Ja dat kijkt heel gaaf weg, vooral de UHD natuurfilms. Ik zit op 4 meter van de TV dus tijdens F1 of tennis is het geen nekkentrekker. LG maakt ook mooie 86 inch led schermen. Wellicht een betere financiele keuze, maar het meerendeel van mijn dagelijkse keuzes zijn niet alleen ongekend dom, onverschillig en veel te snel genomen.
Zonder je hoofd te bewegen krijg je alles mee. Ga je echter op 2 meter van het scherm zitten dan zit je er te dicht op en lijkt alles een grote close-up. Ik woon in een simpel appartement van 4 bij 15. Geen cinemaroom hiero maar doorsnee appartementje zoals zoveel. Kamerbreed. Zoals je zelf ook misschien al weet: alles went. Een knappe vrouw. Een dikke Mercedes. En zo ook deze TV. Geloof me. Ooit dacht ik dat 60" het summum was. Toen 78 later 83. Ik heb hem flat aan de muur hangen en de achtergrond zwart geverfd. Het ding weegt 70KG dus even van de muur halen is echt wel een dingetje maar de Vogel muurbeugel kun iets kantelen zodat je nog enigszins een poort kan bereiken in je eentje. De afmeting en gewicht zijn ook een bijkomende antidiefstaloplossing. Hier kan ie alleen door het voorraam op 2 hoog eruit. Met een echt serieuze hoogwerker en 4-5 man om te tillen. Wij deden het toen met 3 stevige jongens maar dat kan nét. Een trappengat kom niet in. Een deuropening in een smalle gang wordt ook een leuke uitdaging. Ik heb toentertijd een houten frame van de afmetingen getimmerd om voor levering duidelijk te hebben hoe dat ding naar binnen krijgt. Tip: sluit die pixelverzekering af bij PlatteTV.nl, dan regelen zij het de- en montagewerk én het vervoer in een geval van reparatie of defect.. Ik had geluk met een locale ondernemer, Instant Apeldoorn B.V., want probeer bij de grote verhuurbedrijven maar zo'n hoogwerker te huren en te vervoeren. Maar goed. Als je dan eenmaal dat ding er hangt, je verlichting wat dimt of zelfs de gordijnen dichtdoet dan zit je gewoon in Pathé. OK de upscaling heeft zo zijn grenzen en verwacht geen wonderen dat VHS docu's uit 1974 in 1080p veranderen. Slecht beeldmateriaal word op deze TV gewoon heel gróót slecht beeldmateriaal. Live TV kijken, streamen of welke goede beeldsource dan ook; dat beeld is top-notch. Geen soap-opera, lining of subs 'die in donkere scenes het beeld oplichten met hun omringende witte gloed'.
Maar ik moet eerlijk zeggen dat het toppunt wel is hoe mooi Samsung met name de groene kleuren zo mooi kan weergeven. In zo'n 4K docu van Attenborough over tropische bossen bijvoorbeeld. Dat...is....wow....tig keer beter dan de
LG Oled83C1 of de
Sony Bravia XR A90J 83". Het zal me hoogstens verbazen als ze dat ooit op Samsungs niveau krijgen. Los van de rondweg schokkende beelden die beide Oleds hadden als de beeldproccessor aan de bak moest zoals bij bovengenoemde docu's, F1 races of 4K films van Netflix: schokkend beeld. Zelfs toen we elke beeldopties hadden geprobeerd (bij verschillende winkels). Zelfs mijn 2016 Samsung had dat issue niet.
Een ue78ks9000. was qua kleurenervaring toen ook al zo indrukwekkend maar backlightning en striping besloot me een opvolger te zoeken.
De luidsprekers doen het maar daar is alles mee gezegd qua sound. Een
LG DSP11RA soundbar die ik toentertijd tezamen een Oled83C1 had aangeschaft werkt vergeleken met de Bose acoustimass 300 met zijn 2 wireless speakers plus Bassbox is het geluid echt wel wat blikkeriger/schraler en zeker qua Bass heel anders. Maar omdat de Bose gewoon ruk is qua bediening en integratie ligt die nu hier ergens te versloffen. Wat een onhandig te bedienen ding is dat. De klank en vormgeving waren de aanschafreden maar tjonge wat veel flaws, updates en maffe issues.
Muziek of tv staat muziek hier nooit hard want hier in het appartementencomplex ergert iedereen er zich aan als er weer iemand uren zijn muziek de buurt in slingert en ik ben blij dat we daar daar allemaal zo over denken. Als ik eens lekker keihard muziek wil luisteren dan pak ik m'n auto. Een inbouwstation heeft in 3 weken helemaal volgeplempt met high-end-audio-met-godmagweten-welke-speakers-en-hoeveel-versterkers. Binnenin krijg je zowat een gehoorbeschadiging als je dat voluit zet maar aan de buitenzijde hoor je dan... werkelijk helemaal niets. 1 van mijn buren heeft het summum van Hi-fi kamerluidsprekers. Die zet ze blijkbaar soms best hard maar ik heb er werkelijk nog nooit iets van gemerkt.