Een klassieker die nog steeds wordt geproduceerd. Sommige dingen doen gewoon wat ze moeten doen en hebben geen vernieuwing nodig.
Na tien jaar trouwe dienst heb ik de Back-UPS CS 350 preventief vervangen door een nieuwe, exact hetzelfde model. De reden, het is een fijne compacte UPS met USB-aansluiting (via data poort) die een signaal naar de NAS stuurt zodat deze netjes kan afsluiten zodra de energievoorziening wegvalt.
Veel ander UPS units bekeken maar na het afstrepen van de features uiteindelijk toch weer op bij model uitgekomen. Een compacte en betaalbare line-interactive UPS van een merk met een lange historie in deze markt. Heeft geen display of andere dingen die in beginsel niets toevoegen. Een viertal status-indicatoren aan de voorkant is voldoende. Gewoon een noodstroomvoorziening die zich heeft bewezen. De status is uit te lezen op de via USB aangesloten server / NAS / PC. In dit geval betreft het een NAS en die herkent de UPS automatisch zodra je de stekker erin steekt. Het is letterkijk "plug and play".
Naast de NAS heb ik nog een wireless router, 5-poorts ethernet switch en een externe USB-schijf aangesloten. Allemaal lichte apparatuur die er prima bij kunnen. De UPS wordt geleverd met twee C13/14 kabels zodat de voeding van de NAS direct kan worden aangesloten. Andere apparatuur heb ik vebonden via een extern stekkerblok met C14 connector aan de kant van de UPS en een hand vol schuko aansluitingen op het stekkerblok aan de andere kant. Geen gerommel achter de UPS unit maar netjes en overzichtelijk een compact stekkerblok op de muur. Sommigen zullen wellicht specifiek kiezen voor een UPS die juist wel over schukoaansluitingen beschikt. In mijn geval is de C13/C14 aansluiting juist iets om voor deze unit te kiezen.
De batterij is gemakkelijk toegankelijk via een klep aan de onderkant en kan vervangen worden zonder downtime. Standaard zit er in de UPS een onderhoudsvrije loodgel accu van 12 V / 7 Ah met een opgegeven levensduur van 5 jaar daar waar dit meestal slechts 3 jaar is.
Een nadeel of voordeel zo je wilt van de C13 uitgangen op de UPS is dat het je verplicht om even goed stil te staan bij hoe je alles gaat aansluiten en dat vind ik zelf eigenlijk heel goed. Op deze manier blijven de aansluitingen naar mijn mening netjes overzichtelijk.
Deze UPS is niet geschikt voor grote apparaten die veel vermogen nodig hebben, neem daarvoor een krachtiger model. Dit model is specifiek bedoeld voor lichte toepassingen.
Tot slot is datalijnbeveiliging helaas niet geschikt voor ethernet, je kunt er alleen een telefoonansluiting mee beveiligen tegen overspanning.