Metabo KGS 216 M Review

RJJJ
9 mei 2022, laatste update op 9 mei 2022, 3.501 views Product gekocht

Metabo KGS 216 M

Goedkoop is duurkoop: De Metabo KGS216M is geen zaag waar je op kan rekenen.

Pluspunten

• Goedkoop
  • Ergonomisch

Minpunten

• Lage kwaliteit
  • Snel kapot
  • Stofafzuiging slecht

1 van 5 sterren (Waardeloos)
In maart 2020 heb ik de KGS216M voor 205€ aangeschaft bij Gamma, ik heb dit toentertijd expres bij de bouwmarkt om de hoek gekocht -duurder dan online- voor het geval problemen zich zouden voordoen.
Problemen hebben zich voorgedaan: De zaag is binnen 1.5 jaar kapotgegaan doordat de tandwielen in de motor waren versleten. In deze 1.5 jaar heb ik een paar zaagsnedes hier en daar gezet maar geen verbouwing of iets dergelijks, ik heb de zaag gebruik voor licht hobbywerk dus ik was in volledige overtuiging dat dit een productiefout was en dat dit rechtgezet zou worden door Metabo. Echter, Metabo heeft de machine uit elkaar gehaald en geconcludeerd dat dit normale slijtage was, pardon? Mijn broers en vader hebben allen dezelfde machine al langer en bij hen draait hij nog en bij mijn broers zijn ze gebruikt in verbouwingen van hun huis, kortom langer en meer intensief gebruik, geen problemen.
Binnen een jaar was de houder van je werk, links van het zaagblad, al dol en dit kon ik accepteren voor 205€ maar opgeteld met deze bombshell heb ik moeten concluderen dat Metabo troep is, goedkoop is duurkoop en Metabo komt niet meer mijn drempel over. Ik denk dat ik minder dan 410 zaagsnedes heb gezet met de Metabo, wat hem uiteindelijk duurder maakt dan de zagerij van de Gamma die 50 cent per snede rekent, wat een miskoop.

Ondertussen heb ik een Makita LS1219L afkortzaag gekocht, deze zaag is 3 keer duurder dan de KGS216M dus niet direct te vergelijken maar ik kan wel zeggen wat voor voordelen je koopt met een duurdere zaag.
1. De stofafzuiging van de KGS216M werkt niet, ik heb hem altijd gecombineerd met een Makita VC2512L bouwstofzuiger ingezet en het werkte gewoon niet waardoor ik in de veronderstelling was dat de bouwstofzuiger niet goed was. Nu ik de LS1219 heb weet ik dat het aan de Metabo lag en ik zaag heerlijk kilometers weg zonder stof.
2. De zaag rijdt heen en weer over vaste rails in plaats van dat de rails zelf heen en weer schuiven over je basis, dit betekent dat je nooit per ongeluk met je telescoop iets aan kan tikken achter je zaag waardoor je je snede kan verpesten.
Verder is alles aan de LS1219L natuurlijk van betere kwaliteit maar dit is te verwachten voor de veel hogere prijs.

Koop geen Metabo KGS216M.

Heb jij ook een Metabo KGS 216 M?

Een hoop "goedkopere spullen" van Duitse A-merken komt toch ook (of veel onderdelen ervan) uit lage lonen landen in Azie en is vaak van mindere kwaliteit.
Het valt mij wel tegen van Metabo dat ze geen goede service leveren. Ik zou gewoon een "nette" klacht in dienen bij Metabo om alsnog een goede service afhandeling te krijgen.

Ik heb zelf 4 jaar geleden een goedkope Lidl PARKSIDE afkortzaag gekocht voor 99,00 euro in de aanbieding (Wel het iets duurdere model dat nu normaal 139 euro kost, EAN-nr: 4056233319828, Lidlnr: 100301062).
De precisie van de zaagsnede is iets minder als een professionele machine, maar ik heb er zeker 400 zaag-sneden mee gemaakt (dun/dik balken, veel 30cm/2cm dikke planken, ook hardhout) en de machine werkt nog steeds goed. Ook de stofafzuiging werkt goed. Ik laat wel altijd de (scherpe) zaag het werk doen en druk dus NIET met veel kracht de zaag naar beneden (niet dwingen), maar laat hem rustig "zakken". Zeker bij dikke balken is dit aan te raden.

Een professionele afkortzaag begint wel bij zo'n 500 euro en dat was voor mij ook te veel geld t.o.v. van het weinige gebruik