iRobot Roomba i3+ (i3554) Review

5 mei 2022, laatste update op 5 mei 2022, 1.645 views Rapporteer

Doet z'n werk goed en voldoet aan verwachtingen. Redelijk stil (naast legen), weet z'n weg te vinden, en maakt goed schoon terwijl je er niet bij hoeft te zijn.

Pluspunten

• Maakt goed schoon
  • Kan huisdierharen goed aan
  • Laad zelf op en leegt zichzelf
  • Ziet er stijlvol uit
  • Hond is er niet bang voor, terwijl hij dat wel is voor de "ouderwetse" stofzuiger

Minpunten

• Het legen maakt veel geluid
  • Google Home spraak commando's niet altijd soepel opgepakt

iRobot Roomba i3+

Ik heb de Roomba nu een paar weken in huis. Hij is direct gekocht van iRobot's website gedurende een sale, waarin hij 500 euro koste (iets goedkoper dan elders op moment van aanschaf). Hij komt met een reserve zak en filter (naast degene die al in de Roomba zitten).
Het opzetten
Het opzetten was zo gedaan. Binnen no time stond de Roomba zich op te laden en het huis schoon te maken. Let bij het opzetten wel op de instructies. Zo dienen kabels dienen weggewerkt te zijn, en het thuisstation enig sinds vrij te staan. Wanneer je je huis niet Roomba-friendly maakt, kan dat mogelijk wel voor problemen zorgen. Maar dat is een kwestie van 1 maal alles netjes op- en neerzetten en daarna heb je er geen omkijken meer naar, net zoals vele andere elektronica.
Het schoonmaken zelf
De Roomba maakt goed schoon, en heeft keuze tussen alles ff snel een keer, grondig schoonmaken (waarbij kleinere ruimtes 3 keer gedaan worden), of zelf profielen maken. De kleinste puntjes van de hoekjes worden niet goed meegepakt, maar het grootste gedeelte van de hoekjes worden door het borsteltje wel opzij geduwd en daarna op gezogen. Eens in de zoveel tijd de stof ff iets uit het hoekje trekken genoeg om de Roomba het volgende keer op te laten pakken.

Natuurlijk gelden de "obvious" tekortkomingen van elke robotstofzuiger. Ze gaan niet de trap op, ze zuigen geen spinnenwebben op van de muur, en komt hij niet in gangetjes die kleiner zijn dan de Roomba. Wel kan hij aardig goed overweg met hogere randjes en wisselen tussen harde vloeren en tapijt. En het feit dat hij vaker stofzuigt dan ik handmatig deed zorgt wel voor minder rond dwarrelende stof, wat weer als gevolg heeft dat andere plekken minder stof verzamelen. Indirect blijven plekken waar de Roomba niet bij komt hierdoor ook schoner.

Ervaring leert dat een groot deel van de navigatie gaat door middel van bumper sensoren, wat wordt gecombineerd met andere sensoren en de kaart die hij maakt. Deze kaart blijft op heden echter niet bewaard nadat de Roomba klaar is, waardoor hij enkel herinnerd wat hij deze keer heeft gedaan. Hierdoor zul je Roomba nog wel tegen veel aan zien botsen. Hij weet echter overal te komen en vind zijn weg ook netjes door meubels heen, dus wanneer je Roomba laat stofzuigen terwijl je weg bent merk je hier weinig van. Ook wanneer hij niet verder kan zal hij verschillende dingen proberen, van een klein beetje bijdraaien en bijsturen, tot maar compleet de andere kant op gaan, waardoor hij nooit echt vast blijft zitten.

Na het stofzuigen vind hij zijn thuisstation zo ver altijd zonder problemen terug. Momenteel gebruik ik mijn slede stofzuiger nog amper op kamers waar de Roomba stofzuigt. Wel is de Roomba een stuk langzamer dan met de hand stofzuigen, maar daar in tegen ben je nu niet zelf de tijd kwijt gezien je prima wat anders kan doen of zelfs van huis kan zijn.
Smarthome integratie
De Roomba i3+ staat in mijn Google Home omgeving. Het aanzetten en pauzeren van de Roomba via Google gaat op zich goed als het werkt, maar hij heeft nog wel eens moeite met de spraak commando's herkennen waardoor je Google soms meermaals moet vragen stof te gaan zuigen. Dan pak ik in de praktijk toch gauw de Google Home knoppen op mijn telefoon of de iRobot app erbij.

Tevens heb je de iRobot app nog steeds nodig, gezien het rapport (met info omrent schoonmaakgebied/kaart, tijd, extra vieze zones, etc) niet via Google wordt laten zien. De knop om de Roomba aan te zetten met default schoonmaak programma staat wel in Google Home, maar andere profielen die je maakt zijn minder makkelijk te benaderen, evenals de pauze knop. Mogelijk zijn deze functies via spraak wel te triggeren via Google, maar kwa knoppen in Google Home op mijn telefoon (Android 12) heb ik enkel een start/stop knop en een dock knop.
Q3 update met i7 functionaliteit
Hoewel nog niet uitgebracht, staat er een update gepland in Q3 (in Amerika al eerder) die functionaliteiten toevoegt die voorheen enkel voor de i7 beschikbaar waren. Meest opvallend is dat deze update de herkenning van verschillende kamers met zich meebrengt, waardoor je de stofzuiger bijvoorbeeld kan vertellen enkel specifieke kamers langs te gaan.

Ook Siri support, pet-lock, en wat andere functies zijn aangekondigd voor dit model.
Overige punten
De Roomba is stiller dan mijn oude sledestofzuiger. Ook is mijn hond, die doodsbenauwd is voor de "ouderwetse" stofzuiger rustig bij de Roomba en vind deze compleet niet eng. Enkel het legen in de thuisbasis zorgt voor wat geluid, echter is dit slechts heel kort. Als ik de prijs vergelijk met andere stofzuigers, is het degelijk. Natuurlijk kost het meer dan een standaard sledestofzuiger, maar een goede Dyson kost al ongeveer net zo veel en doet het werk niet voor je terwijl je weg bent. Doordat er stof op de bovenkant van de i3 zit, oogt de robot luxer en huiselijker. De stof is erg stevig en lijkt geen stof te vangen.

Heb jij ook een iRobot Roomba i3+ (i3554)?

Ik ben een beetje verbaasd dat hij dus niet onthoudt hoe het huis eruit ziet, en iedere keer dat opnieuw moet leren. Ik dacht juist dat hiervoor camera's of lasers werden gebruikt. Dat is toch een beetje gek? Maar met de update kan hij wel weer verschillende kamers onthouden?
Dat stond laatste keer dat ik keek iid gepland voor de Q3 update.
Is deze update er inmiddels?

Ben op zoek naar een robotstofzuiger die een map moet kunnen onthouden, en dan voornamelijk zijn No-Go zones. Heeft deze die überhaupt?