Panasonic TX-55JZT1506 Zwart Review

15 juni 2022, laatste update op 15 juni 2022, 414 views Rapporteer
Testpanel 0

De Panasonic TX-55JZT1506 is heel goed als TV, om te gebruiken als scherm voor een streaming service (Je internet provider TV of Apple TV etc.). Maar als smart TV valt die erg tegen

Pluspunten

• Geluid weergaven heel goed
  • Geweldige vormgeving
  • Freesync voor gaming

Minpunten

• Duur vergeleken met vergelijkbare producten
  • Smart TV software is mattig en langsaam
  • Afstand bediening layout komt niet overeen met "help screens"

3 van 5 sterren (Voldoende)
Introductie

Voor twee weken heb ik de unit mogen testen voor het Tweakers Testpaneel. Ik heb ook al zelf een Alienware AW5520QF die ik dagelijks gebruikt. De TX 55JZT1506 lijkt er erg veel op.

De unit ziet er erg mooi uit en zal een zeker een blikvanger zijn in elke zitkamer. Ikzelf vind het erg jammer dat Panasonic het product zo goed heeft gemaakt hardware matig maar softwarematig is het gewoon ver onder pijl. Voor een beeldscherm zal dit product een winnaar kunnen zijn voor mensen die van een erg groot beeld houden om te gamen maar voor een Smart TV is het een gemiste kans. De doos van de unit is erg groot dus je heb echt 2 personen nodig om de unit te unboxen. Om de voet van de unit is erg zwaar en om die erg goed onder de unit te kunnen zetten is het makkelijker als je het met 3 personen doet. (twee om de unit aan de kanten vast te houden en een om de voet er aan te doen)

Beeld

De Auto AI functie van de unit is erg prettig en zorgt ook dat je niet veel met de unit hoeft te knoeien als je verschillende films zit te kijken. Dit vind ik het beste feature van deze unit. Ik heb de unit getest in een heel lichte ruimte en toen verhuist naar een donkerde ruimte en ik hoefde zelf niets te doen aan de instellingen. Dus ook als je de unit dicht bij een zitkamer raam met lichtinval zal zetten zal je prettig kunnen kijken al komt de zon soms binnenkijken.

De kleur weergaven is ook erg goed al vind ik zelf dat die soms de kleur rood een beetje te rood maar dat kan persoonlijk zijn. Tijdens het testen heb ik zelf geen ghosting gezien, er waren geen doodde pixels en kon geen inbranding waarnemen.

Geluid

Het geluid wat uit de unit zelf komt is uitstekend voor dit voormaat en in een kleine ruimte zelf meer dan genoeg. In wat groteren ruimtes vind ik zelf een soundbar etc. beter klinken, maar dat is met meeste TV’s zo. De Dolby Atmos werkt goed versterkt het geluid goed.

Software

Dit is waar voor mij Panasonic er veel heeft gemist en voor mij de unit gemiddeld maakt in plaats van uitstekend.

In de foto’s zal je zien dat de “help screens” niet overeenkomen met de afstand bediening. Op het scherm staat Return, maar op de afstand bediening start er wel het Return icoontje maar het woord Back, en dat vind ik zelf slordig.
Een ander punt is het updaten van de unit. Als men naar het update screen gaat laat de unit zien dat die zoekt na een update, maar er is niets te zien hoe de voortgang gaat, en dit duurt net onder de 3 minuten voordat de unit laat weten dat er geen update is gevonden. Ik dacht zelf in het begin dat de unit was vastgelopen maar dat bleek niet zo.

Dan had ik zelf een uitdaging met de Wifi, ik kon met het aansluiten van een CAT6 kabel een internetverbinding krijgen maar met de drie wifi netwerk op kantoor niet. Het lag niet aan de wifi netwerken want dar staan nog twee andere smart tv op die het doen. Ik heb zelf geprobeerd om de Panasonic customer service te bellen maar de 12 minuten wachten werd mij te veel.

Panasonic heeft besloten om voor deze unit My Home Screen van Firefox te gebruiken. De interface is extreem langzaam, zo langzaam dat het storend is vergeleken met ander smart TV’s. Als je de YouTube app wil gebruiken duurt het bijna 90 secondes tot je een video kan kijken, en met de Apple TV app gaat dat niet veel beter (ik heb een 1GB fiber aansluiting dus het kan daar niet aan zitten).

Slot

Als het niet voor de niet zo prettige ervaring was met de unit’s software kant had ik deze TV een uitstekend gegeven al is die best wel vors van prijs vergeleken met vergelijkbare producten. Maar voor mij moet een Smart TV ook Smart zijn en niet voelen of je een twintig Euro Chinees streaming kasje aan een beeldscherm heb gedaan en dit is hoe de software van Firefox voelt.

Heb jij ook een Panasonic TX-55JZT1506 Zwart?