Panasonic TX-55JZT1506 Zwart Review

25 april 2022, laatste update op 30 juni 2022, 451 views Rapporteer

Premium ervaring voor een premium. Waardig van de reputatie die OLED heeft. Knap beeld, diep zwart en mooie kleuren. Goed geluid (voor een platte TV) en een strak design. Een mooi toestel voor de liefhebber.

Pluspunten

• Diep zwart
  • Acceptabel geluid
  • Mooi design

Minpunten

• Premium prijs
  • Grote afstandsbediening

Intro

Ik ga deze review in zonder dat ik expert ben in het reviewen van TVs. Ik vind het zelf belangrijk om naast alle super chique functies wat een TV zogenaamd allemaal zou moeten kunnen (volgens de PR afdeling in ieder geval), wat een gewone, redelijk technisch handig maar gemiddeld persoon van een TV vind. Toeters en bellen zijn mooi, maar voor mij zijn andere factoren belangrijker.

Er is mij gevraagd om enkele aspecten van de TV te onderzoeken, maar voordat ik die lijst er bij pak ga ik eerst neutraal zelf ervaren wat ik er vind. Wat ik zelf belangrijk vind is:
  • Installatie dient niet spectaculair te zijn. Het mag best wat van me vragen, maar niet meer dan nodig, het is slechts een TV.
  • Het beeld dient gewoon goed te zijn. Ik ben geen expert, maar het moet wel kloppen. Niet teveel/weinig verzadigt, niet 'motion blur' of iets, gewoon iets waar je naar kijkt en dan eigenlijk vergeet dat je naar een heftig complexe lamp zit te kijken.
  • Geluid dient goed te zijn. Hier voeg ik gelijk aan toe dat als je van een platte TV heftig geluid verwacht, je verwachtingen mogelijk niet helemaal juist zijn. Deze platte vorm heeft fysieke beperkingen. Ik heb zelf een Bose setje welke ik later ga aansluiten.
  • Makkelijk in gebruik. Geen 1000 knopjes, 400 menu's, 800 instellingen die ik moet doorlopen omdat het anders zonde is. Gewoon out-of-the-box goed, plug and play.
Note: Ik heb op dit punt nog niet bekeken waar ze graag willen waar ik ook op let. Dat doe ik bewust omdat ik bovenstaande punten wil ervaren zonder sturing. Ik ben ook niet op de hoogte van de prijs van dit toestel.
Let op: Deze foto is absoluut geen realistische weergave van de echte beeldkwaliteit.

Installatie

1. De doos is heel groot, vereist twee personen, maar is gelukkig niet zwaar. Als je deze doos mee wilt nemen in je auto, moet je met een grote auto komen. De doos is namelijk 157cm bij 85cm.
2. Het uit de doos halen is een beetje een werkje, maar voor iets dat je 1x doet niet het einde van de wereld
3. Voet en kabelbeschermer bevestigen is zo gedaan. De voet heeft wat draairuimte en voelt solide aan.
4. Het configureren van de TV ging redelijk.
  • Eerst wat taalinstellingen
  • Daarna 'internet automatisch', wat draadloos wilde gaan, al bleek:
  • Toen ik bedraad koos kreeg ik het niet verbonden met het internet.
  • Via Wifi was goed te doen. Wachtwoord invullen en je kon vlot door
5. De "tuner" stap was verwarrend. Ik heb geen TV signaal en had niet gelijk door dat je dingen uit moet vinken om door te gaan. Had duidelijker vermeld kunnen worden

De gehele installatie was goed te doen. Geen spannend werk of ingewikkelde menu's. Wel vereiste het in mijn situatie dat je wel een beetje bekend bent met je thuisnetwerk, de vrouw des huizes zou mogelijk niet voorbij dit punt zijn gekomen.

Overall was de installatie geen uitdaging en prima te doen.

