Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L5009DMH) Review

25 mei 2022, laatste update op 27 mei 2022, 1.678 views Rapporteer

Een beest van een laptop voor het geld. Wel 2 laptops retour gedaan wegens backlight bleeding en een fluittoon van de fans. Een beetje opletten en netjes uit- (en weer in-) pakken. Heel blij met de 3e. Gunstig geprijsde laptop met in mijn geval de perfecte voor- en nadelen.

Pluspunten

• Upgrade SSD en netwerkkaart mogelijk
  • CPU en 32GB futureproof
  • USB-C voor opladen, DP en USB
  • Aluminium behuizing mooi en degelijk
  • Stil / weinig geluid
  • 16x10 beeldscherm
  • Windows Hello (IR)
  • Prijs

Minpunten

• Backlight bleeding
  • Geen precision touchpad
  • Slechts 512GB op dit model
  • Kalibratie beeldscherm
  • Geen vingerafdrukscanner
  • Zeer matige webcam

Voordat je begint met lezen: Deze review heb ik vooral gemaakt als aanvulling op de huidige reviews op Tweakers. Je zult daarom niet uitgebreid per onderdeel mijn mening vinden. Dit is beknopt bij de plus- en minpunten opgenomen. Focus ligt dus op tips en mijn ervaring. Kijk voor uitgebreidere reviews vooral naar de (vele) varianten van de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6.
Aankoop ervaring: de aanhouder wint
De aankoopervaring was helaas niet heel goed. Gezien mijn ervaringen heb ik mijn twijfels bij de QC van Lenovo. Eerst heb ik de Lenovo ThinkBook 16p G2 besteld. Hiervan bleken de fans bij gebruik altijd aan te staan. Retour. Vervolgens kreeg ik een pricealert dat deze laptop onder de 1000 euro gezakt was. Besteld. Helaas had de eerste laptop last van ernstige backlight bleeding (alsof het scherm klem zat rechtsonder). De tweede had dit minder, maar had een gekke fluittoon van een van de fans. Na enige twijfel toch nummer 3 besteld. Deze had gelukkig 'acceptabele' backlight bleeding en was verder goed. Een beetje opletten en netjes uit- (en weer in-) pakken dus.
Upgrades & frisse installatie
Ik heb de laptop direct voorzien van een Samsung 970 EVO Plus 2 TB, Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675x en schone Windows 10 installatie. Openmaken was eenvoudig.
Gebruik
Ik gebruik de laptop voor grafisch ontwerp, front-end development en alles daar omheen. Dat betekent in de praktijk dat ik 50% van de tijd in de browser leef (veel tabs) en eigenlijk altijd wel Atom, Adobe InDesign, Illustrator en/of Photoshop open heb. Ik game niet.
Minpunten
De belangrijkste minpunten van deze laptop:
Touchpad - Redelijk. Helaas geen precision / glazen oppervlak, maar voor deze prijs vind ik dat acceptabel.
Webcam - Slecht. Op papier 720p, maar het lijkt in de praktijk eerder opgeschaalde 480p resolutie.
Backlight bleeding - Ik heb deze laptops zoals gezegd 3x besteld. Alledrie hadden backlight bleeding op ongeveer dezelfde plekken. Nummer 1 had het onacceptabel erg: altijd zichtbaar. Laptop 2 en 3 alleen zichtbaar bij donker beeld in donkere ruimte.
Windows Hello IR camera - Op mijn werkkamer staat de laptop richting een raam. Daartussen zit ik. Dit maakt dat de gezichtsherkenning regelmatig hapert. Ik had hiervoor een vingerafdrukscanner en overweeg om een USB-vingerafdrukscanner aan te schaffen om dit op te lossen. Bij bewolking of onderweg werkt het trouwens wel altijd goed :).
Speakers - Matig. Geen laag, verder wat schel.

Voor mijn gebruik zijn bovenstaande minpunten en die uit het overzicht gelukkig minder van belang aangezien ik thuis losse monitor speakers, webcam en condensator microfoon heb. Voor onderweg of op kantoor zijn de microfoon en webcam goed genoeg en gebruik ik een bluetooth koptelefoon.

Wordt gebruikt met:
Tips
Enkele tips die ik in de andere reviews nog niet zag:
  • Energie profiel op 'Langste levensduur voor batterij' gezet. Daardoor krijgt de CPU net wat minder ruimte en is de laptop meestal stil. Wat snelheid betreft merk ik er niets van, de fans gaan echter bijna nooit meer aan. In de bios zit ook een instelling die ik even niet meer uit mijn hoofd weet.
  • Door bovenstaande instellingen is de 90W Power Delivery via USB-C genoeg en gebruik ik de proprietary Lenovo lader niet.
  • Als de fans aan gaan is dit niet storend. Ik heb de laptop op een kleine standaard gezet, zodat de koeling beter is en de fans ook snel weer uit gaan. Bij zwaarder gebruik zorgt dit ervoor dat ze meestal niet in een hogere (meer aanwezige) versnelling hoeven.
  • Koop dit model en upgrade zelf de SSD en netwerkkaart. Dit bespaart geld en levert je een laptop met betere componenten op :)
  • De accuduur was ~3-4 uur. Dit bleek een probleem te zijn met Synology Drive Client. Ik zie op internet meer mensen klagen over de accuduur (niet specifiek over dit programma). In de meeste gevallen gaat het dan om het 120hz model (tov. 60hz in dit model). Maar het kan dus helpen om eens te kijken in taakbeheer welk programma energieverbruik 'Hoog' heeft. Nu is de accuduur ~6-8 uur bij gemixt gebruik (internet met veel tabs + Adobe InDesign/Illustrator) en schermhelderheid hoogste stand.
En zo is deze laptop voor 999 euro + 200 euro upgrades best een krachtig werkstation geworden: AMD Ryzen 9 5900HX, GeForce RTX 3050, 2TB SSD, 32GB RAM in aluminium behuizing en 16x10 scherm. Kortom, een gunstig geprijsde laptop met in mijn geval de perfecte voor- en nadelen. Wel zou ik aanraden om de laptop goed te testen. Ik heb 3 Lenovo's teruggestuurd wegens problemen.

Mocht je vragen of tips hebben, laat maar weten!

Edit: leesbaarheid + uitgebreidere aankoopervaring en gebruikservaring.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L5009DMH)?