€ 182,25 bij SWW Computer

Ubiquiti UniFi 6 Long-Range Review

10 april 2022, laatste update op 4 februari 2023, 1.368 views Rapporteer

Samengevat ervaar ik dit product als een consumentenoplossing, waarmee je met de voordelen van een centrale controller een groter en WiFi netwerk kan uitrollen. Firmwares zijn echter onstabiel, met nieuwe hardware revisions van de U6-LR kan je niet meer downgraden naar oudere firmware releases. Dat is niet gedocumenteerd.

Pluspunten

• Prijs
  • Centrale controller

Minpunten

• Buggy firmware
  • Slechte support

3 van 5 sterren (Voldoende)
2023-1: Review score aangepast na afgerond support traject.

Zojuist een derde en vierde model U6-LR aangeschaft. Totaal nu 24 unifi access points.

Het nieuwe U6-LR access point is opeens niet meer te downgraden naar firmwareversie 6.0.x terwijl andere U6-LR's die ik eerder kocht dat wel zijn. Ongemerkt dus een hardware update geweest waardoor ik geforceerd ben een door mij ongeteste recente build van de firmware te gebruiken. Dat is nergens gedocumenteerd.

De door mij geteste en stabiele firmware versies voor hetzelfde model worden nu geblokkeerd bij installatie. (In het verleden heb ik meermaals dhcp/connectiviteit issues gehad met de laatste firmware versies, ook op specifiek de U6-LR, daarom is dit relevant)

Daarnaast heb ik twee instabiele U6LR's gehad. Spontane reboots bij meerdere simultane clients met traffic. Hou dus de uptimes van de apparaten in de gaten in grotere netwerken. Officiële support ticket wilde me PoE+ power adapters laten aanschaffen terwijl de Aruba 2530 gewoon PoE+ ondersteunt en bovendien twee andere U6-LR's zonder problemen aanstuurt. Via het forum uiteindelijk met ene UI-Glenn twee vervangende U6-LRs ontvangen die wel prima werken.

De firmware anno 2023-01 lijkt inmiddels stabiel, ik heb de beoordeling daarom nu bijgewerkt met een wat positiever oordeel. Nu hopen dat het ook stabiel blijft.

Bronnen:
- De support medewerker die aangeeft dat downgraden niet mogelijk is per design is.
- Zie datzelfde topic voor vele anderen die klagen over onstabiele firmware en allemaal downgraden naar een FW versie die niet meer geinstalleerd kan worden op mijn nieuwe U6-LR

Hieronder mijn eerdere mening voordat ik het probleem tegenkwam dat ik niet kon downgraden naar stabiele firmware versies.

Nu de eerste van dit model zakelijk in gebruik, naast ca 20stk UAP-AC-PRO die ik al enkele jaren in gebruik heb.

AP geconfigureerd met unifi controller op een linux server. Ingesteld met 3 SSID's op 2 VLAN's. 1 SSID op Enterprise radius auth, de andere met WPA2-PSK.

Alle AP's gevoed door HPE Aruba PoE+ switches, die zijn weer onderling op een inpandige fiber ring aangesloten. DHCP verzorgd door Microsoft Server AD infra. Routing tussen de VLAN's door een Palo Alto redundante firewall. Kortom; een stabiele en professionele setup.

Dit model als proefkonijn aangeschaft ter evaluatie in mijn eigen kantoor.
(Ter vervanging van de UAP-AC-PRO voor nieuwe uitbreidingen van het WiFi netwerk)

De Unifi apparatuur is in mijn netwerk de zwakste schakel van server naar wireless endpoint. Het netwerk is langzaam gegroeid vanuit de tijd dat het WiFi netwerk nog in categorie nice-to-have viel. Zou ik opnieuw beginnen, dan zou ik zakelijk voor Ruckus of Aruba access points kiezen. In de thuisomgeving kies ik voor Unifi en accepteer ik de tekortkomingen vanwege veel hogere de prijsstelling van stabielere producten.

Voor thuisgebruik vind ik de Unifi apparatuur geschikt. Daar kan je nu eenmaal wat rustiger hobbyen en heb je niet gelijk allerlei mensen aan je bureau staan als het WiFi niet 100% stabiel werkt. De Unifi apparatuur is nog altijd beter, dan mijn ervaringen met Ziggo/KPN en TP-Link apparatuur. Ik heb thuis dan ook 3 UAP-AC-Pro's hangen

Kern van het probleem zit in de Unifi firmware. Ik had gehoopt dat dit met nieuwere producten zou zijn opgelost. Dat bleek echter niet het geval. De kwaliteitscontrole op nieuwe firmwareversies lijkt onvoldoende. Wie denkt dat er met de laatste versie van de firmware de meeste bugs opgelost zullen zijn komt bedrogen uit. Zodra ik de AP's update naar de laatste firmware, onstaan er problemen met apparaten die geen DHCP lease meer krijgen of connectiviteit verliezen bij roaming. (Ik doel hier op normale moderne laptops, het gaat hier dus niet om de exotische deurbel die niet wil werken.) Typisch doen de eerste problemen zich al binnen één of enkele dagen al voor. Deze situatie is al jaren ongewijzigd (ik heb recent nog eens een test uitgevoerd met de laatste firmware. Gelijk weer teruggezet naar de oude).

Ook op de Unifi 6 LR ondervonden we problemen met roamen en DHCP leases op de laatste firmware. Na het installeren van een oudere firmware (gekozen met behulp van de gebruikerservaringen uit forum topics op de Unifi community) waren deze problemen meteen verholpen. Trek je eigen conclusie maar.

Ik zie Unifi verder onlogische keuzes maken, zoals een 'nieuwe' controller UI waarin allerlei functionaliteit opeens ontbreekt. Via de instellingen weer teruggezet naar de legacy mode. Het lijkt alsof de marketing te veel de overhand heeft over de technische belangen. Daardoor worden firmwares als stable gepusht terwijl ze nog alpha zouden moeten zijn, wordt de nieuwe UI gepusht zonder dat deze af is, en worden er nieuwe producten en features ontwikkeld voordat de oude stabiel genoeg werken voor alledaags professioneel gebruik.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi 6 Long-Range?

Beste Jasper,

wellicht kan/wil jij mij helpen. Mijn 1e UAP-AC-Pro via POE verbonden vanaf een Netgear switch, werkt perfect. Al tijdje had ik een 2e in de doos zitten. Deze nu aangesloten via POE netwerkkabel.
De Ubiquiti controller ziet hem (wired, online) alleen moet de firmware geupdate worden. Toch worden de apparaten niet verbonden op de verdieping waar de nieuwe hangt. Hij werkt dus niet goed. Telkens als ik de firmware update, springt hij offline en/of op isolated.

Ik wil ze in hetzelfde netwerk werkend hebben zodat mobiel/ipad op alle etages goed werkend wifi hebben.

Kortom: ik krijg die nieuwe niet werkend.
Veel zaken al gelezen online over channels, etc. maar tevergeefs.

Heb jij een handige tip? Wat wel/niet in te schakelen? ?

Groet en dank, Michel
Lastig om uit je verhaal een diagnose te stellen. Als ik het goed begrijp kan je het apparaat wel 'adopten' maar wil de firmware update bij tijdens dit adoptieproces niet lukken op dezelfde switch als waarop een andere access point wel functioneert.

Misschien even de vraag stellen op het tweakers forum of het community forum van Ubiquiti. De reviews zijn daar niet echt de plek voor.