€ 129,- bij NUC-Pc.nl

APC Back-UPS CS 350 USB/Serial Review

30 mei 2022, laatste update op 30 mei 2022, 1.373 views Rapporteer

Een klassieker die nog steeds wordt geproduceerd. Sommige dingen doen gewoon wat ze moeten doen en hebben geen vernieuwing nodig.

Pluspunten

• Compact
  • Ideaal voor NAS en netwerkapparatuur
  • Compleet met USB-signal aansluiting
  • Heeft aparte uitgang voor apparatuur die niet op noodstroom hoeft
  • UPS is vrij efficient bij laag vermogen
  • Heeft een relatief lange looptijd
  • C13/C14 aansluitingen waardoor zaken compact blijven.

Minpunten

• Laag vermogen, niet geschikt voor zware apparatuur
  • UPS heeft geen standaard schuko aansluitingen, extern stekkerblok nodig voor standaard netvoedingen
  • Datalijnbeveiliging is niet bruikbaar voor ethernet
  • Ziet er wat ouderwets uit, vind dit persoonlijk geen bezwaar

Na tien jaar trouwe dienst heb ik de Back-UPS CS 350 preventief vervangen door een nieuwe, exact hetzelfde model. De reden, het is een fijne compacte UPS met USB-aansluiting (via data poort) die een signaal naar de NAS stuurt zodat deze netjes kan afsluiten zodra de energievoorziening wegvalt.

https://tweakers.net/i/lJEND4ziySqHM5JLrxEpUtIwHwg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/279710/1NVJwXgjX8LC2em9012VkmA7PP3733lzFe9ist8Deu9izn0zfl.jpeg?f=620xauto https://tweakers.net/i/v7FYq0POfaAuEX-wiaKj26MQTSA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/279710/1NVJwXZ1D9gaHs2QhljMrDQFAxbhT9Pm4S8mcPZxShBleYA9Go.jpeg?f=620xauto

Veel ander UPS units bekeken maar na het afstrepen van de features uiteindelijk toch weer op bij model uitgekomen. Een compacte en betaalbare line-interactive UPS van een merk met een lange historie in deze markt. Heeft geen display of andere dingen die in beginsel niets toevoegen. Een viertal status-indicatoren aan de voorkant is voldoende. Gewoon een noodstroomvoorziening die zich heeft bewezen. De status is uit te lezen op de via USB aangesloten server / NAS / PC. In dit geval betreft het een NAS en die herkent de UPS automatisch zodra je de stekker erin steekt. Het is letterkijk "plug and play".

Naast de NAS heb ik nog een wireless router, 5-poorts ethernet switch en een externe USB-schijf aangesloten. Allemaal lichte apparatuur die er prima bij kunnen. De UPS wordt geleverd met twee C13/14 kabels zodat de voeding van de NAS direct kan worden aangesloten. Andere apparatuur heb ik vebonden via een extern stekkerblok met C14 connector aan de kant van de UPS en een hand vol schuko aansluitingen op het stekkerblok aan de andere kant. Geen gerommel achter de UPS unit maar netjes en overzichtelijk een compact stekkerblok op de muur. Sommigen zullen wellicht specifiek kiezen voor een UPS die juist wel over schukoaansluitingen beschikt. In mijn geval is de C13/C14 aansluiting juist iets om voor deze unit te kiezen.

De batterij is gemakkelijk toegankelijk via een klep aan de onderkant en kan vervangen worden zonder downtime. Standaard zit er in de UPS een onderhoudsvrije loodgel accu van 12 V / 7 Ah met een opgegeven levensduur van 5 jaar daar waar dit meestal slechts 3 jaar is.

Een nadeel of voordeel zo je wilt van de C13 uitgangen op de UPS is dat het je verplicht om even goed stil te staan bij hoe je alles gaat aansluiten en dat vind ik zelf eigenlijk heel goed. Op deze manier blijven de aansluitingen naar mijn mening netjes overzichtelijk.

Deze UPS is niet geschikt voor grote apparaten die veel vermogen nodig hebben, neem daarvoor een krachtiger model. Dit model is specifiek bedoeld voor lichte toepassingen.

