Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 (82K200L5MH) Review

1 april 2022, laatste update op 2 april 2022, 3.932 views Rapporteer

Erg tevreden als je voor weinig geld een sterke CPU en prima GPU in huis wilt halen. Let wel op de bouwkwaliteit, die is niet om naar huis te schrijven.

Pluspunten

• Cpu prijs/performance
  • Gpu prijs/performance
  • Stil/prima koeling onder load

Minpunten

• Bouwkwaliteit is matig

Geweldig systeem voor weinig. Voor mij is het een budget desktopvervanger, dus het gewicht en de bouwkwaliteit is ondergeschikt aan de specs.

Ik vervang een PC uitgerust met i5-10400f en een gtx 1060gb 6gb.

Op alle fronten is dit systeem stukken sneller. De 5600h haalt zeer hoge multi core scores (+60%), dit merk ik aanzienlijk in Adobe Photoshop en Vegas en het systeem blijft verrassend cool en laat zich niet throttelen. Ook de RTX 3050 blijkt ruim sneller dan de 1060gb (ca. 20%). Omdat ik zelf niet boven 1080P game, is de 4GB mager, maar voldoende. Ik heb Far Cry6 gebenched en dat draait constant +60fps (zonder de high res texture pack). Maar ik houd er rekening mee dat de VRAM een bottleneck gaat vormen in sommige games.

Als laatste, voor mij is het systeemverbruik onder load van +200 Wh naar ca. 110 Wh gegaan. Dus over tijd verdien je een laptop tov een PC terug. Helemaal als de all system load onder de 50Wh zakt, tijdens office uren. (GPU schakelt zichzelf dan uit)

Over de bouwkwaliteit: De behuizing en scharnieren voelen wel wat gammel aan, het scherm is niet fantastisch, maar voor mij, iemand die grafisch werk doet voldoende om mee te werken als tweede scherm naast een apart beeldscherm. De laptop is erg stil en blijft ook vrij koel, zo blijkt ook uit langere renders en game sessies.
Fijn dat op dit prijspunt ook 16GB ram aanwezig is, dus je hoeft niet te upgraden. De accu is overigens vrij klein, maar als desktopvervanger is dit geen probleem voor mij.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 (82K200L5MH)?

Toen ik wph opzocht kwam er dit naar voren:

WPH
Acronym Definition
WPH-Write Protect Hardware
WPH-Word Perfect Help
WPH-Wiener Philharmoniker (German: Vienna Philharmonic Orchestra)
WPH-Western Pennsylvania Hospital (Pittsburgh, PA)
WPH-Wafers Per Hour
WPH-Waikiki Parc Hotel (Hawaii)
WPH-West Pennant Hills (city region; New South Wales, Australia)
WPH-Wirral Partnership Homes (UK)
WPH-Words Per Hour
WPH-Weight in Proportion to Height
WPH-Waite Phillips Hall of Education (building; Los Angeles, CA)

Mogelijk doel je op Watt Peak per Hour? Dat is dan een piek moment en zegt niet zo veel over het daadwerkelijke verbruik in kWh. Ook zal een besparing van 200 euro zelfs bij de huidige koers van een kWh van 30 cent lastig zijn omdat je de laptop niet altijd op piek verbruik zal inzetten.

Desondanks een korte en leuke review. (y)
Helemaal met je eens en dank voor de correctie. Ik had even zorgvuldiger de juiste eenheid en notatie moeten opzoeken. Aangepast naar Wh (onder load of idle staat er dan bij).

Edit:
Ik was toch wel even benieuwd naar de evt. elektriciteits besparing. Allereerst, de oude prijs van elektra lag op ca. 31 cent per kWh. De huidige prijs ligt rond 70-80 cent kWh.
Even een kort rekenvoorbeeld. Stel je gebruikt de laptop onder load ongeveer 2 uur per dag en in semi idle 6 uur per dag en je werkt ca 230 dagen per jaar. Onder load bespaar je 100 Wh en idle 50 Wh. Dan bespaar je:

Huidig tarief (0.1*2+0.05*6)*230*0.75= 86 euro per jaar
Oude tarief (0.1*2+0.05*6)*230*0.31= 36 euro per jaar.

Terugverdientijd van 2,5 tot 5,5 jaar, klinkt nog best haalbaar. Als je ook nog elke week een paar uurtjes gamed kun je misschien nog wel sneller besparen tov desktop.

[Reactie gewijzigd door PROximity op 22 juli 2024 17:49]

Leuke foto's ! (y)

Free Pro Tip:
Voor de derde foto lijkt het alsof de laptop op een een kleine versterker staat.
Wanneer actief dan zal de versterker waarschijnlijk via een rooster warmte aan de bovenkant kwijt willen.
Dat lukt niet goed wanneer daar een laptop op staat. Die laptop heeft dan ook last van de warmte van de versterker wat de levensduur en prestaties van de laptop en versterker niet ten goed komt.

Je kan dit heel makkelijk oplossen door afstand te maken tussen deze twee apparaten via een verhoging.
Bijvoorbeeld met een laptop standaard, vanaf 13 euro van karton:
Of bv bamboe van 24 euro:

Een simpele DIY oplossing kan ook met twee houten balkjes ertussen...

In ieder geval succes en veel plezier met de laptop.
Dank voor de tip! Grappig, je ziet het niet vanuit de hoek waarop de foto genomen is, maar ik heb 2 latjes bovenop de versterker liggen waar de laptop opstaat, om het ventilatierooster van de versterker vrij te houden.
Aha, dat kan ik niet zien inderdaad. Maar goed dat er afstand tussen zit. (y)