€ 33,10 bij DataIO

Samsung FIT Plus 256GB Zwart Review

1 april 2022, laatste update op 6 juni 2022, 3.326 views Rapporteer

Een relatief dure USB 3 stick die erg hoge snelheden haalt voor schrijven en extreem hoge snelheden voor lezen. Het compacte formaat maakt hem geschikt voor laptops. Let wel op lagere snelheden bij minder capaciteit bij Samsung USB sticks. Qua prestaties voor 30 euro op dit moment de beste deal.

Pluspunten

• Extreem snel lezen @ 350 MB/s
  • Zeer snel schrijven @ 105 MB/s
  • Compact
  • Lichtgewicht
  • Makkelijk te openen verpakking
  • Stevig bevestigingspunt
  • Concurrentie nog veel duurder
  • Nu in de aanbieding april 2022

Minpunten

• Relatief Prijzig
  • Raakt snel zoek door formaat
  • Relatief hoog stroomverbruik
  • Weinig aanbiedingen

Huidige aanbiedingen April 2022:

Op dit moment zijn deze Samsung FIT plus sticks in de aanbieding bij een aantal shops, waaronder ProShop, daar zijn dan bovendien meteen de verzendkosten betaald. Dus verder shoppen zonder verzendkosten.

Ik zal dadelijk de review afschrijven maar gezien de tijdelijke aard van de aanbiedingen plaats ik de review vroegtijdig voordat deze in zijn geheel af is....

Omschrijving:

Dit is een prima USB 3 stick met hoge snelheden voor schrijven 105 MB.s en heel erg hoge snelheden voor lezen 360 MB/s. De behuizing is van plastic maar verder wel heel stevig inclusief een stevig oog voor bevestiging. Er zijn relatief weinig aanbiedingen waardoor je wel je kansen moet grijpen wanneer ze zich voordoen. Flinke prijsverschillen doen zich voor van 30 euro tot bijna 50 euro per 2022. Er zijn nieuwere types op komst van Samsung met een USB C aansluiting. Of deze sneller zijn is vooralsnog onbekend.

De verpakking:

De Samsung Fit Plus 256GB "Naked"

De synthetische (Buffer) snelheden:

Zelfs de 4K schrijf acties zijn opmerkelijk snel met een continu lezen en schrijven bereik ver boven gemiddeld:

Lezen: 360 MB/s
Schrijven: 115 MB/s

De echte (real life) snelheden:

Wat je kan zien aan de snelheid van deze usb stick is dat hij geen Buffer drop heeft, zelfs niet na 20 GB schrijven. Dat komt doordat deze usb sticks geen gebruik maken van buffers die ze een kunstmatige hoge snelheid geven zolang de buffer het vol weet te houden. De snelheden zijn dus "Native". Wel is het zo dat deze USB 3 FIT sticks van Samsung veel voordeel hebben bij schaalvergroting dus een grotere opslagcapaciteit gaat ook voor hogere snelheden zorgen. Een stick van 64GB heeft dus nooit dezelfde snelheid als een model van 256GB.

Prijzen en de Concurrentie:

Op dit moment zijn voornamelijk de Sandisk Extreme Pro USB 3 sticks sneller dan deze variant.
De continu schrijfsnelheid daarvan ligt nog een factor twee hoger dan bij deze Samsung
De prijs per GB daarvan ligt dan nog veel hoger dan bij deze Samsungs.

Voordeliger kan ook via bijvoorbeeld de Transcend JetFlash 790, die haalt 35 MB/s voor schrijven.

Dan is er ook nog zoiets als zelf "bouwen". Via een compacte cardreader/writer kan je zelf een mSDXC kaart plaatsen die vaak voordeliger zijn en ook veel sneller dan veel "kant & klare" USB 3 sticks.

Het maken van een keuze gaat er niet makkelijker op worden met meer aanbod en zelfbouw mogelijkheden.

Kort:
Zoek je de hoogste schrijfsnelheid, bouw dan zelf een stick (in feite een externe SSD) voor rond de 60 euro
Is een relatief lage schrijfsnelheid voldoende koop dan een Sandisk Ultra USB 3 voor 25 MB/s
Sandisk Ultra USB 3.0 Flash Drive 64GB Zwart review door Remag22
Voor een schrijf snelheid van 100MB/s kun je deze Samsung kopen of voordeliger en sneller zelf bouwen:

Samen met een snelle mSDXC kaart.