Tot slot is datalijnbeveiliging helaas niet geschikt voor ethernet, je kunt er alleen een telefoonansluiting mee beveiligen tegen overspanning.

https://tweakers.net/i/aoaF8iz2V7EtnrG_uGOcrGzXaJM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/279710/1NVJwXZYQHifKP710J4g8YIwOeoGLrCX4UEp8bI985uxMhhA58.jpeg?f=620xauto https://tweakers.net/i/isAEyn3cNAWQQ-bkwZnG8N4IZCY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/279710/1NVJwXqmQ3WF6GAqxSIDQuDBFze0TWht08ERyipRg3nKHYBaEE.jpeg?f=620xauto

Heb jij ook een APC Back-UPS CS 350 USB/Serial?

Ik heb deze inmiddels een kleine eeuwigheid (ik meen hem in 2012 gekocht te hebben). Zo lang dat ik inmiddels aan de derde accu begonnen ben (ik vervang ze om de vijf jaar, meestal nog voor het apparaat zelf aangeeft dat dat tijd wordt, op momenten van 'groot onderhoud'). Originele APC accu's zijn overigens idioot duur. Je koopt er elders een nieuwe UPS voor, maar er is genoeg keuze in het 'OEM' circuit dat wat goedkoper uitvalt (al heb ik er weer een originele in zitten dit keer).
Het is niet de meest moderne UPS en de Power Factor is aan de lage kant, maar ik gebruik hem om een paar Raspberry Pi's en een router van gefilterde- en nood-stroom te voorzien en daarvoor is ie nog prima. Zo lang ie het doet is dat ook geen enkel probleem en ik verwacht er nog wel een paar jaar plezier van te hebben. Op naar de 15 jaar!
@rikster ik zie je reactie wat laat, sorry daarvoor. Inderdaad, de accu iedere vijf jaar vervangen en de unit gaat weer een lustrum mee. In dit geval vond ik het wel verantwoord om de gehele unit te vervangen. Voor een NAS in een SOHO-omgeving waarvan ik vind dat die toch wel redelijk belangrijke dingen doet is het fijn om ook de omliggende hardware tijdig preventief te vervangen.

De NAS zelf staat over ongeveer twee jaar op de nominatie om vernieuwd te worden. Die zou wellicht langer door kunnen maar dat wil ik niet proberen. Heb laatst ook de WiFi router vervangen omdat er een keer uitval was waarvan ik niet direct kon achterhalen wat de oorzaak is geweest. Dit apparaat had ook een leeftijd van ruim vijf jaar waardoor het niet meer dan logisch was om deze te vernieuwen.

Je wilt van een UPS-unit op aan kunnen en dan is het goed om deze niet tot in lengte van dagen te blijven gebruiken. In mijn geval was de leeftijd van tien jaar wel het uitgelezen moment voor vernieuwing. Ik vond het eigenlijk wel opmerkelijk dat ik na het nodige uitzoekwerk en wegstrepen wederom bij dezelfde unit uitkwam.
Zeker wil je van een UPS op aan kunnen, alleen heb ik er drie staan, één op elke plek waar tamelijk 'noodzakelijke' apparatuur staat, dus:
  • Server- 'hok'
  • Router-hok
  • Tweede server-hok met AP en backup-server
Je reinste overkill natuurlijk, maar het is mijn hobby en ik doe dingen liever goed. Anders doe ik ze liever niet. :+
Dus ik gebruik ze tot ze instorten, want het is nooit een drama en de oudste gebruik ik voor dat 'router-hok'.

[Reactie gewijzigd door rikster op 24 juli 2024 16:33]

Ik zou het geen overkill willen noemen. Apparatuur kan doorgaans prima overweg met een lange onderbreking van de energievoorziening. Maar een korte onderbreking van pakweg een halve seconde kan apparatuur doen vastlopen of in sommige gevallen zelfs flink vernielen.

In Nederland hebben we een UPS voornamelijk nodig voor het dempen van spanningspieken die door andere apparaten in het net worden geïntroduceerd en kortstondige spanningsuitval, langer dan pakweg 50 ms en korter dan 2 seconden, kan zonder dat je er erg in hebt grote schade aanrichten. Voor systemen met dataopslag is het prettig als deze een goede vijf minuten de gelegenheid hebben om netjes af te sluiten. Daarvoor moet apparatuur natuurlijk wel een signaal krijgen via aangesloten USB-kabel of via het netwerk.

In mijn situatie kent de NAS daadwerkelijk een kleinzakelijke toepassing en dan zou het niet verstandig zijn om apparatuur 'helemaal op te rijden' zoals je met een oude auto zou doen. Het zijn gewoon zakelijke kosten.

