Prachtige 2-1 Laptop die ik echt even moest uitproberen, maar die op veel punten tekortschiet.
Ongeacht ik zie wel veel potentie van Samsung voor een toekomstige generaties laptops als dit verder ontwikkelen en minder Appel proberen te kopiëren, samen met het verder ontwikkelen van hun eigen software-ecosysteem voor windows.
Ik had deze laptop gekocht om uitgeprobeerd, omdat er niet goede review waren die antwoord geven op de vragen die ik had. Zoals power/koeling gedrag van deze laptop 2-1 convertible, daarom zal deze review meer focussen op problemen die ik heb gezien en ondervond. Terwijl je dit leest heb ik deze laptop al geroutineerd en kan ik ook geen nieuwe testen meer doen, in de conclusies zal ik precies zeggen waarom deze laptop voor mij persoonlijk niet geschikt is.
Een mooi full hd oled scherm maar op 16:9. En voor media zoals netflix of youtube merk je niks van de lage resolutie. Voor alle andere dingen zie je het wel. Ikzelf heb niet zo erg veel last van deze lage resolutie, maar de 16:9 terwijl er genoeg ruimte is voor een 16:10 paneel is meer een probleem voor me. Zeker omdat het scherm heeft van onderen behoorlijk wat ongebruikte ruimte, na het testen heb ik theorie waarom die ruimte er is, behalve de kosten en stroom besparing. Er komt een behoorlijke hoeveelheid hitte vrij achteruit de laptop wat de strip vlak boven boven F3/8 toetsen echt goed oncomfortabel opwarmt tijdens het testen. Als je dan de laptop dicht doet terwijl het nog zo warm is, heb je kans dat de lijm en/of glasplaat het scherm beschadigd als dat vaak genoeg gebeurt. Op Reddit kan je al veel beelden gezien die daarop lijken voor eerste generatie van deze laptop, en dan heb ik het nog niet over de kwetsbare glazenplaat voor het scherm. Zeker op de 15 inch voelt het scherm best kwetsbaar & makkelijke breekbaar aan.
De touchscreen & pen input zijn goed en schrijven voelt aan alsof je op papier schrijft, met als nadeel dat het scherm teveel wiebelt als je niet volledig 360° naar achteren klapt of in een tent opstelling gebruikt.
Geluid van deze laptop is behoorlijk goed zolang je maar Dolby Atmos inschakelt, omdat het standaard uit staat.
Het was me al duidelijk voordat ik het kocht om uit te proberen dat deze Intel Processor 1260p nogal een heethoofd is. Maar zelfs ik heb duidelijk onderschat dat deze processen zoveel hitte genereert dat vergelijkbaar is met de Processor die normaal 45 Watt TDP heeft.
Zowel op High Performance als op Optimized zullen alle 4 de performance cores throttlen in combinatie met een agressieve boost policy. Je kunt nog wel dingen bereiken met wat aanpassingen in je windows power opties. Maar de hitte dat deze processen genereert onder maximale onder belasting op 28 Watt laat duidelijke zien dat de processor efficiëntie van Intel niet in de buurt komt van AMD.
Hieronder een paar benchmarks op High Performance mode!
CinebenchR23 1pass: 1592/9286 (Single/Multi Core)
CinebenchR23 30mins: 1508/8298 (Single/Multi Core)
PCMark 10: 4983
PCMark 10 Express: 4858
Time Spy: 1912
Night Raid: 17351
De koeling gaat uit rond 40° en weer aan rond de 50° voor alle performance modes behalve "Silent Mode", iets wat uniek aan Samsung is qua power modes, en wat hopelijk meer fabrikanten gaan doen. Het is duidelijk dat Samsung kiest voor lage geluid productie over maximale performance, maar het afstellen kan zeker nog beter helemaal met Optimized & Quiet Modes omdat de koeling veel sneller en langer aanstaat tegenover niet zoveel lageren geluidsproductie, helemaal als de laptop aan de voeding ligt. Ook zijn software bugs qua de koeling wat het gedrag niet altijd even duidelijk maakt iets waar ik bij het stukje software verder op in ga.
De Idle temperatuur is zo rond de 40°~ en in tablet mode als je het scherm voorbij 180 graden kantelt, wordt de CPU tot 15 Watt beperkt, ongeacht welke power modes je gebruikt. In dat geval is de geluidsproductie van de koeling vergelijkbaar met Quiet Mode of "Silent Mode" als je het daar opzet.
High Performance Mode *(Geluidsproductie tussen 0-42 dB)
Start bij 48 Watt en gaat terug naar 28 Watt, schakelt het binnen 10 minuten verder terug naar zo 22 watt op zo 1800~ MHz met 75%~ maximaal in windows taksmanager.
^ CinebenchR23 1pass: 1592/9286 (Single/Multi Core)
Optimized Mode *(Geluidsproductie tussen 0-39 dB)
Start bij 44 watt en gaat terug naar 28 Watt, schakelt het binnen 10 minuten verder terug naar zo 18 watt op zo 1600~ MHz met 68%~ maximaal in windows taksmanager.
^ CinebenchR23 1pass: 1601/8902 (Single/Multi Core)
Quiet Mode *(Geluidsproductie tussen 0-34 dB)
Start bij 34 Watt en gaat terug naar 15 Watt, schakelt het binnen 10 minuten verder terug naar zo 13 Watt op zo 1100~ MHz met 45%~ maximaal in windows taksmanager.
^ CinebenchR23 1pass: 1456/5691 (Single/Multi Core)
Silent Mode *(Geluidsproductie niet hoorbaar in een doodstille kamer)
De passieve mode, maar als je goed luistert door je oor bij fan legt staat de koeling wel aan, maar op een snelheid dat je verwacht van een Nvidia Shield, onhoorbaar dus.
