Akko CS Jelly Black review
Ik gebruik de Jelly Purple switches nu al een tijdje dagelijks. De Jelly Purples hebben mijn liefde voor tactiele schakelaars nieuw leven ingeblazen. Ik wil dat mijn schakelaars een beetje gewicht of feedback hebben. Van Akko kreeg ik een setje Jelly blacks om te testen. Volgens Akko zijn dit hun meest populaire schakelaars op dit moment. Tijd om eens te kijken of dit terecht is dus.
Uitpakken
Als je mijn recensie over de Jelly Purple-schakelaars hebt gelezen, weet je waar dit naartoe gaat. Akko's Jelly Black switches worden geleverd in een mooi doosje. Het thema is consistent met hun keycaps en toetsenborden . In deze doos zitten de schakelaars in een mooie plastic behuizing. Ze worden niet zomaar in een zak gegooid zoals veel merken doen. In plaats daarvan zitten ze ieder in hun eigen kleine vakjes. Dit helpt het risico op het krijgen van verbogen pinnen te verminderen. Wederom kwamen dan ook alle switches weer zonder schade binnen.
:strip_exif()/m/511704/1NYzljFNuoRJ1bwyt0PRAolNySUz7jCfKqJeo8F83UUuC5s6P9.webp?f=620xauto)
Van dichtbij
De Jelly Black -schakelaars zien er mooi uit. In de hand voelen ze stevig aan en er is geen duidelijke ping bij het indrukken. De eerste indruk is die van een soepele overgang tijdens het indrukken, maar zeker met een beetje gewicht erachter. Ze hebben een zwarte stem met een stofkap die ook helpt tegen eventueel wiebelen. De doorschijnende behuizing is gemaakt van polycarbonaat materiaal. Het heeft een beetje een rokerige kleur, wat ze stijlvol maakt om naar te kijken. De officiële naam van de schakelaars is CS Jelly Black; CS staat voor Custom Switches. Dit zijn schakelaars die zijn gemaakt na feedback van Akko's klanten.
Regenboog kots
:strip_exif()/m/511704/1NYz49KbzXYCfk3uAyyo9gfZpGZKk3Tuh0BjhPtOOki3Bg9kZF.webp?f=620xauto)
Voor de liefhebber heb ik wat eenhoorns laten kotsen over de switches.
:strip_exif()/m/511704/1NYz4961GhLbWmlLSQ7G7mT24sWabBXzR3M7xuTzkH5VN43JPy.jpeg?f=620xauto)
RGB op de Jelly Purple, Jelly Black en de CS Silver naast elkaar.
Specs
Zoals te zien is in de Tabel hierboven, zijn de Jelly Black's een zware schakelaar; in feite zijn dit Akko's zwaarste schakelaars op dit moment. Voor mij was dit een interessante test aangezien ik eerder ervaring had met een lineaire schakelaar aan de andere kant van de line-up; de CS Silver switches. De Silver switches zijn zeer eenvoudig te activeren. Het zijn de lichtste schakelaars in het Akko assortiment. Het grootste verschil hier is de pre-travel die 1.0 is in vergelijking met de 1.9 van de Jelly Black.
Jelly Black vs CS Silver ontleed
Beide switches zijn bij mij op de operatietafel gegaan zodat ik jullie de ingewanden kan laten zien. Door beide schakelaars met mijn tool te openen en ze naast elkaar te vergelijken, zijn er enkele duidelijke verschillen. De onderkant is gemaakt van grijs nylon op de Silvers, terwijl de Jelly Black een kunststof bodem heeft. Een ander verschil dat je kunt zien, is de stem die langer is bij de Silver-schakelaars. Beide veren lijken hetzelfde te zijn. Laten we het in ieder geval hopen.. Ik liet ze namelijk voelen en wist niet meer welke bij wat hoorde haha :-p
:strip_exif()/m/511704/1NYzljdUarR5mzY0gQdndfyjmeqOHoHgcPQTD9ddwsq5DybbqV.webp?f=620xauto)
Lekker smeren maar
De Jelly Black-schakelaars leken niet veel crunch of ping te hebben voor mij. Ik moet toegeven dat ik niet de meest gevoelige persoon ben die er is als het gaat om het horen van springping. De Jelly Black is stock een prettig aanvoelende schakelaar en ik zou zeggen dat het geen must is om deze te smeren. Dat gezegd hebbende, een beetje glijmiddel kan nooit kwaad. Dus heb ik de schakelaars gesmeerd met de bekende Krytox G205g0 . Smeren maakte de schakelaars nog soepeler, dus als je de tijd hebt, doen!
:strip_exif()/m/511704/1NYzljXIA2ySS9sZG4khoYiBWZ354p8mgzNVIajvjNGjgAUXKv.webp?f=620xauto)
Krytox G205g0 op de Jelly Black
Op mijn website heb ik hier een tutorial voor het smeren van switches staan.
Ik gebruik de zwarte schakelaars nu ongeveer een week. Vergeleken met de zilveren schakelaars vind ik deze fijner om op te typen. Ik heb de neiging om minder fouten te maken omdat ik de toets die ik indruk echt kan voelen.
Zelf ervaar ik wel wat vermoeidheid ervaar tijdens het typen op de Jelly Blacks, maar dit is na enige tijd en kan persoonlijk zijn. Wellicht omdat gewend ben geraakt aan tactile switches.
Voor mensen die niet echt van tactiele schakelaars houden, maar wel een beetje kracht willen voelen tijdens het gebruik van hun toetsenbord, kunnen deze de perfecte oplossing zijn.
Houd er echter rekening mee dat de extra kracht die nodig is een beetje een nadeel kan zijn voor degenen die moeten typen voor lange sessies of het spelen van snelle FPS-games.
Tot slot
Vond je het fijn om mijn review te lezen, heb je opmerkingen of suggesties? Laat het me weten in de comments of stuur me gerust een privé berichtje. Ik antwoord meestal vrij vlot.
Ik zou het leuk vinden als je ook eens een kijkje neemt op mijn website. Akko heeft de switches naar mij gestuurd om te reviewen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de mensen die via mijn website iets bij hen bestellen.
Korting
Iets bestellen bij Akkogear.de? Stuur me een berichtje en je krijgt van mij een kortingscode