Waarom gebruiken we een NAS en geen Cloud- of VPS-oplossing? De reden is dat er in het lokale netwerk met redelijk grote bestanden wordt gewerkt en de internetverbinding is gewoon niet voldoend om deze bestanden constant heen en weer te zenden. Tevens is een NAS aanmerkelijk goed koper dan het elders inkopen van grote hoeveelheden opslag. Daarnaast ben ik zeer te spreken over de bedrijfszekerheid van de Synology NAS die hier staat.
Gebruikersprofielen zijn altijd bepalend voor wat je noodzakelijk acht. Zoals ik al zei, het is bij mij vooral hobby sinds ik het niet meer professioneel doe (i.v.m. pensioen). Ik maak een uitzondering voor de back-ups, die zijn altijd belangrijk genoeg om er verse hardware voor in te zetten.

Ik gebruik geen NAS maar een stel UnRaid-servers. Niks tegen Syno en consorten, maar zelfbouw is goedkoper en flexibeler, met de juiste hardware ook even energie-efficiënt (ik gebruik er twee HP Microservers voor). Voor de back-up buiten de deur gebruik ik wel degelijk een Cloud-oplossing, zij het voorzien van mijn eigen encryptielaag.

Wat mij meer zorgen baart, is de stand van zaken rond de energienetwerken in dit land. Afschakeling van segmenten van het elektriciteitsnetwerk is lang niet zo ondenkbaar als de meeste mensen denken. Het is nog wel geen Zuid-Afrika (waar je als klant van ESKOM maar beter je eigen aggregaat klaar hebt staan tegenwoordig. Of Nigeria, Oekraïne, etc.) maar de leveringszekerheid die we als normaal zijn gaan beschouwen is mogelijk iets uit het verleden. Ik denk dus hard na over mij eigen thuisbatterij. Maar goed: dat is een ander onderwerp.
Een oplossing met Unraid, TrueNAS en vergelijkbaar heeft ook mijn aandacht en staat op de shortlist voor de volgende investeringsronde. Afhankelijk van de ontwikkelingen wat betreft bestanden en databasegebruik en de keuzes die de fabrikant Synology maakt zou de volgen machine inderdaad zomaar Unraid of TrueNAS kunnen worden. De inzet is dat de opstelling weinig energie gebruikt en het economische plaatje moet blijven kloppen. De UPS-noodstroomvoorziening blijft hoe dan ook bestaan.

De situatie ik Zuid-Afrika ken ik maar al te goed, heb daar familie en veel vrienden / bekenden wonen en kom er regelmatig. Mensen die het zich kunnen veroorloven, chirurg met een acceptabel inkomen, hebben hun dak volgelegd met PV en geïnvesteerd in grote batterijen en inverters om hun eigen 230 Vac te maken. Dan kun je tijdens "load shedding" toch nog ventilatoren en de TV aan hebben, een airconditioning is doorgaans niet mogelijk. Zover gaat het in Nederland denk ik niet komen maar er bestaat inderdaad de mogelijkheid dat tijdens een strenge winter mensen wordt gevraagd om minder energie te gebruiken. Benieuwd hoe de lage termijn eruit komt te zien. Er zijn flinke investeringen nodig om het Nederlandse net geschikt te maken voor de toekomst.
Je stelt "UPS is vrij efficient bij laag vermogen": Heb je cijfers?
Heb het zelf niet nagemeten maar bij APC hebben ze grafieken op de site staan die er plausibel uitzien.

Een 2-bay NAS en een vrij simpele WiFi router gebruiken samen minder dan 50 VA een dan is een 350 VA UPS een betere match dan bijvoorbeeld een unit van 650 VA. Bij een dergelijke lage belasting zal de 350 VA unit bijvoorbeeld een efficiëntie laten zien van 90% daar waar een 650 VA UPS niet verder zal komen dan pakweg 80%.
En ter vergelijking bijvoorbeeld de 650 VA:

Aanvulling: hoewel de 650 VA unit over een iets grotere accu beschikt dan de 350 VA unit zullen ze een gelijke looptijd hebben, of het zou zelfs kunnen dat de 650 VA unit de NAS en WiFi router korter van energie voorziet dan de 350 VA unit. In deze casus is de 350 VA unit de betere keuze boven een 650 VA unit.

[Reactie gewijzigd door FrankHe op 24 juli 2024 16:33]