€ 302,- bij Megekko

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless - Zwart Review

6 juli 2022, laatste update op 7 juli 2022, 1.731 views Rapporteer
Testpanel +2

De headset voldoet aan mijn verwachtingen. Met een goede tot zeer goede geluidskwaliteit, veel aansluitmogelijkheden en Active Noicecancelling.
De DAC is handig, batterijduur lang (2 losse accu’s). Lees vooral verder in mijn uitgebreidere review!

Pluspunten

• Goede geluidskwaliteit
  • Surround in games (Tempest 3D op PS5)
  • Extra batterij (2) hot-swap
  • Zit comfortabel, ook na langere tijd
  • Voldoende aansluitmogelijkheden
  • Redelijk neutrale looks
  • Heldere microfoon
  • DAC nuttige toevoeging mits devices bij elkaar staan

Minpunten

• Voelt niet premium
  • ANC kan beter
  • Account voor software PC
  • Prijs

Introductie

Voor het eerst sinds ik actief ben op Tweakers, ben ik geloot om iets te reviewen. Ik stond op het punt om op vakantie te gaan, dus deze review is ook voor het grote deel vanaf mijn telefoon in de Griekse zon geschreven.
Uiteraard heb ik de headset meegenomen, zodat ik deze o.a in het vliegtuig kan proberen. Het eerste nadeel is dan al meteen dat er geen travelcase beschikbaar/meegeleverd is. Hierdoor kan het natuurlijk voorkomen dat de headset sneller beschadigd raakt. Al denk ik niet dat de headset bedoelt is om vaak mee te nemen. Dus ik zie dit niet als eventuele dealbreaker.

Ik ben een casual gamer, maar kan me soms ook uren lang vermaken achter mijn PS of PC. Zodoende vind ik het prettig om met lange sessies een fijne headset te dragen. Die ook lang mee gaat, en waarbij ik niet gebonden ben aan snoeren. Hier voldoet de headset zeker! De oorschelpen zijn van imitatie leer, en de headset zit heel prettig, ook na een aantal uur.

Op donderdag werd ik gebeld door de koerier, welke in naam van Tweakers de headset kwam bezorgen. Ik was die dag aan het werk, en de koerier kwam i.p.v. thuis, de headset afgeven op mijn werk. Super top! Ik kon natuurlijk niet wachten, dus na ontvangst direct geopend.

Aansluiten

Direct na thuiskomst heb ik de headset verder uitgepakt, en aangesloten. Het resultaat zie je op onderstaande foto.

Inhoud:
Arctis Nova Pro Wireless headset
Draadloos basisstation
2 lithium-ion batterijen
2 USB-C naar USB-A
3,5 mm naar 3,5 mm
Plopfilter voor microfoon

Het aansluiten gaat soepel. USB-C in de PS5, en vervolgens in de DAC. Er zitten geen USB-C naar USB-C kabels bij, wat ik opzich wel jammer vind.
De DAC is wat mij betreft een goede toevoeging, mits je apparaten die je aansluit bij elkaar staan. Als ik de headset in het vervolg op de PC wil gebruiken, zal ik daar de DAC moeten aansluiten om alle functies te kunnen gebruiken. (Technisch gezien natuurlijk niet, aangezien het ook via BT zal kunnen). De DAC is naar mijn mening wel groot. In ieder geval groter dan ik had verwacht.

Testen PS5/PC/Bluetooth

PS5

Vrijdag, zaterdag en zondag heb ik de headset uitvoerig kunnen testen op de PS5. Hierbij heb ik vooral AC:Valhalla en Rainbow Six Siege gespeeld. In Rainbow Six (Tempest 3D audio ondersteuning) merkte ik dat het geluid echt super goed is, waardoor ik de tegenstanders voor mijn gevoel beter kon horen dan met mijn vorige headset. (Hyper X Cloud). De Arctis Nova zal dan ook zeker deze headset gaan vervangen.

PC

Deze zal ik later aanvullen, als ik weer mogelijkheid heb om de PC te gebruiken. De software heb ik op mijn werk laptop geprobeerd. Zodoende kwam ik er al snel achter dat een deel van de software account walled is, en je een SteelSeries account nodig hebt.

iPhone

In het vliegtuig en op vakantie urenlang muziek geluisterd. Dit klinkt echt heel goed out of the box via Bluetooth. Ik gebruik zelf TIDAL en Spotify Premium. De “master” quality van TIDAL klinkt voor mij echt zeer goed.

Opnemen

Opnemen zal ik uitvoerig testen als ik de headset op de PC ga gebruiken. In games heb ik geen klachten gehad, en was ik prima te verstaan. (Zonder plopfilter).

