Versiebeheer
Versie 1.0 |09-04-22| Eerste opzet
Versie 1.0 |11-04-22| Aanvulling tempratuur-test
:fill(white):strip_exif()/f/image/CoGlUmo1YSWl50ThEk4AE53s.png?f=user_large)
INLEIDING
Ik was opzoek naar nieuwe NMV-SSD met meer capaciteit en op basis van testresultaten was ik overtuigd om deze SSD aan te schaffen ter vervanging van mijn Samsung 970 Plus 1TB.
Deze review is vooral bedoeld voor delen van enkele bevindingen en testresultaten.
De vraag is nu, wie is sneller?
:fill(white):strip_exif()/f/image/rr0ntTJOVzqpG0enINHxbwUG.png?f=user_large)
CONFIGURATIE
De NVM is wordt gebruikt in de volgende configuratie:
- Asus Prima X570 Pro
- AMD Ryzen 9 5900X voorzien van AIO
- G.Skill NEO 4x 8GB DDR4-3600
- AMD Radeon 6900 XT voorzien van AIO
- Corsair RM850x Wit
- Windows 11 21H2
Het vervangen van Samsung 970 Plus met deze SSD ging eenvoudig. Na het terugplaatsen van het image wilde ik de firmware bijwerken van FireCuda530_SU6SM001 naar FireCuda530_SU6SM003.
Dit dient gedaan te worden doormiddel een BIN-bestand en een command-line tool.
Doormiddel deze tool "download" je het bestand op de SSD. Gezien meegeleverde documenten geen duidelijke instructies bevatten heb ik gebruik gemaakt van deze stappenplan: https://www.reddit.com/r/...tm_medium=web2x&context=3
Ik ga ervanuit dat dit buiten de garantie valt en raad dit ook af, mits je weet wat je doet/eigen risico.
Ik ben later achter gekomen dat de ondersteuningspagina verwijst naar een verouderde versie van SeaTools (1.4.0.6), die niet de mogelijkheid biedt om je firmware via GUI up-to-date te brengen. Het viel me op dat de
officiële pagina een veel moderne versie toont, maar ook vanuit hier verwijst hij je naar de verouderde versie. Via Ondersteuning>Softwaredownloads vindt je de laatste versie SeaTools terug, wat in dit geval SeaTools 5 is.
Oude VS nieuwe SeaTools-versie:
:fill(white):strip_exif()/f/image/lkUsa9Dt8OTO7H0A1UGp2T98.png?f=user_large)
TESTRESULTATEN
Om deze SSD te testen heb ik de volgende programma's gebruikt:
- AIDA64 Extreme
/m/609320/1ND7moWbmYF2rZejp8c2PveetZ1m0M4T4cRun5b6tHMSFu6Bqz.png?f=620xauto)
Tempratuur test Samsung 980 vs FireCuda 530
Dit is niet een 1-op-1 eerlijk test, vanwege de volgende punten:
1. De FireCuda 530 SSD (2TB) is de maindrive
2. De Samsung 980 SSD (1TB) is ook voorzien van headsink, maar wordt actief gekoeld doormiddel de PCH-fan.
3. Dit zal minder invloed hebben, maar beide SSD's zijn niet even groot.
Beide SSDs hebben een AS-SSD- en CrystalDiskMark-benchmark doorgelopen. Vooral tijdens schrijfacties in CrystalDiskMark werden beide SSDs rond de 60c.
Voor een SSD die ~2x zoveel schrijfsnelheid heeft en niet direct gekoeld wordt vindt ik deze tempraturen best cool
:fill(white):strip_exif()/f/image/tBn9YlKfvs03NoR8M0joEzHT.png?f=user_large)
SAMENVATTING
De SSD wordt in goed beschermde verpakking, extra's (stickers) en met 5 jaar garantie verkocht. De SSD is voorzien van een strak uitziende EK-heatsink. De tests laat goede resultaten zien, zowel in snelheid en in temperatuur.