Asus P5B Premium Vista Edition Review

auto660
22 mei 2022, laatste update op 22 mei 2022, 249 views Product gekocht

Asus P5B Premium Vista Edition

Heel stabiel, wordt nog dagelijks gebruikt en heeft genoeg opties zoals dual gigabit LAN.

Pluspunten

• Stabiel
  • Doet wat het moet doen
  • Stabiel met overclock

Minpunten

• Extra Vista functies werken niet onder W10
  • Maar ja, het zijn Vista functies, it's in the name

Heb dit bord tweedehands op V&A opgepikt ergens in 2013 gok ik, toen was het al een "oud" platform wat al pittig in waarde was gedaald met 5 jaar leeftijd.... Toen ik een workstation nodig had in de werkplaats heb ik hem weer uit de doos getrokken en een 2u server chassis omgebouwd en onder de tafel geschroefd, meer ruimte voor op het bureau zo. Het was een simpele setup welke toen op het kersverse W10 draaide:

- C2D E8400@stock
- 4x1GB 667MHz CL6(?!)
- GTX275
- 1TB HDD

Afijn, soms heb je een hardware combi welke buitengewoon snappy draait voor wat het is, en dit is er zo eentje. Het draaide 24/7 mega stabiel, uptimes van 30+ dagen waren geen uitzondering en hij reboot alleen even voor updates. Ergens in 2019 heeft hij nog een upgrade gehad, voor het laatste jaartje was het idee totdat het Ryzen spul betaalbaar zou worden tweedehands. De setup:

- C2Q Q9550@3GHz
- 4x2GB 700MHz CL4 :)
- GTX950 2GB
- 512GB SSD + 1TB HDD

Dit loopt weer als een trein, zelfs met de quadcore en 8GB ram weet dit bordje het, ondanks het antieke P965 chipset, gewoon weer voor elkaar te krijgen dat alles rete stabiel loopt. De GTX950 helpt met video decoding waardoor YouTube tot 1440P gewoon weer soepel loopt.

Tot op de dag van vandaag gebruik ik deze PC nog steeds; 10+ tabbladen, 3D printen, SolidWorks (loopt wel traag maar ik gebruik het sporadisch), Spotify, Netflix en nog wat simpele taken gaan hem prima af. Ik had vorig jaar al een Ryzen 1700 setje klaar liggen om deze PC te vervangen, maar voor mijn gebruik was het helemaal niet nodig en ik heb nog nooit een PC gehad die zo stabiel liep. In die 6,5 jaar tijd heb ik nog geen enkele bluescreen gezien... Ik heb het setje weer doorverkocht. Met een 4K monitor en een goede toetsenbord/muis is het prima werken zo en ondertussen heb ik er een sport van gemaakt om hem zo lang mogelijk door te gebruiken. Wellicht dat de EOL datum van W10 er een einde aan brengt, of zouden de W11 tweaks blijven werken... Wie weet. Andere C2Q bakken welke ik tegen ben gekomen waren altijd wat sluggish, maar deze blijft snappy op de een of andere manier. Asus heeft met deze borden goed werk geleverd, alleen de extra "Vista" functies hebben maar kort ondersteuning gekregen.

Heb jij ook een Asus P5B Premium Vista Edition?

Kostbaar geintje anno 2022 zo'n onzuinige 15 jaar oude bak kunstmatig lang laten draaien.
Die Ryzen set wegdoen met de huidige kilowattuur tarieven was niet al te handig, kassa. :Y)