Mijn eerste force-feedbackstuur. In 2018 was ik al aan het rondkijken en destijds viel het speelveld uiteen tussen Logitech's G29 en G920 aan de (te) "goedkope" kant en Fanatec aan de (te) "dure" kant, waarbij Thrustmaster als enige speler ergens tussenin zat qua prijs en kwaliteit.
Mijn referentiekader bij het zoeken naar een FFB-stuur was een stuurwiel uit een typische middenklasse auto, liefst met leder bekleed. Dan zit je op zo'n 35-38 cm diameter met een binnenwerk in de vorm van een "T". Bij FFB-stuurtjes is die diameter vaak wat kleiner. Het mooie van de TX Racing is dat die nog groot genoeg ik om realistisch aan te voelen en dat het materiaal op het stuur (het zal wel leer zijn zeker?) ook aanvoelt zoals bij een auto.
Ook bij het beoordelen van de pedalen heb ik me laten inspireren door echte auto's. Die hangen namelijk typisch aan de bovenkant vast aan het dashboard, in plaats van dat ze scharnieren op de vloer. Gelukkig kan je de T3PA-pedalen zo ophangen en out-of-the-box gebruiken zonder gedoe, er is namelijk een knopje voor op de stuurwielbasis (de "base") om aan te geven dat je ze als "inverted pedals" gebruikt. Dat knopje heb je slechts 1x nodig, de base onthoudt de juiste instelling.
Qua force-feedback heb ik geen referentie. Volgens de reviews is die sterk genoeg voor een beginner en verder voldoende precies en zuiver. Dat kan ik wel beamen. Ik heb er echt veel beter door leren rijden in DiRT Rally 2.0 en daarbij is goede FFB essentieel. Aan de andere kant is het spel zelf ook essentieel, want er zijn helaas maar weinig andere racegames die de aansturing van de FFB zo goed doen als DiRT Rally. Het zegt natuurlijk ook wel wat over het stuur dat ik dat als beginnende sim-rally-racer al herken.
Dan het gaming-aspect: Knopjes. Die zijn essentieel. De pedalshifters zijn zeer goed voor een middenklasse stuurwiel. De rest van de knopjes is kwalitatief zeker in orde, maar ik heb er soms een paar te weinig voor mijn gevoel. Het nieuwe T248-stuur van Trustmaster was voor mij een betere optie geweest, maar die werd pas aangekondigd net nadat ik mijn TX al had gekocht. Jammer joh.
Qua onderhoud moet ik zeggen dat ik nog niks heb moeten doen sinds ik in op de tweede dag de assen en veren van de pedalenset heb "ingevet" met siliconen. Er is een video waarin het heel duidelijk wordt uitgelegd:
https://www.youtube.com/watch?v=j8hwZxWyBX0. Het leder op het stuur houdt zich ook goed, al vraag ik me soms af of ik dat niet zou moeten verzorgen zoals een echt lederen stuurwiel. Thurstmaster zegt er niks over, behalve misschien iets generieks als "schoonmaken met een lichtvochtige schoonmaakdoek, geen sterke zepen of bleek etc. gebruiken".