Introductie
Nadat mijn Nespress-machine was overleden ben ik opzoek gegaan naar een betaalbaar alternatief. Belangrijke eisen voor mij waren:
- Compact
- Betaalbaar
- Geen afhankelijkheid van cups meer
Ik was dus vooral opzoek naar een apparaat waarmee ik betaalbaar een goede kop koffie kan zetten. Het hoeft niet per-see de ultieme kop koffie te zijn. Dan kom je namelijk al snel in het hoger segment terecht. Voor €168,- leek dit een goede deal te zijn.
Technische info
De DeLonghi Dedica Style EC 685 is een piston espresso machine. Dit betekend dat je zelf gemalen koffie in een piston moet stoppen. Je bent dus iets meer tijd kwijt aan het maken van een kopje koffie dan met een volautomaat, maar alsnog heb je redelijk snel je kopje koffie gezet.
Accessoires
De volgende accessoires worden meegeleverd:
- 2 filters (Voor enkele en dubbele espresso)
- Plastic lepel met aan de andere kant een tamper voor het aanstampen van koffie
Je zult dus nog zelf een bonenmaler moeten aanschaffen. Zelf heb ik ook de tamper vervangen door een iets zwaardere/betere aangezien de meegeleverde plastic-lepel niet heel erg fantastisch is.
:strip_exif()/m/201165/1NX3DWL0MSRfCoPIki7yHFHPKdJh1NgDOtCWWjJxSO8jo5kyAv.jpeg?f=620xauto)
Instellingen
De volgende dingen zijn in te stellen:
Temperatuur: Er zijn 3 settings mogelijk. Laag, middel of hoog. Wanneer je de temperatuur op hoog zet is hij naar mijn mening perfect.
Water hardheid: Ook hier zijn 3 settings mogelijk. (zacht, middel of hard). Deze setting wordt gebruikt om te bepalen wanneer de machine ontkalkt moet worden. Als je hem op de hoogste stand zet zal de machine eerder een melding geven dat je moet gaan ontkalken
Hoeveelheid water: Dit is makkelijk in te stellen door de knop voor espresso ingedrukt te houden totdat de gewenste hoeveelheid in je kopje zit. Zodra je loslaat zal de machine dit onthouden en de volgende keer exact dezelfde hoeveelheid geven.
Voor het instellen van temperatuur en hardheid van water wil je wel de handleiding bewaren aangezien het niet heel intuïtief werkt. Er is geen display die je af kunt lezen. Instellen werkt via de 3 knoppen voorop. Ook ontkalken is een proces die je waarschijnlijk op moet zoeken in de handleiding wanneer dat weer nodig is.
Stoompijpje
Deze machine bevat een stoompijpje voor het maken van Capuccino of Latte's. Belangrijk om te weten is dat dit apparaat over slechts één boiler beschikt. Het probleem is dat voor stoom een hogere temperatuur nodig is dan voor het zetten van een espresso. Dit betekend dat je na het opschuimen van melk een paar minuten moet wachten tot de temperatuur weer gedaald is. Dit kan een nadeel zijn als je meerdere cappuccinos achter elkaar wil zetten.
Pressurized filters
Een ander belangrijk punt is de filters die je in de piston moet stoppen. Filters kunnen zowel
pressurized als
non-pressurized zijn. In deze machine zijn de filters
pressurized
Het verschil tussen deze 2 is dat de
pressurized variant een dubbele wand heeft. De koffie wordt hier eerst door meerdere gaatjes geperst en komt vervolgens in een tussenruimte terecht. Hier wordt de druk opgebouwd tot 8-9 bar waarna het door een enkel gaatje in de buitenste wand naar buiten wordt geperst. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker een goede espresso kunt zetten. Het nadeel is dat je wat controle verliest.
In de duurderde espresso-machines zijn de filters wat vaker
non-pressurized. Deze filters hebben slechts een enkele wand. Hierdoor zal de druk opgebouwd moeten worden door de gemalen koffiebonen zelf. Het is daardoor extra belangrijk dat de maling correct is en dat je de koffiebonen hard genoeg aanstampt met een tamper. Meer ruimte voor fouten dus.
Zelf ben ik blij met de pressurized variant aangezien dit het zetten van een koffie wat makkelijker maakt.
Bouwkwaliteit
Over de bouwkwaliteit ben ik positief verrast. Hij ziet er mooi en stevig uit. Ik heb absoluut niet het gevoel dat ik een instap-model op mijn aanrecht heb staan. Er wordt aan de buitenkant niet meer plastic gebruikt dan nodig. De zilveren kleur geeft het een luxe uitstraling.
Voor minder dan €200,- is dit helemaal geen slecht apparaat en absoluut het overwegen waard als je opzoek bent naar een betaalbare espresso-machine. Kan het zich meten met apparaten van 500+ euro? Waarschijnlijk niet, kun je er een goede espresso mee zetten? Absoluut.
Ik vind het apparaat er persoonlijk mooi uitzien, en hij is lekker compact wat betekend dat hij makkelijk op het aanrecht past. En met de pressurized filters heb je geen l33t barrista-skills nodig om een goede espresso te zetten.
De meegeleverde tamper zou ik wel vervangen door een betere. En het instellen van temperatuur en hardheid water is onmogelijk zonder handleiding dus zorg dat je de handleiding niet kwijtraakt.