€ 217,65 bij Reichelt

Cyberpower CP900EPFCLCD Review

28 mei 2022, laatste update op 17 juni 2022, 1.443 views Rapporteer

Eenvoudige, kleine maar zeer krachtige, superstrak uitziende UPS die precies doet waar ik hem voor gekocht heb: Namelijk een half uur mijn netwerkapparatuur (modem, router, switch, NAS-sen) in de lucht houden als er een stroomonderbreking is en daarna mijn NAS-sen uitschakelen als de stroom nog niet terug is. Absolute aanrader.

Pluspunten

• Mooi kleine form factor (past prima in mijn meterkast)
  • Strak, eenvoudig uiterlijk
  • 6 Schuko ("geaard stopcontact") aansluitingen
  • Totaal geluidloos (geen "zoem")
  • Vrijwel geen warmteproductie

Minpunten

• "Slechts" 900 VA

Waarom een UPS
Alvorens een UPS te kopen is het belangrijk om goed te weten wat je wilt. Je hebt ze namelijk in alle soorten en maten en je koopt gauw een te grote (lomp, groot, zwaar en duur), te kleine (houdt je apparatuur niet lang genoeg in de lucht bij een stroomonderbreking) of verkeerde (je Nederlandse stekkers passen er niet in). Voor mij was de hoofdreden voor een UPS dat ik bij een stroomstoring mijn netwerkapparatuur (modem, router, switch, NAS-sen) nog een half uur in de lucht wil kunnen houden om eventueel een kwartiertje of zo te kunnen overbruggen en anders nog de tijd te hebben om alles netjes uit te schakelen.

Let op: Laat je niet foppen door de foto's van UPS-en
Waarschuwing: De foto's van veel UPS-en geven een vertekend beeld. De meeste apparaten zijn véél groter dan je op basis van de foto zou verwachten. Met name de diepte van veel apparaten is veel groter dan de foto doet vermoeden. De CXP900EPFCLCD is wat mij betreft daarin de beste in zijn soort: Die heeft de beste balans tussen capaciteit en afmetingen en dat was voor mij een van de belangrijkste redenen om juist déze te kopen. Let dus goed op de afmetingen alvorens je overgaat tot aanschaf.

Mijn eisen
Toen ik dit apparaat kocht had ik de volgende overwegingen:
- De stekkers van mijn apparatuur direct in de UPS kunnen prikken: dus minimaal 6 zogenaamde Schuko stekker aansluitingen (voor gewone Nederlandse geaarde stekkers)
- Mijn netwerkapparatuur (totaal 100 Watt) moet ongeveer half uur in de lucht blijven bij een stroomonderbreking
- Als de accu bijna leeg is moet ie automatisch mijn NAS-jes vanzelf uitschakelen
- Apparaat moet "gewoon" in mijn meterkast passen (dus niet overdwars geplaatst hoeven worden)
- Apparaat moet bescherming bieden tegen overspanning
- Verder geen onnodige toeters en bellen.
In de rest van deze review zal ik deze punten een voor behandelen.

6 Schuko stekkers
Toegegeven: V.w.b. mijn eerste eis kun je natuurlijk ook werken met één Schuko aansluiting en dan een stekkerdoos, maar ik houd nu eenmaal van wat overdimensionering. De Cyberpower CP900EPFCLCD heeft 6 aansluiting, die op slim zijn geplaatst: De stekkers steken schuin naar buiten en zitten elkaar dus niet in de weg. Erg handig. Enige om rekening mee te houden (maar dat geldt voor elke UPS) is als je apparatuur hebt die gebruik maakt van een grote adapter; heb ik ondervangen door toch óók met een stekkerdoos te werken voor mijn router en modem.

Weet wat je nodig hebt: In mijn geval 95 Watt, gedurende 30 minuten = plusminus 900 VA
Het duurde even voordat ik grip kreeg op de term “VA” en voordat ik door had hoeveel VA ik nodig had. Ik wilde gewoon weten hoelang het spul blijft draaien bij een bepaalde belasting in Watt. Heb een tijdje moeten googelen voor ik er achter kwam dat de meeste merken een zogenaamde UPS runtime calculator op hun site hebben staan. Voor de Cyberpower CP900EPFCLCD staat die hier, maar de andere merken hebben allemaal ook wel ergens zo'n grafiekje. Erg handig, met name als je weet wat je wilt.

Het is dus zaak om goed te kijken welke apparaten je wilt beschermen met je UPS, hoeveel Watt die verbruiken en hoe lang je wilt dat de accu ondersteuning biedt. Mijn apparatuur trekt ongeveer 95 Watt en ik heb de bewuste keuze gemaakt dat 30 minuten genoeg is: Vandaar dat ik uitkwam op een capaciteit van 900 VA. Volgens de tabel kan die 27 minuten mee bij 100 W belasting en dat is voor mij goed genoeg.

Volgens de specificaties zou het apparaat tot aan 540 Watt kunnen leveren, maar dan is de batterij ook in vijf minuten leeg. Lijkt me niet de bedoeling en als je dat soort aansluitbelastingen wilt hebben, adviseer ik je om een zwaardere UPS te nemen (b.v. de Cyberpower CP1500EPFCLCD of uiteraard een ander merk). Let op: In bijna alle gevallen zal het apparaat meteen ook fysiek een maat of wat groter worden!

The proof of the pudding …
Ik heb de proef op de som genomen: De UPS meldde een runtime van 35 minuten toen ik de stekker eruit haalde. Na 26 minuten schakelde mijn NAS-sen uit en 8 minuten daarna was de UPS echt leeg. Dat is keurig resultaat. Het uithoudingsvermogen zal in de loop der tijd wel wat afnemen, maar deze cijfers stemmen mij vooralsnog heel tevreden.