Eerste indruk

Het materiaal voelt degelijk en, mogelijk belangrijker, zo oogt het ook.

Voor een eerste indruk heb ik YouTube aangezet. Een mooi 4k filmpje opgezocht en eens bekeken. In het kort:
Het beeld is mooi scherp/strak(/secuur?) en aangenaam om naar te kijken. De kleuren zijn netjes en de zwart is zoals je van oled mag verwachten, goed zwart.
Aangenaam verrast! Ik had het geluid verwacht als een vlak, laag-loos saai gebeuren, maar voor een platte TV is het een keurig resultaat. Een kennis was mee aan het kijken en reageerde op mijn "dit geluid is de TV zelf" met een welgemeende "wat, echt?!".

Vooralsnog ben ik tevreden mijn wat de Panasonic biedt. Ik heb zelf een Samsung QLED, tevens 55inch als 'daily driver', die van zichzelf al een mooi resultaat bied, maar de Panasonic scoort gemiddeld best hoog.

Vanaf dit punt heb ik de mail erbij gepakt om te kijken waarvan verzocht is om ook eens naar te kijken. Sommige onderdelen heb ik samengevoegd één onderdeel.

Beeld

Het beeld was aangenaam om naar te kijken. Ik ben by no means een expert, maar ik ervaarde de kleuren als kloppend, het beeld was zeer scherp, ook bij snelle bewegingen. Ik heb op YouTube een HDR om eens te kijken wat we hebben, zeer plezant om naar te kijken. In het betreffende filmpje zitten scenes welke uiteraard goed tot hun recht kunnen komen op een HDR TV en dat is hier onverminderd ook van toepassing.

Er is een scene waarin er kersen zichtbaar zijn, het wit in de reflecties tegenover het donker van de schaduw ertussen maakte een boeiende ervaring. Ook de grote zwarte achtergronden met dan iets donkers op de voorgrond (er was een scene van een donkerbruine vogel in het donker) was indrukwekkend.

Begrijp me niet verkeerd: Het is niet dat hierna zelfs de gewone wereld saai is om naar te kijken, maar het komt zeker een heel eind. Door de dagen heen blijft het beeld in diverse series indrukwekkend.
Het is niet noodzakelijk om zulke zwarten in een TV terug te vinden, maar het is zeker wel een verbetering van de kijkkwaliteit. De balans tussen de lichte en donkere kleuren was heel natuurlijk. De contrast en helderheid zijn out-of-the-box keurig en het is niet zo alsof donkergrijze vlakken opeens lichter grijs zijn, of de witten minder wit. Ook in de scenes waar beide verspreid en/of vlakbij elkaar lagen kwam dat onverminderd over.

Verder voelt de kleurweergave als wat je van een TV verwacht. Het is niet over-/onder verzadigd, gewoon zoals het fijn is. Geen kleur lijkt sterker over te komen dan andere en bij snelle bewegingen blijft is ghosting niet zichtbaar. Op moment van schrijven is er een scene op TV waar een dame met lang los haar wegrent, de haren blijven het hele stukje goed zichtbaar zonder een waas te worden

Het klinkt een beetje dromerig, maar het was af en toe bijna alsof het echt voor je was. Zeker de scenes waar de verhoudingen kloppen (dus niet een vlindertje van 55inch) was het heel erg realistisch.

Een bekend nadeel van een OLED is uiteraard het inbranden. In de korte periode dat ik de TV had is dat niet gebeurd, we kijken voornamelijk series, dus geen statische menu's.
Mocht je er veel op gaan gamen, of kijk je vaak dezelfde zender, is het dus om daar wel even op te letten.

Van zichzelf meldt de TV dit ook als je 'm voor het eerst aanzet om door te gaan en als je de TV kort niet gebruik komt de screensaver relatief snel op beeld. Vooralsnog niet te vroeg of storend en totaal acceptabel.

