€ 162,95 bij Belsimpel

Samsung Galaxy Watch4 Classic (46mm) Zilver Review

19 april 2022, laatste update op 19 april 2022, 898 views Rapporteer

Fijn horloge, met een prima standby tijd. Het scherm is mooi en duidelijk. Moet nog wel wennen aan het trilsignaal dat wat minder lijkt te zijn dan bij de voorgangers.,

Pluspunten

• Uitstraling
  • Schem
  • Snelheid

Minpunten

• nog steeds geen assistent

Dit is na de Gear S3 Frontier en Galaxy watch, m'n derde smartwatch van Samsung, en de eerste met Wear OS. De andere smartwatches hadden, net als deze, ook een draairing waarmee je het horloge kan gebruiken. Je kunt goed merken dat Google en Samsung samen hebben gewerkt met de ontwikkeling van deze versie van Wear OS, want het gebruiksgemak sluit haast volledig aan op het gebruik van de voorgangers.

Standby tijd
Van tevoren was ik wat argwanend voor wat betreft de standby tijd van dit horloge, omdat ik in veel reviews daar commentaar op las. Toen ik het horloge vervolgens net in gebruik had, leek het inderdaad ook alsof ik de dag maar net door kon komen. Echter zag ik toen de opmerking in het horloge dat hij nog van gebruikspatronen aan het leren was. Nu na een goede week in gebruik, kom ik meer dan gemakkelijk de dag door. Weet daarbij dat ik het scherm op volle helderheid en "always on" heb staan. Daarnaast heb ik wifi en GPS altijd aan, en gebruik ik zo'n 30 minuten per dag de activiteiten tracker. Dit is dus de stand waarbij het horloge verreweg de meeste energie gebruikt. Toch heb ik nog bijna 50% batterij over aan het einde van de dag. In de nacht ligt hij vervolgens weer aan de lader, want met een horloge slapen is mij nog nooit gelukt. Voor mij, met mijn gebruik is de standby tijd dus meer dan prima! Ik kan me wel voorstellen dat als standby tijd een criterium is, of als het monitoren van je slaap een criterium is, dit horloge mogelijk net wat minder geschikt is.

Google assistent
Wat ik jammer vind, is dat er nog steeds geen Google Assistent zit op de Galaxy watch 4. Deze zou nu als het goed is alsnog heel snel moet verschijnen. In april 2022 is er echter wel zo'n driekwart jaar voorbij dat de belofte gedaan is dat GA zou komen op dit horloge, en het is er nog steeds niet. Ja, er is de mogelijkheid om via een omweg een eerste versie van GA te installeren, en dat heb ik dan ook gedaan, maar echt vlekkeloos lijkt dit niet te werken. Ik kan er de lampen mee aan en uitzetten, maar om de een of andere reden gaat het horloge op een soort standby bij de wat langere opdrachten. Dat ligt ongetwijfeld aan de versie van GA en niet aan het horloge an sich, maar het is wel jammer dat Samsung er zo lang over doet om GA officieel naar het horloge te brengen.

Gebruiksgemak
Het horloge werkt bijna identiek aan zijn voorgangers met de draairing, die op Tizen OS werkten. Ik vind dat zeer intuïtief en prettig. Op dezelfde manier draai je met de ring door je vooraf ingestelde schermen, waarbij naar rechts draaien je langs je "tegels" brengt, en met naar links draaien ga je door je meldingen heen. Van de tegels kun je zelf bepalen welke informatie je wel en niet wilt zien, en wat de volgorde moet zijn. Via je telefoon kun je beheren van welke apps je wel en niet meldingen wilt zien. Behalve de draairing, zijn ook (vrijwel) alle swipe bewegingen hetzelfde als op de vorige generatie.

Gezondheidsfuncties
Ik gebruik het horloge in combinatie met een Samsung S21 FE 8GB 256 GB. Ik begrijp dat als je geen Samsung telefoon gebruikt naast dit horloge, sommige gezondheidsfuncties niet automatisch werken, maar ik weet niet welke. Bij mij werken de functies wel, en het betreffen naast de gebruikelijke stappenteller en fitnesstracker (met veel voorgeprogrammeerde verschillende oefeningen), functies als: hartslag, ECG, stresslevel, lichaam meten en slaap monitor. Zoals gezegd heb ik de slaap monitor niet getest, maar de andere functies allemaal wel. Ik kan er echter niet veel zinnigs over zeggen. Het lijkt allemaal heel soepel te werken, maar wat de werkelijke medische waarde ervan is, is voor mij als leek moeilijk op waarde te schatten. De uitzondering daarop is de hartslagmeter, die vrij goed overeenkomt met de borstband die ik ook regelmatig gebruik. Het is echter nog te vroeg om daar heel harde uitspraken over te doen, want mijn vorige horloges deden het vaak ook wel goed, maar gaven als ik ging MTB-en dan toch soms waardes van 200-220 BPM, wat ik op mijn leeftijd van 42 echt niet meer haal... Daarbij moet tevens gezegd worden dat mijn vorige galaxy watch soms moeite had om de hartslag te meten en ik soms dagen had dat de hartslag niet boven de 70 uit zou zijn gekomen, en soms werkdagen had met een hartslag van 180. Mijn galaxy watch 4 laat tot nu toe een zeer consistente hartslag zien.

Scherm
Het scherm vind ik echt heel mooi. Dat was bij zijn voorgangers eigenlijk ook wel, maar toch vind ik het een opmerking waard. De helderheid kan genoeg opgevoerd worden om zelfs bij fel zonlicht goed leesbaar te zijn. Daarnaast vind ik het fijn dat de klassieke wijzerplaten die ik gebruik in een always on versie mooie resultaten geven.

Trilsignaal
Tenslotte dan nog een klein puntje van lichte kritiek, waarbij ik moet opmerken dat ik nog niet weet of het terechte kritiek is, of wellicht gewoon een gevalletje gewenning. Ik merk echter dat ik af en toe het trilsignaal niet gevoeld heb. Ik ben er nog niet helemaal over uit waar hem dat aan ligt, en het zou ook aan mij kunnen liggen, maar het trilsignaal is in ieder geval niet gelijk aan zijn voorgangers...

edit: typo's

Heb jij ook een Samsung Galaxy Watch4 Classic (46mm) Zilver?