Introductie
Mijn fietsrit naar werk heeft nogal een lang karakter. Ver genoeg om een volledige podcast te luisteren. Of de playlist van Spotify die je de avond ervoor zo zorgvuldig mogelijk in elkaar heb gezet. Kortom, een lange rit waarbij je al snel behoefte hebt aan een stukje muzikale afleiding.
In eerste instantie moest ik het niet zo van de draadloze oortjes hebben. Ik weet nog goed toen een welbekend merk gebaseerd op een stuk fruit er mee kwam. Een vreemd gezicht vond ik het. Maar zoals met elk stukje innovatie is er een korte gewenningsperiode nodig. En na de zoveelste keer met enorme frustratie 5 minuten spenderen voordat je überhaupt onderweg bent om de kabels uit de klit te halen... Het was op zijn zachtst gezegd niet het hoogtepunt van mijn dag.
Uiteindelijk heb ik dan toch de overstag gemaakt. Ben ik blij met de vernieuwing? Zeker. Al is het alleen maar om van die vervloekte kabels af te zijn. Er is echter wel een groot nadeel. En ik kom er maar liever meteen mee. Wat ik ook probeer. Tijdens mijn fietstocht kom ik met geen mogelijkheid van de windruis af. Of dat een dealbreker is lees je in de verdere review.
Verpakking
Mijn furieuze enthousiasme bij het thuiskomen hebben ertoe geleid dat ik geen foto's heb gemaakt van de unboxing. Niet getreurd, youtube staat er vol mee. Mocht je hier veel waarde aan hechten dan vond ik
dit een leuke video om te zien.
Eerste indruk
Je kan mij een groot fan van koperen accenten noemen. Ik weet niet wat het is, maar de kleur maakt mij blij. De combinatie van koper en zwart doen mijn hart sneller doen kloppen. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat dit de hoofd reden was om voor de Sony WF-1000XM3 te gaan. Bij het uitpakken was ik erg benieuwd wat de uiteindelijke kleur zou worden. Het leek mij sterk dat dit niet van koper te onderscheiden was.
Die conclusie was bevestigd bij het uitpakken. Persoonlijk gaat de kleur eerder richting een Rosé-goud. Maar als je stug blijft volhouden dat dit wel degelijk een koper kleur is, dan zullen de mensen het vanzelf van je aannemen. Het klepje voelde in eerste instantie wel wat fragiel. Wellicht zat ik zo met koper in mijn hoofd dat ik wat zwaarder verwachte. Toch lijkt het niet gammel of iets wat snel kapot zou gaan.
Meteen pakte ik er een oortje uit en ik voelde dat dit in eerste instantie wat stroef ging. Bij het terugleggen kwam ik erachter dat dit kwam door de magneet die in het doosje is verwerkt. Geniaal. Het voelt echt alsof de oortjes in de juiste plek 'snappen.'
Eerste gevoel
Ik had toch meteen wel het idee dat ik wat tofs in huis had gehaald. De oortjes zijn niet klein, maar zeker ook niet te groot. Ze zagen er mooi uit en de kwaliteit lijkt meer dan degelijk. Zeker gezien de prijs leek mij dit toch een prima deal te zijn geworden.
Eerste geluidservaring
Ronduit top. Het zal nooit op koptelefoon niveau komen, maar ik was toch blij verrast met de geluidskwaliteit. Hoge tonen komen prima over. Midden tonen zijn ook niks op aan te merken. De lage tonen zijn wellicht iets wat overdreven aanwezig vanuit de standaard instellingen. Maar goed, veel mensen houden hiervan.
Eerste ANC-ervaring
De Noice Canceling is voor mij een nieuw concept. Nog niet eerder heb ik een soortgelijke ervaring meegemaakt. Wellicht een keer toen wat vuurwerk te dichtbij mijn oren verraste. Ik kan rustig zeggen dat de wereld toen ook even op een paar seconde Noice canceling stond. Maar een actieve Noice canceling waarbij het ook echt de bedoeling is heb ik nog niet mogen ervaren. Weinig vergelijkingsmateriaal dus.
Normaal zijn drukke plekken zoals de binnenstad locaties die ik liever vermijd. Deels vanwege de drukte, deels vanwege de herrie. Het leek mij daarom juist erg interessant om de Noice Canceling te testen in de binnenstad van Den Haag. Ja, serieus.
Verrast was ik. Ik hoorde precies wat ik moest horen om veilig de trams, bussen, scooters, elektrische steppen, hoverboards, vliegende auto's (wat heb je tegenwoordig allemaal wel niet) te ontwijken. En toch was de ijskraam met schreeuwende kinderen voor mij slechts een beeld. Een soort stomme film. Heerlijk vond ik het.
Gebruik na enige tijd
Na een week de oortjes in gebruik te hebben ben ik nog steeds blij met mijn aankoop. Ik heb geen idee hoeveel capaciteit het doosje heeft, maar nog altijd geven mijn oortjes 100% batterijduur aan. Qua accu capaciteit zit het dus dik in orde. De geluidskwaliteit is er beter op geworden na ik er mee heb gespeeld in de daarvoor bestemde app.
Positieve punten
De geluids en bouw kwaliteit is iets waar ik zeker over te spreken ben. De ANC is een hele mooie bijkomstigheid en de optie om je notificaties te beluisteren door het bedienen van het touchpad is ook erg handig.
Negatieve punten
Om te beginnen met de microfoon. Deze is zo goed als niet bruikbaar. In ieder geval niet op de fiets. Teveel ruis en achtergrondgeluid worden opgepakt om er een normaal telefoon gesprek mee te hebben zonder dat je om de zin wilt horen, "Wat zei je?" Ook de wind-ruis tijdens het luisteren naar muziek tijdens het fietsen is irritant.
Waarom wel of niet kopen
De windruis valt nog enigszins te onderdrukken met de Noice canceling slider in de app. Mocht je een beetje achtergrond geluid tijdens het luisteren van muziek tijdens een fysieke bezigheid niet zo'n hinder vinden, dan heb je hier prima oortjes mee. Als jij je al stoort aan het kleinste beetje geluid vanuit buiten dan raad ik je absoluut aan verder te kijken.
Prima oortjes, prima kwaliteit. Goede geluidsweergave. Er valt weinig aan te merken op de windruis na. Ook de microfoon is niet al te bruikbaar. Toch ben ik blij met de aankoop. Ze zien er tof uit. De bediening werkt fijn. En als je de wind-ruis van je af kan zetten heb je zeker plezier aan de Sony WF-1000XM3