Veiligheid bij geheugen kaartjes en USB sticks:

Probeer er rekening mee te houden dat mensen met slechte bedoelingen gewiste informatie waaronder bijvoorbeeld privé foto's bij dit soort media meestal eenvoudig terug kunnen halen met vrij verkrijgbare software. Dat wil zeggen ook bij ander kaartjes en ook bij USB sticks. Je zal de kaartjes diep moeten wissen en meerdere keren overschrijven voordat je zekerheid hebt op het definitief wissen van privé data.

De verkoop van oude kaartjes of USB sticks is daarom ook niet altijd een goed idee.
Tenzij je weet wat de risico's zijn en daar rekening mee gaat houden door echt diep te wissen.
Alleen een Quick format en dan op marktplaats etc. is dus echt geen goed idee...

Privacy

B4 Money:

Dank voor het lezen van mijn review.

Heb je vragen of kritiek tav deze review dan kun je mij altijd een bericht sturen of hieronder reageren...

To Do list:

Stroomverbruik precies meten en verwerken in de review inclusief foto's.
Verder de review uitwerken en evt fouten corrigeren.

Heb jij ook een Samsung FIT Plus 256GB Zwart?

Fijne review van een heel interessant product! Wat ik me afvraag: is warmteontwikkeling bij langdurig intensief gebruik nog een factor van betekenis bij dit soort mini-stickjes? En kan dat een negatief effect hebben op de levensduur?
Dank je voor de complimenten. :)

Het is lastig te zeggen hoeveel impact hitte op de levensduur zal hebben.
Deze worden wel echt heet maar weer niet zo loeiheet als de Kingston Duo 3C.
Het hangt er ook vanaf of ze echt Idle gaan bij geen gebruik. Daar lijkt het wel op.
Ik heb zelfs een temperatuur pistool gekocht hiervoor maar die meet zulke kleine oppervlaktes niet goed.

Voor temperatuur en stroomverbruik moet ik nog wat verder testen en reviewen.
Dat lukt op dit moment even niet goed vanwege privé omstandigheden. :'(

Wat wel vast staat is dat het stroomverbruik voor laptops wel kan leiden tot een kortere accuduur.
Bedankt! Dit antwoord is al inzichtelijk.

Trouwens, ik vond je bonustip over de veiligheid rond data ook een goede reminder. Sticks zijn dus niet vergelijkbaar met SSD's die TRIM hebben.
Voor de veiligheid moet je opslag altijd met low level format wissen. Dus Bitje voor Bytje overschrijven.
Pas dan is het veilig. Een fast format doet niets anders dan alleen de data tabel weghalen.
Alles staat dan nog letterlijk op je opslag medium alleen de verwijzingen ontbreken.
Er is veel software dat bijna alle data dan gewoon terug kan halen.
Met alle risico's voor je privacy...
Dank je. :)

Hij is nog niet af, dat gaat helaas nog iets langer duren.
Maar het stroomverbruik en warmte komen er later nog bij.
Warmte ben ik ook benieuwd naar. Ik heb een Sandisk stickje van ongeveer hetzelfde formaat, en die wordt ook goed heet. Of het echt kwaad kan weet ik ook niet, maar wel interessant om te meten :)
Ik krijg alleen de spot meting niet goed van mijn echte Chinese temperatuur pistool.
Een groter oppervlak gaat prima maar spot metingen werken niet goed.
Maar eens een YT bekijken of ik iets verkeerd doe...
Hi remag22, ik lees net deze review. Ik weet niet of je nog een seintje krijgt bij deze reactie, maar een vraag: verschillende gebruikers melden haperend gebruik tot en met totale failure na een tijdje. Hoe is je ervaring daarmee?
dank
Mooie, uitgebreide review en vooral goed om andere opties te vermelden die minstens zo goed zijn. Ik begrijp alleen niet waarom je rond de € 30 duur vindt voor 256 GB.

Wat betreft de betrouwbaarheid / andere reacties hierop. cc @tw_gotcha USB-sticks, zelfs van A-merken, zijn in het algemeen gewoon niet heel betrouwbaar. Echte harde schijven en zelfs SD-geheugenkaartjes zijn veel betrouwbaarder. Ik kan niet verklaren waarom maar dit is mijn ervaring en ook online vind je hier (serieuzer) bewijs voor.

Een usb-stick gebruiken als backup-schijf bijvoorbeeld, die elk uur wordt bijgewerkt, heb ik met diverse A-merk sticks geprobeerd en ging altijd kapot. Soms na een week al. En dat waren maar kleine hoeveelheden data. Stick werd er niet warm van of zo.
dank, ik was tot dezelfde conlusie gekomen!