Gebruiksgemak

De headset is relatief makkelijk in gebruik. Dwz opzetten, knoppen zitten op een logische plek. Wat ik af en toe lastig vind is dat ik geen feedback krijg welke knop er ingedrukt is. Dit is vooral onhandig als je de headset even uit of aan wil zetten. Ook vond ik het koppelen met Bluetooth voor de eerste keer onhandig. Als alles eenmaal gekoppeld is gaat het prima.

Features

Laten we beginnen bij de DAC. Deze heb ik enkel aangesloten op de PS5. En nog niet echt op mijn PC. Ik heb dan nog niet alles kunnen testen om mijn oordeel te kunnen vellen. Ik zal dit dan ook zsm uitbreiden, zodat ik ook hierover hopelijk iets kan toevoegen. Op de PS5 klonk het overigens prima out of the box.
Momenteel heb ik de headset dus vooral gebruikt via Bluetooth op mijn telefoon. Wat meer dan prima werkt. Wat ik jammer vind is dat er geen app is om het geluid of ANC te regelen via mijn telefoon. Hiervoor schijnt de DAC dan benodigd.

ANC

ANC is wat mij betreft fijn, maar middelmatig. Nu heb ik dit met gamen niet perse nodig, maar in het vliegtuig merkte ik dat de ANC van de Sony WH1000MX3 toch wel een stuk beter werkt. Ik moet hierbij wel vermelden dat ik nooit een headset met ANC heb gehad. De Sony is van mijn vriendin, daarom heb ik verder ook geen referentiekader behalve de Sony.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is dik in orde. De headset voelt solide aan. De materialen zijn prima. De verstelbare hoofdband voelt fijn, de oorkussens voelen ook prettig. Ik heb alleen niet het gevoel dat ik een headset uit het premium segment in mijn handen heb.

Ik vraag me af of de uittrekbare microfoon na een tijd nog steeds zo goed werkt als bedacht. Ik had wellicht toch liever een losse microfoon gezien zoals bij mijn HyperX Cloud Flight. Al heeft dat ook weer z’n nadelen natuurlijk. De tijd zal het dus leren.

Prijs

Met een adviesprijs van €379 euro is dit een prijzige headset. Ik heb te weinig vergelijkend warenonderzoek gedaan, om te weten wat er voor dit bedrag in de markt is. Maar al met al denk ik dat je met deze prijs een prima headset aanschaft. Welke echt goed klinkt (Tempest 3D op PS5), op veel apparaten werkt, en een goede microfoon heeft. (Check wel even of je de PC/PS4/PS5 of de PC/Xbox versie nodig hebt).

De DAC is een goede toevoeging die er voor zorgt dat je een (hopelijk) stabiele 2.4 GHz verbinding kunt opzetten. De software heb ik voor nu nog onvoldoende getest om een mening over te geven, dus deze zal ik zsm in een update toevoegen.

De headset is wat mij betreft een blijvertje. Het is veel geld wat je er voor neerlegt, maar de headset heeft me toch kunnen overtuigen.

De grote connectiviteit is wat mij betreft een pluspunt. Al komt de DAC het beste tot z’n recht als je devices in de buurt van elkaar staan. Bij mij is dit niet het geval en moet ik de DAC nu telkens verplaatsen van PC naar PS5.

De geluidskwaliteit heeft me doen verrassen, wat een prettig geluid zeg. Zowel voor muziek, als in games klinkt het fantastisch. De PS5 ondersteund ook Tempest 3D audio met deze headset, wat voor mij echt een wereld van verschil maakt in competitieve shooters zoals Rainbow Six Siege.

Het comfort is voor mij ook helemaal prima. Ik heb geen last gehad van mijn oren met langere sessies. Ook is de headset op te laden d.m.v. een USB-C poort aan de binnenkant van de cover. Hiervoor had ik alleen wel graag een USB-C naar USB-C kabel gezien, i.p.v. 2x een USB-C naar USB-A kabel.

Heb ik dan toch nog wat minpunten?

Ja, de ANC is niet “je-van-het”. Maar dit is persoonlijk voor mij geen dealbreaker, al mag je voor €379 toch wel wat meer verwachten.

Ook had ik liever een losse microfoon gezien, welke eventueel vervangbaar is. Ik ben benieuwd hoelang het blijft goed gaan met zo’n uitklapbare microfoon.

Kortom…

Aan iedereen die €379 euro te besteden heeft aan een headset kan ik de Arctis Nova Pro Wireless zeker aanraden. En mochten er nog vragen zijn t.b.v. aankoopadvies ben ik zeker bereid om deze te beantwoorden!

Ook zal ik na de vakantie nog een update plaatsen t.b.v. de software op de PC.

Heb jij ook een Steelseries Arctis Nova Pro Wireless - Zwart?