ASUS VivoBook Pro 16X N7600PC-L2010W Review

12 april 2022, laatste update op 13 april 2022, 287 views Rapporteer
Testpanel +1

Mooie laptop met als hoofdpunt het ge-wel-di-ge beeldscherm dat er bij zit. het gebruik vna de laptop word wel wat moeilikker door "bloatware".

Pluspunten

• het scherm
  • design
  • je kan via usb-c laden

Minpunten

• asus "bloatware"
  • gameprestaties op 4k
  • geen usb-lader meegeleverd

Inleiding

Als gelukkige "winnaar" van het .Plan testpanel mag ik, samen met 7 andere tweakers, deze laptop 2 weken testen. ik krijg de laptop hier niet voor in ruil, en ben verder dus ook helemaal onafhankelijk van asus.

de unboxing was leuk, er zit geen plastic of piepschuim in de doos, wat mijn milieuhart blij maakt. de laptop word basic gelverd met een lader (120W) en de laptop zelf.

Algemene beoordeling

Deze laptop is geweldig in de dingen waar hij goed in is, voornamelijk het scherm. Elk ander scherm valt er bij in het niet. Op kantoor gebruik ik als tweede scherm een 4k HDR LG scherm, wat er naast mijn standaardlaptop altijd geweldig uitziet. met de vivobook ernaast lijkt dit scherm flets en oud.

Featureset

ik ben zelf erg fan van 16:10 verhoudingen in een beeldscherm. naast dat dit vrij dicht bij de "gulden snede" komt en er dus erg prettig uit ziet geeft het net dat ene kleine beetje extra. het aparte numeriek toetsenbord is voor mij onmisbaar als ik on-the-go aan het werk ben. toetsenbordverlichting is matig, dit had beter uitgevoerd kunnen worden naar mijn mening. had graag een n-key rollover gezien, maar aangezien het niet een "gaming" laptop is snap ik ook wel dat ze dit achterwege hebben gelaten.

Beeldkwaliteit

geweldig. 3180*2400 op een 16" OLED scherm is zo scherp dat je zelfs met moeite geen losse pixels kan onderscheiden. had graag 90HZ of zelfs 120hz op full-hd gezien als optie maar hier is niet voor gekozen. voor foto's beweren is 100% DCI-P3 dekking natuurlijk een mooie pre. ASUS is zo zeker van hun eigen kleurkalibratie dat er geen mogelijkheid is om de kleuren zelf te kalibreren (bios-lock).

als je denkt aan oled denk je (snel) aan image retention. na 2 weken kan ik er weinig over zeggen maar de vele opties die asus je geeft (bewegende pixels, afgeschermde maximale helderheid en een garantie tegen burn-in) laten mij denken dat dit langere tijd goed blijft.

het enige minpuntje is dat je op 2 plekken de helderheid in kan stellen, als je dit een keer door hebt is het duidelijk maar dit kostte me langer dan ik durf toe te geven.

Ergonomie

De laptop wordt niet heet op de plekken waar je handen liggen, dit is erg fijn als je intensief aan het werk bent (of aan het gamen, maar daarover later meer). het toetsenbord is groot genoeg en ik heb weinig typ-fouten gehad.

Toetsenbord

toch maar even een apart kopje over het toetsenbord, want deze heeft voor- en nadelen. de goede punten zijn: goede travel, lekker responsief. numeriek toetsenbord en leuke kleurtjes. het aan-uit knopje is ook een (goede) vingerafdrukscanner.
de nadelen zijn: de achtergrondverlcihting is niet toereikend bij het lichte model. de fn toets real-estate gaat ten koste van een deel spatiebalk en er is geen manier om te zien of num-lock aanstaat. je moet het design van het toetsenbrod leuk vinden, het gekke kleurtje van de escapetoets en de kleine details die er zijn aangebracht.

Mobiliteit en accuduur

met z'n 2kg lichaamsgewicht is het niet de lichtste laptop, maar in een rugzak is hij zeker licht genoeg om dagelijks mee naar kantoor te nemen. de accuduur is afhankelijk van gebruik, zelf werk ik veel met grote Excel en R bestanden. dit door laten rekenen vreet door de accu heen, ik gok dat je zon 4 uur hebt op een volle (96 Wh) accu. je kan het laden van de accu limiteren tot 60% of 80%.

Prestaties

Deze versie (met i7-11370H) is een snelle. nooit haperingen gehad met browsen, textverwerking of het doorrekenen van modellen (was wel fijn dat ik deze hiervoor tot mijn beschikking had). ik kon met gemak langere tijd op de boost frequentie doorbrengen.

de ingebouwde RTX3050 is helaas niet genoeg om te gamen op 4k, League of Legends draait krap aan op 50-60 fps. Als de resolutie wordt aangepast naar 1920*1200 is er geen probleem meer voor dit soort e-sports titels. verwacht alleen niet dat je snel gebruik maakt van ray-tracing op 4k 60fps, daar is dit gewoon geen laptop voor.

Bouwkwaliteit en robuustheid

het hele chassis is van aluminium, dit zorgt voor een stevige bouwstructuur. er zit wel wat flex in het scherm maar dit is niet hinderlijk. als de laptop dicht op tafel ligt kan je de klep openen zonder dat de onderkant wort opgetild maar tegelijk als je de opengeklapte laptop optilt blijft het scherm op dezelfde positie staan. dit is iets wat je niet vaak samen ziet bij een laptop (ik in ieder geval niet) en maakt het meenemen net even makkelijker.

Warmte- en geluidsproductie

Als je veel onder hoge load werkt zal je gaan merken dat de laptop veel geluid en warmte produceert, thuis is dat geen probleem maar op kantoor is het fijn dat er een mogelijkheid is zelf de fan-curve aan te passen in de "bloatware" die wordt meegeleverd. "bloatware" is niet helemaal het juiste woord, want je kan er echt wel veel meer instellen.

Prijs

ik heb hem natuurlijk niet zelf betaald, maar ik zie dat hij op het moment van schrijven 1400 euro kost, dit vind ik niet duur voor wat je er voor krijgt.

Ik had deze graag 4,5 ster gegeven. ik ben erg onder de indruk van het scherm en het algemene gebruik. was zelf gewoon gecharmeerd geweest van een optie om het paneel op 120 Hz te kunnen laten draaien met een 1920*1200 resolutie of een 3060(ti) i.p.v. een 3050. verder een top apparaat dat ik zeker ga missen zodra ik hem terug stuur.

edit: was vergeten te benoemen dat het om een oledscherm gaat

Heb jij ook een ASUS VivoBook Pro 16X N7600PC-L2010W?

Het was even zoeken maar blijkbaar heeft deze laptop een OLED scherm. :)
Haha, goeie, dat zou je zo vergeten! ik pas het even aan in de review!
Wat de één bloatware vindt, is voor iemand anders een handig "pakket". :D