Kleine form factor
Verkijk je niet op de mooie foto's van de UPS-en. Ze lijken allemaal een mooi klein rechthoekig doosje te zijn, maar in de praktijk willen die dingen nog wel eens 40 cm of meer lang zijn en dan passen ze alleen nog maar overdwars in je meterkast. Niet erg als je ruimte genoeg hebt, maar voor mij was dit de reden dat ik me heb beperkt tot de 900VA versie. Net ietsje groter dan mijn synology NAS-sen, maar past (ook na inprikken van alle stekkers) precies in de meterkast. Als de 1500VA even groot was geweest, had ik waarschijnlijk de grotere gekozen. Maar goed: Kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken. En in vergelijking met zijn concurrenten is dit (wat mij betreft) een van de besten in zijn soort.

Bescherming tegen overspanning
Was niet het allereerste waar ik aan dacht en in de afgelopen 10 jaar heb ik geen problemen gehad met overspanning. Maar als je dan tóch bezig bent, is het goed dat om te weten dat de CP900EPFCLCD bescherming biedt tegen spanningspieken en overbelasting.

Automatisch uitschakelen van mijn NAS-jes
Het apparaat heeft een USB aansluiting richting PC of NAS. Mijn Synology NAS had geen enkele moeite om de UPS te herkennen en ook het aanschakelen van de USB server functionaliteit op de NAS was bijzonder intuïtief. Nu schakelen beide NAS-sen dus uit op het moment dat de accu van de CP900EPFCLCD bijna leeg is. En met de Synology “meldingen” functionaliteit krijg ik keurige pushberichten op mijn telefoon. Eerst als de stroom uitvalt (c.q. als de UPS geen stroom meer krijgt) en na een half uur, vlak voor de NAS-sen worden uitgeschakeld. Helemaal top.

Toeters en bellen
Ik had toen ik hem kocht geen behoefte aan toeters en bellen. Normaliter ben ik nogal van het spelen met allerlei apparatuur, maar bij deze UPS had ik die behoefte aanvankelijk niet.
Het apparaat heeft een duidelijk afleesbaar schermpje wat me laat zien:
- Hoe vol de accu zit
- Wat de belasting is in Watt (in mijn geval zo'n 90 Watt)
- Wat de belasting is VA
- Hoe lang het apparaat een stroomonderbreking kan opvangen (in mijn geval 35 minuten)
Verder zit er nog bescherming op tegen netwerk piekspanningen.
Ondertussen heb ik toch ook maar de windows NUT client aan het draaien gekregen, zodat die via mijn NAS de belangrijkste info van de UPS kan uitlezen. Niet omdat het moet - maar omdat het kan.
Ben daarnaast nog een beetje aan het experimenteren met de bijbehorende powerpanel software, maar vooralsnog krijg ik die niet werkend op mijn NAS. Maar zoals gezegd: Is voor mij geen prioriteit en via de NAS kan ik elk apparaat uit laten schakelen wat ik wil.

Waarom "maar" vier sterren en geen vijf
Enige reden om hem geen vijf sterren te geven is dat ie "slechts" een capaciteit heeft van 900VA. Als ie met dezelfde kleine form factor 1500VA had gehad, zou ik subiet vijf sterren hebben gegeven. Niettemin zeer tevreden over dit apparaat en denk ik dat dit een van de besten is in zijn soort.

Samenvattend
Een prima UPS die vooralsnog precies doet waar ik hem voor heb gekocht: Namelijk mijn spulletjes nog even in de lucht houden in geval van een stroomstoring. Hij zal zich op de langere termijn verder moeten bewijzen, maar voorlopig ben ik er blij mee en heb ik geen spijt van deze aankoop. Sterker nog: ik vind het een absolute aanrader.

Heb jij ook een Cyberpower CP900EPFCLCD?

Leuke review maar ik denk dat je negatieve punt niet helemaal terecht is :)
De wens is duidelijk maar als ik bijvoorbeeld een APC 750va 19" 2u model pak, die is bijna anderhalf keer zo groot en heeft maar 750va.

Dus deze ups lijkt een hele mooie balans tussen fysieke afmetingen en vermogen te hebben.
Wat is eigenlijk het eigen energiegebruik van zo'n (of specifiek deze) UPS? Je vind voor veel APC-apparaten van dit formaat een energiegebruik van 15-25W genoemd, voor Wat cyberpower-apparaten vind ik 3-5W, wat al een stuk acceptabeler lijkt.

Heb je dat toevallig gemeten?
@NTiBhohoSJ66vgJ Hier ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar.

Ik heb zelf eind 2021 een APC Back-UPS PRO 900VA gekocht, omdat m'n oudere APC UPS een slechtere accu begon te krijgen (en ik sowieso een 'dikkere' wilde, waarmee ik eventueel m'n router-pc wat langer up kon houden toen er een wag langere geplande stroomstoring werd aangekondigd).

Die APC doet het an sich prima en kon 75 Watt aan apparatuur zo'n 60 minuten up houden. Echter, toen ik in de strijd tegen kWh's flink ging snijden in stroomverbruik (o.a. door ICT componenten te vernieuwen of af te schalen), ging ik ook merken dat het verschil tussen gerapporteerd verbruik achter de UPS en wat deze aan de slimme stekker trekt wel erg groot wordt. Scheelt toch zeker zo'n 15 W. Bovendien bromt deze APC dus wel behoorlijk, zeker als ie de accu aan het (druppel)laden is. En die APC past echt tenauwernood 'zonder overdwars' in de meterkast.