Geluid

Het geluid is noemenswaardig goed te noemen. By no means vervangt het een goede geluidsset, maar het is van zichzelf zeer acceptabel te noemen. De lage tonen klinken een beetje geforceerd en de echte sub bestaat niet, maar het kan er zeker mee door. Een simpel setje boekenplankspeakers zijn vergelijkbaar.

Ik heb wel m'n vragen waarom ze hier hun best voor hebben gedaan, want de audiokwaliteit is niet in verhouding met het beeld. Again, zeker prima te noemen, maar als je een TV als deze Panasonic kiest ben je waarschijnlijk de doelgroep die ook een goede geluidsset heeft en vind je het standaard geluid niet een permanente oplossing.

Vormgeving, bouwkwaliteit en afwerking

De TV oogt netjes modern. Een kleine bezel, een mooi materiaal en tijdens het plaatsen voelde het als goed spul. De voet waar de TV op staat is goed zwaar en zit met 4 montage schroeven vast en ik ben er van overtuigd dat er gekke dingen moeten gebeuren wil de TV omvallen. En er zitten ook bevestigingspunten voor een VESA-mount mocht dat je ding zijn.

Het beeld is glanzend. Dat is een voorkeur dunkt me. Als we er 's avonds naar kijken is het een prachtig beeld, overdag als de zon wat lager staat reflecteert het veel meer dan m'n Samsung en ik kan ook in details kijken, als een spiegel. Mocht dat geen issue zijn voor de plek waar je 'm zet, dat maakt dit verder helemaal niets uit.

Al met al een prima toevoeging voor je woonkamer.

Featureset

Hier had ik wat moeite met het testen van de TV. Volgens de doos kan het een heel hoop mooie dingen zoals o.a. AMD FreeSync, Google integratie en Dolby Vision/Atmos. Meerdere features waarvan ik denk dat het erg prettig is (zeker de FreeSync voor gamen op deze tv!), echter heb ik simpelweg niet de apparatuur om dit te testen. Het aansluiten op m'n Bose (2.1) set gaat via optisch en is exact wat je er van mag verwachten. Het testen van de FreeSync gaat echter niet, mijn dappere GTX980ti komt een eind, maar een uitdaging voor deze TV is het in de verre verste niet (tijd dat de prijzen weer eens zakken!).

Verder biedt het wat veelgebruikte standaard app, dat is gunstig. Standaard Netflix en YouTube is iets wat je tegenwoordig gewoon mag verwachten, maar desalniettemin een leuk "gemakje".

Prijs

De prijs. Tot deze zin heb ik geen idee wat het kost, dat ga ik nu opzoeken...

... en #oef, 1.999eu op moment van schrijven. Heb ik dat over voor een TV? Nee. Maar dat is natuurlijk niet de vraag, de vraag is of de TV het waard is. En dat kan ik niet voor je bepalen. Het is een prachtig beeld, behoorlijk acceptabel geluid en een goede bouw.

Je betaald zeer duidelijk een premium voor moderne techniek en je wordt ook niet teleurgesteld. Als je graag films kijkt en het beste beeld wilt en er bijvoorbeeld ook op gaat gamen of in een andere vorm een intensieve gebruiker bent zou de prijs de investering waard kunnen zijn.

Mocht die prijs te veel voor je zijn, is er ook nog de 48inch variant voor 1500eu.

Om mijn eigen lijst van bovenaan er maar even bij te houden:
  • ✔ Installatie is makkelijk en geen irritante registraties.
  • ✔ Het beeld is zeer goed. Mooie zwarte, mooi kleurbeeld, strakke weergave
  • ✔ Geluid is beter dan verwacht, Weliswaar nog steeds het platte-tv-geluid, maar zeker wel goed genoeg.
  • ✔ Makkelijk in gebruik. De toch niet zo technische vrouw des huizes kon zonder uitleg de TV makkelijk gebruiken

Heb jij ook een Panasonic TX-55JZT1506 Zwart?