Siemens EQ.500 Integral TQ505R09 Zwart Review

15 juni 2022, laatste update op 15 juni 2022, 2.063 views Rapporteer

De EQ.500 is een mooi ontworpen apparaat, waar goed over nagedacht is.
Drie keer teruggestuurd: de EQ.500 is namelijk heel slecht in het maken van koffie.

Makkelijk schoon te maken, veel instellingen, en staat erg netjes in de keuken.
Het display bovenop de machine is echt erg handig.

Pluspunten

• Mooi ontwerp
  • Stil
  • Heel fijn, lauwwarm melkschuim
  • Veel koffievariaties
  • Goed schoon te maken

Minpunten

• Heel veel foutmeldingen, en dan geen koffie (wel bonengebruik)
  • Duur
  • Heel erg plastic, ziet er goedkoop uit, en voelt goedkoop aan

1 van 5 sterren (Waardeloos)
De EQ.500 is een mooi ontworpen apparaat, waar goed over nagedacht is.
De machine is makkelijk schoon te maken, heeft veel instellingen, en staat erg netjes in de keuken.
Het display bovenop de machine is echt erg handig.

Van deze machine heb ik 3 exemplaren gehad (zowel de Classic als de Integral), en ik heb ze alle drie teruggestuurd. De Siemens EQ.500 is namelijk heel slecht in het maken van koffie.

De machine geeft erg veel foutmeldingen. Na het malen van de bonen (heel erg stil overigens) doet hij het voorwellen (eerst een beetje nat maken van de gemalen koffie), en zodra hij het water er doorheen probeert te persen stopt het apparaat met de foutmelding "Uitgifte wordt geannuleerd". En geen koffie. Dit soms 4 - 5 keer achter elkaar, zetgroep schoonmaken, koffie bijvullen (dit heeft me meer dan een kilo koffie gekost in anderhalve week tijd).

Siemens ondersteuning zegt dat het aan de bonen kan liggen (dus andere bonen gekocht in een branderij); Siemens ondersteuning zegt dat het aan het waterfilter kan liggen (die zat er niet in), of aan de maalgraad van de bonen, of aan de instelling van de sterkte van de koffie; ook zeggen ze dat het aan het stopcontact(!) kan liggen (aangelegd door electricien, heeft jaren lang zonder problemen een Delonghi op gewerkt). Als laatste zei Siemens ondersteuning dat ze het ook niet wisten... Voor de goede orde: alle instellingen zijn geen tweaks, maar gewoon knopjes die je kunt kiezen met elk kopje koffie...

Als er een keer koffie uitkwam (dat gebeurde ook) dan was die prima. Niet bijzonder. Het geproduceerde melkschuim was lauwwarm, niet warm.

Uiteindelijk ook de derde teruggestuurd, en een EQ6 plus S500 gekocht, ook van Siemens. Hopelijk werkt die wel goed. Morgenochtend is de lakmoesproef.

Heb jij ook een Siemens EQ.500 Integral TQ505R09 Zwart?

Hmm, klinkt als een gevalletje "Vorm over functie". Het ziet er allemaal inderdaad strak uit, maar ik heb liever een spartaanse machine die altijd goed werkt dan een mooie die dit soort gekkigheid geeft..

Ik hoop voor je dat de andere het beter doet!

PS: Waarom weer een Siemens na deze ervaringen met hen? En niet een Jura o.i.d.?
Hi Freggel,

Dank voor je reactie!
Siemens liet zijn/haar koffiemachines bouwen bij Jura (https://baristaworden.nl/siemens-koffiemachines/). De EQ.500 doet inderdaad niet stevig aan, en blijkt ook geen goede machine. De EQ.6 plus is een machine die -naar het schijnt- nog door Jura gebouwd is.
Ondertussen is deze EQ.6 plus gisteravond en vandaag door de hele veel-koffie-drinkende familie veel gebruikt, en die maakt inderdaad een heel andere indruk dan de EQ.500. Degelijk, stil, lijkt een echt werkpaard. Het model schijnt ook al jaren te bestaan.
Ik begrijp dat je je afvraagt waarom dan toch weer een Siemens; bijna al ons witgoed is Siemens, en we hebben er werkelijk nog nooit iets mee gehad (behalve dus aan die EQ.500). Ik wijt het dus niet aan Siemens, maar aan dit specifieke model.

[Reactie gewijzigd door hbodewes op 22 juli 2024 13:19]

Ik gebruik al jaren de Siemens Siemens EQ9 connect die probleemloos werkt. Dit apparaat maakt wel veel herrie tijdens het malen en ook met het opschuimen van melk. Dit apparaat was wel 2 keer zo duur. Het maalmechanisme llijkt veel op die van de EQ9 zo te zien. Ik vermoed dat het meer aan de elektronica ligt. Trouwens, ik heb een open keuken en ik vind dat de fabrikanten van keukenapparatuur eens meer aandachtmoeten besteden aan het stiller maken van deze apparaten. Een Philips airfryer bijvoorbeeld maakt ook ontzettend veel lawaai. Ik kan de TV dan niet meer verstaan.