De ATEN UC8000, hands on review via tweakers testpanel
Mijn naam is Job, ik ben een eerstejaars student en fanatiek hobby-ist audio, podium en licht technicus met een focus op geluid en studiotechniek. Via tweakers Testpanel heb ik de kans gekregen om deze mixer een paar dagen in huis te hebben en uit te testen. Ik heb veel plezier gehaald uit het testen en hoop dat mijn review je helpt een beslissing te maken!
Bouwkwaliteit
:strip_exif()/m/675518/1O785VwTkVSp6S7rtTRV9W5gZLKBcArEO6idrif9dih3pnYlnU.jpeg?f=620xauto)
De eerste indruk dat je van een apparaat hebt is altijd de bouwkwaliteit, hoe stevig zit its in ewlkaar en hoe netjes is het afgewerkt? Als podcaster/streamer is het natuurlijk ook erg belangrijk dat je studio er goed uitziet.
Het apparaat staat stevig op tafel dankzij de anti slip nopjes aan de onderkant, en de knoppen en en dials voelen goed aan. De constructie van het apparaat is volledig van zacht doch stevig plastic, de constructie voelt solide aan en vervormt niet bij gebruik zoals wel eens gebeurd met bijvoorbeeld een goedkoop toetsenbord. Het plastic heeft een matte afwerking en voelt als hoge qualiteit. De knoppen voelen goed aan en wiebelen niet.
Voor bouwkwaliteit krijgt de ATEN UC8000 van mij 4 van 5 sterren
Vormgeving
:strip_exif()/m/675518/1O785Vsx56FfdKFK6lPN0jec6t6qaHaPQsr2ErVsaKmp1qakCd.jpeg?f=620xauto)
Boven op de mixer bevinden zich twee draai knoppen, de rechter knop wordt gebruikt om het input volume van de mixer aan te passen en de linkerknop is om je EQ modus te kiezen, dit is te doen in de bijgeleverde software, hierover later nog meer.
Het input level van de mic wordt aangeven met een series van LED lampjes rond de knop heen, dit is erg leuk gedaan en ziet er goed uit. Onder deze twee knoppen bevinden zich de output en monitor volume knoppen. Hiermee kun je per monitorpoort het volume aanpassen.
De effect knoppen, mute knop, on air knop en input knoppen zijn allemaal uitgerust met een LED backlight zodat het in een oogopslag duidelijk is welk effect aanstaat en op welke input je aan het werk bent. Erg handig!
Voor vormgeving krijgt de ATEN UC8000 van mij 5 van 5 sterren
Inputs en outputs
Dit kleine apparaatje bevat veel inputs voor het compacte formaat. Aanwezig zijn; twee XLR 3-pin/TRS combo poorten een USB-C poort die wordt gebruikt als input/output/buspower van de UC8000 wanneer je deze aansluit op een laptop/pc en een 3.5mm jack ingang die kan worden gebruikt als smartphone/tablet input voor bijvoorbeeld achtergrond muziek.Of je zou iemand remote in de stream kunne mixen via bvb FaceTime of Zoom. Een ding om in je achterhoofd te houden is dat je dus van de 6 kanalen maximaal 4 tegelijk kan gebruiken.
Aan de rechter kant van de device zitten twee 3,5mm monitor poorten. Persoonlijk had het mij handiger geleken om de monitor ingangen 6.3mm te maken ipv 3.5mm omdat de meeste monitor headphones met deze plug komen. Maar ik snap de keuze naar een meer gangbare poort op een in-stap-device.
Voor inputs en outputs krijgt de ATEN UC8000 van mij 4 van 5 sterren
Software en Geluidskwaliteit/effecten
De ATEN UC8000 is een zeer goed klinkende mixer voor de prijs en zal zeker niet teleurstellen. De launchpad is een zeer welkome functie en past erg goed bij het doel van het apparaat. Hierdoor valt het een beetje in een klasse van een. De software waarmee er effecten en compressors over je stem heen kan worden gegooid is erg stabiel en werkt verassend makkelijk.
Een ding waar ik niet tevreden mee was is dat de software erg moeilijk was te vinden, de bijgeleverde link werkte niet waardoor ik uiteindelijk de link naar de download pagina uit een andere review moest toveren. Ik heb uitgebreid de AI functie getest en ben tot de conclusie gekomen dat het zelf doen beter klinkt (goed nieuws voor audio technici zoals ik dus

) Ik merkte vooral veel diepte verlies na het gebruik van de AI functie en niet veel verbetering. Overigens werkt het “”klassieke” mixen erg makkelijk en goed. En hier komt modus knop weer bij kijken, je kan namelijk nadat je tevreden bent over je mix en effecten in de software, dit opslaan en op een later moment met deze knop selecteren. Erg handig!
Voor geluid en software krijgt de ATEN UC8000 van mij 3.5 van 5 sterren, als de software in de toekomst makkelijker te vinden is wordt dit een 4.5.
TL;DR:
De ATEN UC8000 is een klein maar krachtig apparaatje voor de semi-professionele of beginnende livestreamer/podcaster. Naast de goede bouwkwaliteit is het apparaat ook erg mooi vormgegeven met een logische layout en makkelijke bediening. De audio kwaliteit van het apparaat is erg goed en met behulp van de vele effecten kan je het beste in je stem naar boven halen. Ben je een beginnende streamer of podcaster en ben je opzoek naar een mixer? dan is de ATEN UC8000 zeker een goede optie om te overwegen!