€ 91,- bij bol

JBL Quantum Stream Review

dwizzy
23 mei 2022, laatste update op 23 mei 2022, 1.100 views

JBL Quantum Stream

Prima bouwkwaliteit, uiterlijk en dynamisch geluid. Voor mij heeft hij toch wat onhandigheden die gewoon zonde zijn voor een microfoon met deze prijs met deze concurrentie.

Pluspunten

• geluidskwaliteit
  • selecteerbaar opnamepatroon
  • bouwkwaliteit
  • programmeerbare LEDs

Minpunten

• geluidsprofiel
  • richtingsgevoeligheid
  • gebrek audio-monitoring
  • mute-LED moeilijk afleesbaar
  • USB-kabel in bocht

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik kreeg deze microfoon op proef nog voor hij te bestellen was en het is duidelijk hun eerste microfoon. De JBL-site bevat inmiddels wel een link naar deze microfoon in hun productpagina, maar de support-pagina's missen nog informatie. En dat is jammer, want de papieren handleiding mist ook nogal wat informatie. En, het is niet zo duidelijk dat je de "JBL QuantumENGINE"-software kan gebruiken voor meer instellingen.

Technisch: het is een electret-condensermicrofoon in een USB audio device. Dat betekent dat het dus vanzelf op alles werkt waar je een USB C-plug aan kan koppelen (PC, Mac, Android... iOS vast ook wel). Met 3.5mm audio jack in de kont waar je behoorlijk hoog volume uit kan krijgen. De audio uit is niet slecht, maar ook niet geweldig - sinds ik verwend ben met een TempoTec DAC.
Omdat het een electret-condenser is en geen echte condensermicrofoon, hoor ik toch wel wat achtergrondruis in de microfoon. Iets dat niet opvalt als je hem gebruikt voor streamen, waar deze microfoon voor bedoeld is, maar toch jammer.
Het voelt alsof ik bluf want ik ben geen audio-expert, maar dat woord "dynamisch" vind ik best passen bij het geluid dat ik er uit krijg. Luister vooral zelf naar mijn test-opname:

Dan merk je (/ik) dat het geluid van de BOYA dasspeldmicrofoon toch echt wat "vlakker" is, maar ik krijg niet opeens een mooie radiostem van dit ding. De equaliser in de software is een simpele vijfbands, dat helpt niet veel; een compressor bij voorbeeld ontbreekt.

Wat meer helpt, is de microfoon dicht bij je mond houden. De meegeleverde standaard voor op bureau is stevig, maar heel kort, en daarmee staat de microfoon echt op de verkeerde plek. Zeker omdat de USB-kabel vrij stevig is en aan de onderkant wordt aangesloten, en daarmee in een ongemakkelijke hoek komt te zitten. Ook omdat de RGB-verlichting aan de onderkant zelfs in de scherpste helling met die standaard, niet goed te zien is. Maar vooral omdat je stemgeluid gebaat is bij een microfoon-arm die hem dichter bij je mond brengt, en waarmee je minder omgevingsgeluid krijgt. Want zó richtingsgevoelig is dit ding niet.
De volumeknop helpt je ingangs- en uitgangsvolume aan te passen, en je moet dus zonder microfoonarm hem nog wat verder open zetten waardoor de vogeltjes buiten helder doorkomen in mijn Teams-gesprek. En dat brengt me op mijn grootste gemis: live monitoring van de microfoon. De verpakking en het reclamemateriaal beloofden 'voice monitoring' maar het enige dat je krijgt is een "neem vijf seconden op en luister terug" in de software. Wat een gemis!
De mute knop op de bovenkant is handig, maar is even wennen om precies aan te raken. Het is geen fysieke knop want dat zouden anderen horen, maar een soort aanraakgevoelig vlak. Aan de onderkant worden de lichtjes rood als de microfoon op mute staat. Maar die lichtjes aan de onderkant zijn dus niet goed te zien als de microfoon op je bureau staat.

Dat brengt me terug bij de software. De optionele Windows-software, JBL QuantumENGINE. Leuke gamery interface. Jammer dat het weer een tool is die alleen al 140Mb download vraagt, en ruim dubbel dat na installatie. Na installatie kwam er een verwarrende melding over een update, wat een firmware-update bleek. Zoals gezegd kan je via de software een vijfbands equaliser instellen, een test-opname van vijf seconden maken en... een RGB-lichtshow maken!
Je kunt twee patronen instellen voor de vier ledjes: wat je ziet als de microfoon gemute is, en wat als de microfoon actief is. Erg gebruiksvriendelijk vind ik de interface niet.

Conclusie:
Ik had er wat meer van verwacht gezien de prijs en de naam van Harman/JBL. Het gebrek aan voice monitoring en uitgebreidere effecten zijn jammer. De zachte ruis op de achtergrond is in de praktijk geen probleem, dan is de RGB-verlichting die je alleen in het donker kan zien reflecteren een grotere omissie.

Het zou volgens mij geen slechte microfoon zijn voor iemand die een eenvoudige streaming-microfoon wil met degelijke bouwkwaliteit en RGB-verlichting, zeker als je al JBL Quantum-apparatuur hebt.

Heb jij ook een JBL Quantum Stream?

Fijne review thanks!
Dank, leuk om feedback te krijgen :)
Goede review! Ik geef een +2 en geen +3 omdat ik het jammer vind dat er niet meer audio tests gedaan zijn dat wij kunnen horen. Bijvoorbeeld dat jij typed, of dat er iemand anders op de achtergrond roept. Of zelfs gewoon met 2 de podcast uittest dat we zien dat dit werkt MET 2 stemmen. Normaal wel, maar toch even testen volgende keer. (zijn tips wat ik zelf zoek in een review)
Voor de rest is dit echt een TOP review!