In plaats van twee schermen, gekozen voor één scherm met een (voor mij) ongeëvenaard formaat. Nog wel even wezen vergelijken want het kan ook té groot. Groot is niet altijd beter, evenals aspect ratio! Formaat en aspect ratio dus voor mij goed passend. Verdere eisen waren eigenlijk usb-c voeding voor de laptop, en een goede webcam voor de video-conferences. Deze combinatie - met een vergelijkbare formaat en resolutie is beperkt beschikbaar. Als je dan een goede externe webcam erbij doet zit je al snel aan de dezelfde prijs, dus waarom niet geïntegreerd, ben je in één keer klaar.
Formaat is dus persoonsafhankelijk. Ik wil niet te ver omhoog kijken: groot scherm 4:3 is belachelijk. Je hebt ook game schermen ultra-ultra wide, maar da's niet fijn omdat je dan te veel moet gaan slepen met programma-schermen. Dit vond ik een fijn tussenformaat.
Kwaliteit van het beeld is prima. Ik gebruik het niet voor grafische vormgeving, dus voor mij al snel goed. Geen zichtbare defecten of kleurverschillen in de hoeken. Hij is af fabriek gekalibreerd, met rapport in de box bijgeleverd. Verder mat scherm en weinig reflecterend.
Geluid is geïntegreerd en redelijk goed. Aan te sturen via usb-c, over hdmi, of zoals ik doe toch lekker naar de usb-connected DAC met headset.
Webcam is hoge resolutie en wide-angle. Dat is fijn, en softwarematig kan je natuurlijk ook inzoomen en blijft er ruim voldoende resolutie over. Ik heb hem aan een Macbook hangen, en grappig dat deze twee webcams rapporteert: een standaard HD cam, of HD infrared cam. Dat is eigenlijk voor de Windows Hello.
Werkruimte heb ik nooit (meer) te kort. Je kunt werkelijk de grootste Excels openzetten, of meerdere (dev) apps, browsers, Teams, Office en wat diverse andere meuk naast elkaar open hebben. Dat geeft bij het werken veel rust om niet te hoeven schuiven en switchen (tussen apps of desktops).
Met de laptop is deze monitor zeker een ideale opzet/combinatie. Geen andere randapparaten nodig (ondanks dat ik dus een DAC gebruik). Ik gebruik de ethernetkabel (fijn want gigabit snel!), voeding via usb-c (tot 100W !) en in theorie ook de muis en ramplank. Die gebruik ik echter gewoon draaidloos, want ik had al de apple-eigen muis en toetsenbord draadloos. Die usb-c voeding is 100W en kan beiden poorten voeden, en is softwarematig ook nog te specificeren welke poort hoeveel van de 100W krijgt.
De oude laptop hangt er ook aan, ook via usb-c. Via een fysieke (instelbare) snelknop kun je snel schakelen tussen de schermen, en als je dan toetsenbord en muis bedraad gebruikt switch je ook echt alles als een "device switch". HP komt ook met eigen software om op die manier twee PC's tegelijk te bedienen, via een gesplitst scherm. Als je echter via remote dingen kunt doen, is dat in mijn beleving handiger, want .... blijft je volledige scherm behouden. Misschien voor als je werk-pc is dichtgetimmerd ofzo, maar dan zul je ook die HP software niet kunnen installeren. Gimmick feature lijkt me.
Verder compleet geleverd met stekkers zoals hdmi, 2x usb-c data. Iets wat zeker niet standaard is.
Minpunt is wel het licht gewicht scherm. De voet is echt stevig en zwaar, maar omdat het scherm zo grote oversteek heeft, en relatief licht is, is de kans redelijk groot dat deze kort gaat dansen na trilling van de tafel (overgedragen via de voet). Niet te voorkomen, maar dat was wel een nieuw fenomeen waar ik met meerdere kleine schermen minder last van had.
Ander minpunt waar ik tegen aan liep is dat de firmware van HP zich niet volledig laat installeren. Die faalt op de Controller Firmware Package, hij blijft hangen op versie 1.0.2.0.
Verder zie ik incidenteel nog wel eens dat de usb-hub van de monitor niet altijd goed wordt herkend als de laptop uit zijn slaap komt. Ik vermoed dat dit euvel eerder aan de Apple kant zit, dan bij de monitor. Usb-poort even omprikken in de laptop verhelpt dit "euvel".
Laatste noemenswaardige plus is dat de webcam+microfoon in te schuiven is en dan ook hardware matig wordt afgeschakeld van de usb-hub.
Voor de geek misschien fijn dat de hoogste resolutie (5120x2160) ook te gebruiken is op 60 Hz via USB-c (via de meegeleverde kabels), maar voor in de dagelijkse thuiskantoor misschien overbodig.
Voor mij een goede vervanging van mijn twee oude 27"
schermen schermpjes. Nu usb-c de standaard is, hoop ik hier weer minimaal 5 en misschien wel 10 jaar mee verder te kunnen.
update 8-1-2024
De webcam is er mee gestopt. De OSD geeft aan dat hij enabled wordt als je hem omhoog klapt, maar de hardware wordt niet getesteerd. De microfoon dan weer wel - raar.
HP gebeld, en hij was nog binnen garantie (was blijkbaar 3 jaar op de hardware). Een uur met support zitten bellen (Engelstalig, want korte wachtrij: wel een medewerker uit India). Na remote meekijken door de support medewerker is de conclusie: webcam gestopt met werken. Ze gaan hem kosteloos omruilen.
update 10-1-2024
Kosteloos vervangen. Deze monitor is blijkbaar uit het assortiment, want de vervanger is de
HP 740pm die vrijwel identiek is behalve de verbeterde reactietijd.