch: Silverstone Element ST50EF-Plus3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Silverstone SST-ST45SF (450W)3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Silverstone SST-ST50F3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Silverstone SST-ST50F-V3.03http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Silverstone Strider Essential 500W3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Sweex 450 Watt 80 PLUS Power Supply ATX 2.22
pricewatch: Thermaltake Litepower2
pricewatch: Thermaltake Litepower 450W2
pricewatch: Thermaltake Litepower 500W2
pricewatch: Zalman ZM500-RS3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
pricewatch: Zalman ZM500-ST3http://tweakers.net/g/bullets/checkbox/check_true.gif
*3 jaar en 3 maanden na registratie op website

De stelling van Cougar dat 2 jaar standaard is rammelt een beetje. 3 jaar garantie wordt door het meerendeel van de fabrikanten al gegeven, sommige zitten zelfs al op 5 jaar van de met een voeding in hetzelfde prijssegment als de Cougar.
49 voedingen uit de lijst zit op 3 jaar of meer. 13 hiervan zelfs op 5 jaar.
Uit deze steekproef kunnen we toch wel aannamen dat 3 jaar heel normaal is voor een voeding.

Prijs
Op het moment van schrijven staat deze PSU nog niet in de pricewatch. De MSRP van deze PSU zit op €59,00.

Tot slot
De Cougar A450 is een echte 13-in-een-dozijn-voeding, er wordt niets bijzonders geboden waardoor de voeding een streepje voor heeft op andere voedingen.
Maar dat is natuurlijk niet eens zo erg. Wat ik erger vind is dat de voeding niet handig is ingedeeld in kabels en de kabels te wensen overlaten. Dat maakt het tot een voeding die ik zelf niet zou kopen of aanraden, zeker niet als je de voeding wel eens los wil pluggen.

Als ik kijk naar het leveren van stroom, het primaire doel van een voeding, dan zit dat wel goed. Slecht is de voeding dan ook niet te noemen, maar er zijn voeding die net wat beter zijn. Mocht je in de zoektocht naar een nieuwe voeding tegen de Cougar aanlopen dan kun je het ding met gerust hart kopen zonder bang te hoeven zijn dat je slechte voeding in handen hebt. Het is beslist geen budgetvoeding. Maar de kans dat je voor het geld een betere PSU in handen kan krijgen is wel degelijk aanwezig als we kijken naar de efficientie. De vergeleken Odin voeding haalt behoorlijk wat voordeel.
De efficiëntie is lastig te bepalen zonder speciale apparatuur en de mogelijkheid om het ding heel precies te kunnen belasten, maar door het gebruik van eenzelfde setup is er in elk geval een verschil te vinden tussen de 3 voedingen die ik tot nu toe getest heb.
Ik wil nog meer voedingen testen, helaas was de andere Zalman instabiel waardoor 't systeem niet op wilde starten, ik hoop dat ik dat nog een keer voor elkaar krijg, zodat ik nog wat andere voedingen mee kan nemen in de vergelijking.

Als ik de voeding straks in gebruik neem (wat nog niet zeker is, maar ik kom nog een PSU te kort na het buggen van de Zalman), dan ga ik in elk geval de voedingsstekkers van het moederbord ontdoen van hun sleeving, zodat het inprikken wat gemakkelijker is.

De Cougar A450 vind ik een matige voeding. Hij voldoet niet echt aan de verwachtingen die ik had als ik kijk naar de kwaliteit van de kabels en de indeling en ik vraag me heel sterk af wat er van de efficiëntieclaims klopt. De voeding is gelukkig wel stil, stabiel en wordt niet te heet.

Al met al krijgt deze voeding een magere voldoende.

-- update april 2011.
Ik heb deze voeding nu een tijdje in gebruik in een E8400/P45 systeem en ik heb vooralsnog geen enkele instabiliteit meegemaakt en daarmee moet ik eerlijk toegeven dat gezien bovenstaande review de kwaliteit me nog niet eens tegenvalt. Deze Cougar gelijk onder een B-merk schuiven wil ik dan ook na langere tijd niet doen, maar gezien de verder matige prestaties is en blijft het een voeding die ik zelf niet zou kopen of iemand zou willen aanraden.

Heb jij ook een Cougar A 450?

De beperkte efficiëntie voer je nog niet op als negatieve eigenschap? Of ga je nog actie ondernemen richting Cougar vanwege de toch tegengevallende efficiëntie?