Ook is deze mode niet aan te raden als je de touchscreen/pen gebruikt, want er is merkbaar input vertraging onder gemiddelde belasting!
Start bij 28 Watt en gaat snel terug naar 8 Watt, schakelt het binnen 10 minuten naar zo 9 Watt op zo 575~ MHz met 23%~ maximaal in windows taksmanager.
^ CinebenchR23 1pass: 1025/2864 (Single/Multi Core)
* Decibel waarden zijn gemeten 20x20cm van achterste rechtenhoek met een mobiele telefoon waarop 32 dB gelijk staat aan omgevingsgeluid, dus niet de beste microfoon voor keurigheid! Plus als je laptop een standaard gebuikt voor extra koeling gaan de decibels met minimaal 3+ omhoog omdat er meer geluid vrijkomt van de intake.
Deze laptop behuizing is gemaakt van magnesium en voor het formaat voelt hij verbluffend lichte aan ook al is het ook de dunste laptop die ik ooit in mijn handen heb gekregen. Zie ik potentiële problemen met de robuustheid van deze 2-1 laptop waar teveel naar design is gekeken en minder naar de gebruikers praktijk.
Deze laptop voelt op zich stevig aan totdat je het scherm open probeert te doen, omdat er duidelijk merkbare flex aanwezig is in dit 15 inch model wat voor de glazen plaat voor het scherm op ten duur voor problemen kan zorgen.
Zoals ik al eerder heb aangegeven zie ik dit als een potentieel brekend glas probleem. Als je de laptop open probeert te maken, wat al moeilijk is omdat de onderkant van deze laptop zo licht is en de scharnieren sterk genoeg zijn zodat je het scherm echt open moet peuteren, merk je al snel dat het scherm een beetje flex heeft. Om het scherm heen zit een plastic frame die ook nog eens een keer "niet" een beetje uitsteekt ten opzichte van de glazenplaat, waardoor er niet iets is om eventuele schokken van het snel dicht doen van deze laptop op te vangen in plaats van het hele schermoppervlakte. Jammer genoeg staat Reddit vol met voorbeelden van gebroken schermen omdat iemand het te hard heeft dicht gedaan of vanwege herhaaldelijke flexing of en een scherm dat te warm is geworden met scherm schaden als gevolg.
Samsung heeft gekozen voor design boven mobiele functionaliteit, als Samsung de plastic frame al een halve millimeter had laten uitsteken en de glazen plaat niet helemaal had doorgetrokken tot aan de onderkant waar heetste gedeelte van de koeling zit, was dat al een behoorlijke verbetering geweest voor deze laptop. Jammer genoeg is dit design gewoon een refresh van de eerste generatie en dus met dezelfde probleem van de eerste generatie van deze laptop qua behuizing.
Over de wifi is er nog wat op te merken en dat kan hardware defecte zijn, maar de laptop die ik heb getest heeft een wifi prestatie die rond uit slecht was als het gaat om breedband snelheid gaat. Natuurlijk is er een grote kans dat dit te maken heeft met de drivers wel heb ik de driver opnieuw geïnstalleerd en ook via intel nog keer naar de meest up to date drivers en andere instellingen bekeken samen met wel 2 Wifi5 routers, maar de breedband snelheid was ronduit slecht te noemen met een maximum van 173.3~ qua receive & transmit rates ongeacht afstand van de router. Deze testen zijn gedaan op 1 & 10 meter ongeveer van de router vandaan.
Dit kan anders zijn met WiFi6 router, maar zowel "Asus RT3200 & Kpn Experia v10" was dit resultaat hetzelfde min of meer:
Max, qua mijn glasvezel internet is 140 op wat een 100/100 glasvezel abo verbinding is:
PS. Bij de afbeeldingen kan je wat screenshots vinden van de Benchmarks en HWinfo64 voor de stresstests op de verschillende power modes. Ook heb ik niet een bepaalt lichte vorm van dyslexie, dus als dingen zijn dat minder leesbaar zijn qua zin bouw of hak/gedraaide worden in een zinnen dan weet u dat.Samsung laat hier een laptop zien waarvan zoals gewoonlijk te veel naar Appel is gekeken qua design en niet naar dagelijks praktisch gebruik. Terwijl de lage geluidsproductie van deze laptop een pluspunt is, wat je nog verder kan kalibreren. Zijn er te veel minpunten zoals de hitteproductie, constructie van het scherm gedeelte de lage resolutie/16:9 en in mijn geval ook nog slechte wifi prestaties waarvan de module dat ook nog eens gesoldeerd is aan het moederbord. Kortom deze laptop voelt een beetje als een beta-laptop aan die nog veel hard & software-updates nodig heeft, voordat die 80%-100% het geld waard is.
En ik kan me goed voorstellen dat voor anderen deze laptop al goed genoeg is qua bouw en doeleinden. Maar voor mij is het een hoop geld voor een product dat duidelijk mankementen heeft op de duurzaamheid qua langetermijngebruik voor de doeleinden waarvoor het gemaakt is "mobiliteit". Ik kijk uit naar wat Samsung in de toekomst uitbrengen qua laptops maar deze 15inch kan ik niet aanraden, ongeacht dat deze tegenover de 13inch variant betere prestaties levert vanwegen de extra koeling fan.
Just met de 15inch voelt de glazen plaat voor het scherm als zeer kwetsbaar aan vanwege grootte de oppervlakte van het scherm. Misschien dat er in de toekomst een middel weg komt zoals 14inch model een efficiëntere processor van Intel of AMD van Samsung maar deze is een "no go" voor mij.