€ 22,03 bij Micro-Mail B.V.

Arctic Freezer A13 X Review

16 april 2022, laatste update op 11 juni 2022, 303 views Rapporteer
Product gekocht 0

Voldoet voor mij

Pluspunten

• makkelijke installatie
  • Stil t.o.v. boxed-koeler

Minpunten

• kan de processor niet genoeg koelen
  • Fan niet vervangbaar voor alternatief
  • Fan zit wat losjes, niet superstrak geklemd, daardoor resonanties/vibreren van de plastic kap

3 van 5 sterren (Voldoende)
Aangeschaft bij een nieuwe build, en gelijk deze koeler erop gezet, geen ervaring met de meegeleverde Ryzen5 koeler.
Naar tevredenheid meerdere AC koelers gehad te hebben (voor diverse systemen Intel/AMD) nu voor de A13X gekozen, maar man-man-man, dit is voor mij echt de slechtst presterende ...
Geplaatst op een Ryzen 5-3600 (65W) zou deze A13X (150Wmax) makkelijk moeten kunnen koelen, het tegendeel is (in mijn geval) waar.
Bij het afspelen van YouTube materiaal en twee vensters open gaat de koeler, duidelijk hoorbaar, sneller draaien.
Na een half uurtje idle is de temp nog steeds 40 graden.

Heb de koeler, na installatie, na twee maand gedemonteerd, schoongemaakt, opnieuw een druppel koelpasta aangebracht en weer teruggeplaatst, het mag niet helpen ..

Zoals gezegd staat de koeler op een R5-3600, niet overklokt, met 16 GB ram, een GigaByte A520 bord, en een grafische kaart waar niet mee te gamen valt, en dat alles in een CoolerMaster Masterbox MB600L-V2 ..

Mijn conclusie: geen goede combi met de R5-3600 !

EDIT 11-06-2022 :
Ik heb uit frustratie toch maar de originele bijbehorende fan gemonteerd .
Maar jemig, wat maakt die fan een herrie !!
En héél vlot erna de Arctic teruggeplaatst, het is nu véél stiller tov de originele, maar nog niet naar mijn zin ..
Ik weet niet of ik in deze pc nog es een andere koeler ga plaatsen , maar blijf kijkende/zoekende..

Heb jij ook een Arctic Freezer A13 X?

de koelt geen een amd cpu goed, bij intel verder geen probleem
40 graden Idle is heel normaal voor een CPU. Deze koeler behoort tot de goedkoopste koelers @ 17 euro en bovendien is het een van de stilste verkrijgbaar in deze klasse. Hier een Pro review icm Ryzen 3600X:
Ga maar eens op zoek naar een betere en stillere koeler voor 17 euro, veel succes daarmee... :)

[Reactie gewijzigd door Remag22 op 23 juli 2024 08:15]

(y) Wanneer de Fan van een Koeler harder gaat draaien dan ervaren mensen dat verschil in volume en frequentie als storend. Dat is wel redelijk normaal. Blijkbaar heeft deze cpu stevige Cooling nodig.

Je zou nog eens kunnen kijken naar een oversized A-merk gebruikte Cooler uit de V&A.
Bv. een exemplaar van Thermalright zou je verder kunnen helpen, dat is echt goed spul.
Anders evt 360 AIO WaterCooling....