(Aangezien het hier eigenlijk beter past en misschien wat inzicht biedt:)
Maar toch wel schokkende resultaten. Die Gigabyte Odin is maar een '80 plus standard' voeding en die verslaat een Cougar A450 die een '80 plus bronze certificaat' heeft. Het bronzen aspect zet het verschil wel wat aan, maar toch zou de Cougar de Gigabyte moeten verslaan, alleen al op efficiëntie. Als je kijkt naar het 80 plus rapport dan is de 'curve' van de Cougar een stuk beter dan die van de Gigabyte. Deze zou moeten garanderen dat op lagere belasting de Cougar een betere efficiëntie heeft dan de Gigabyte. Als de Gigabyte dan ook nog eens in het nadeel is door het hogere vermogen (waardoor met dezelfde opstelling de belasting op de Gigabyte nog lager is, waar deze het dan sowieso al zou moeten verliezen van de Cougar) dan is het uitermate opmerkelijk dat de Gigabyte de Cougar niet alleen bij kan houden, maar zelfs op een aardige afstand weet te zetten.
Nu vraag ik mij inderdaad af of dit exemplaar wel helemaal optimaal is. In deze toestand zou ik de Cougar links laten liggen. Ik ben dan ook heel erg benieuwd wat de verklaring van Cougar is.
Die had je goed gezien, moet er inderdaad nog bij.
Ik ben benieuwd wat de reactie van Cougar zal zijn, ik heb de review gepost in het topic (en vertaald :)) en ik ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd wat Saturnus, de andere user die de A450 heeft gekregen, voor ervaringen heeft.
Anoniem: 178962 11 november 2010 01:11
Waarom vergelijk je hem met de Gigabyte Odin? Die voeding is 2x zo duur dan de Cougar, logisch dat de Gigabyte em compleet wegblaast.
Nee, dat is niet logisch.
1. Ik heb zelf alleen de Odin GT liggen, wat dezelfde voeding is als de Odin die in 'tzelfde prijssegment zit, waar de GT alleen wat extra mogelijkheden heeft (USB aansluiting voor het controlcenter, tempsensors etc). Toen ik de Odin GT kocht was de Odin hetzelfde geprijsd als wat de retailprijs van de A450 was.

2. Het is een voeding uit 2007 en daarmee heeft de A450 in theorie een voorsprong, omdat die gebruik maakt van technieken die gewoon 3 jaar nieuwer zijn.

3. De Cougar claimt een geweldige efficiëntie te hebben, en zou daarmee beter moeten presteren dan de Odin GT.

Het liefst had ik ook 4 moderne voedingen erbij gepakt, maar helaas heb ik ook niet eindeloos veel hardware liggen, vandaar dat ik met de Odin GT een vergelijk heb gemaakt, dat prima klopt, ook al heeft die 100W meer vermogen.
Bedoel je dit als in dat er in kwaliteitsvoedigen in het algemeen meer heatspreaders zitten?

Nette review, echter werken een paar h2 tags niet.
Wat wordt trouwens de aangeraden winkelprijs van deze voeding?
[...]

Niet alleen heatspreaders, maar meestal zijn alle onderdelen gewoon zwaarder. Dus een wat dikkere PCB, grotere condensatoren etc. Alles telt mee op het totaalgewicht.
Nette review, echter werken een paar h2 tags niet.
Wat wordt trouwens de aangeraden winkelprijs van deze voeding?
Ah, ik had alle H1s al vervangen (die werken op 't forum wel waar deze ook gepost staat). De H2s zijn nu ook gefixed. Tnx.
Prijs zit op 59 euro, dat is ook toegevoegd, want hij staat nog niet met prijs in de PW.
Dan krijg je 5 sterren van mij. Nette review alleen jammer dat je niet meer vergelijkingsmateriaal hebt. Natuurlijk snap ik dat na je er geen budget voor hebt, maar natuurlijk kunnen andere producenten daar in meehelpen :)
Ik ga kijken of ik nog een of 2 voedingen meer kan testen. Maar dat kan nog wel even gaan duren, en ik wilde niet nog weken gaan wachten tot ik wat kon posten. Ik heb nu immers al een duidelijk beeld van de PSU met de gegevens die ik nu heb :)
In de ''Beveiligingen-tabel'' zit een foutje:
OVP (overvoltage protection) schakelt de PSU uit als de voltage op een lijn te laag is
Dit moet neem ik zijn ''als de voltage op een lijn te hoog is
;)
Goeie review! Je krijgt vijf sterren van me. Bijna niets op aan te merken! Verder wat mierengeneuk:

De grafiekjes van de 12V-lijn zijn ge-truncate naar gehele getallen.
De grafiekjes van de 12V-lijn zijn ge-truncate naar gehele getallen.
Hmm, dat moet ergens een afrondingsfoutje zijn in m'n benchbakker. Eens kijken of dat nog te fixen is :)
Bij de prijsvermelding zet je CPU neer, dat moet PSU zijn, neem ik aan. :9

verder netjes gereviewed, bedankt!

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 24 juli 2024 06:06]

Ehh.. inderdaad (niet handig als je zowel een voedingreview aan het schrijven bent waar je het dus over PSU hebt, maar ook bezig bent om een moederbord te reviewen waarbij je CPU veel gebruikt. En je leest echt compleet over die afkortingen heen :P).
Maar het is gefixed. Tnx :)
Topreview, Dan. Had niet misstaan op de frontpage.
Heel erg uitgebreide review, waar je een massa aan tijd in heb gestoken zo te zien.

Ook mooi dat je de garantie tijden hebt meegenomen b.v.

Keep it up, en dank.
Wat een lelijke sleeving ook.