MSI Delta 15 A5EFK-088NL Review

konniksanders
1 mei 2022, laatste update op 8 mei 2022, 1.011 views Product gekocht

MSI Delta 15 A5EFK-088NL

Ik zocht een no-nonsense laptop die geschikt was voor gamen en langdurig zakelijk gebruik op accu. Daarbovenop hecht ik veel waarde aan een minimalistisch design zonder al die over-the-top game/RGB/hoekige elementen waar de meeste 'gaming' laptops over beschikken.

Pluspunten

• Zakelijke aluminium constructie
  • Lange accuduur
  • Krachtige specificaties

Minpunten

• Touchpad aan de kleinere kant
  • Geen usb-c charging
  • Geen Windows Hello

Deze laptop voldoet uitstekend aan mijn eisen! De accuduur is met normaal kantoorgebruik voldoende voor rond de 8+ uur (en nog veel langer als je de juiste instellingen gebruikt) en hij is krachtig genoeg om veel games soepel te draaien met hoge framerates op hoge resoluties.

Het design is zakelijk met een mooi toetsenbord (met uniforme witte en rgb backlight), aluminium constructie en kleine bezels rond het scherm. De touchpad had wat groter gekund maar is wel Windows precision en na wat gewenning goed mee te werken. De backlight shortcut werkt niet altijd even betrouwbaar en er moet in MSI center gesleuteld worden om 't soms aan de praat te krijgen.

Het display is met 240hz en 300nits helderheid op full HD ruim voldoende voor zakelijk gebruik en gaming.
Ook kan je met één hand het beeldscherm omhoog krijgen.

De processor (Ryzen 7 5800H) is met 8 cores en 16 threads erg vlot en doet niet ver onder de 12e generatie Intel processors terwijl het betere accuduur heeft. De grafische kaart (RX 6700M) is de AMD variant van de RTX 3060/3070 en presteert icm de processor erg goed.

De bovengenoemde componenten worden adequaat gekoeld met het balanced performance profiel. Met extreme performance profiel kan de laptop wel erg warm worden en verder is alleen de extreme battery saving profiel echt stil. Zelfs het silent profiel is luider dan het accubesparingsprofiel gek genoeg. Je kan zelf de fan speed instellen in een custom profiel. Ik heb meestal extreme battery saving aanstaan tenzij ik aan het gamen ben zodat ik geen last heb van de fans.

De bijgeleverde software (MSI Center) waarmee je de functionaliteit van de laptop compleet kan gebruiken is erg simplistisch en wat afgeraffeld op sommige gebieden, en zoals eerdergenoemd zijn de profielen niet altijd consistent, maar het werkt goed genoeg dat het meestal geen irritatiefactor is. Omdat de keyboard shortcuts voor keyboard backlight en performance profiel aan MSI center gekoppeld zijn kunnen deze nog wel eens stoppen met werken tot een reboot.

Zelfs duurdere laptops krijgen deze combinatie aan zakelijk uiterlijk, performance en accuduur niet voor elkaar tenzij je rond de 2000 euro gaat kijken voor bijvoorbeeld de ASUS Zephyrus G14 2022. De laptop heeft nog wat kinderziektes dankzij de klungelige MSI software maar de pluspunten maken dit ruimschoots goed.

Aanrader als je 'm voor ~1100,- kan verkrijgen!

Heb jij ook een MSI Delta 15 A5EFK-088NL?