JBL Tune 750BTNC (Zwart) Review

AxiMaxi
30 maart 2022, laatste update op 30 maart 2022, 603 views Product gekocht

JBL Tune 750BTNC (Zwart)

De JBL Tune 750BTNC is opvouwbaar, heeft actieve noise cancelling, dual connect bluetooth en prima geluid. Hij zit wel erg stevig op je hoofd en de oorschelpen zijn aan de krappe kant. De NC filtert voldoende (maar niet al het) achtergrondgeluid weg, maar voegt wat ruis toe.

Pluspunten

• Opvouwbaar
  • Bluetooth dual connection
  • Geluidskwaliteit

Minpunten

• Noise canceling ruist
  • Krappe oorschelpen
  • Zit erg stevig op je hoofd

3 van 5 sterren (Voldoende)
Vanwege een wissel naar iPhone moest mijn (half zo dure) Sony MDR-ZX110NA met draadje het veld ruimen en was een bluetooth koptelefoon nodig. Omdat de noise canceling van de Sony mij wel beviel, wilde ik weer zoiets hebben. 't Hoefde geen volledige cancelling te zijn, zoals bij de dure Sony's en Bose's, maar wel iets wat de aircoruis en geroezemoes van m'n collega's minder afleidend maakt. Verder wilde ik er niet teveel geld aan uitgeven en moest hij niet te groot zijn (anders past hij niet in m'n kantoortas). Deze JBL Tune 750BTNC kreeg goede reviews in de budget prijsklasse, dus daar ben ik voor gegaan. De Sony uit dezelfde prijsklasse kreeg minder goede reviews en is bovendien niet opvouwbaar.

Bij aflevering was de batterij helemaal leeg, dus het eerste wat ik deed was opladen. Er zit een oranje USB-A > micro USB-kabeltje in de doos, geen adapter. Het kabeltje is bovendien erg kort, maar op zich voldoet het en in 1 uur en 45 minuten was de batterij vol (laadlampje uit). Bij het inschakelen van de koptelefoon krijg je een geluidje te horen. Niet een simpel piepje, maar één of ander sampletje. Had van mij eenvoudiger gemogen, maar okay.

Direct eens even wat muziek afgespeeld (zonder NC). Het pairen met m'n telefoon ging heel eenvoudig en het geluid is dikke prima voor deze prijs. Mooi stereobeeld en voldoende hoog en laag. Misschien zelfs een beetje 'boemerig' in het laag, maar liever dat dan dat je helemaal geen bas hoort. Het klinkt in ieder geval beter dan mijn eerder genoemde Sony. Bij beide koptelefoons is het laag trouwens duidelijker aanwezig als de NC aan staat, maar bij de JBL is het verschil tussen aan en uit minder groot.
Voor het pairen met een 2e apparaat moet je even een knopcombinatie op de rechter oorschelp indrukken en dan ziet bijv. de laptop 'm ook.

De JBL is een over-ear model met zachte randen rondom de doppen. Dit sluit goed af, wat al behoorlijk wat passieve noise cancelling geeft. De schelpen zijn wel erg klein, ze passen bij mij maar nét over m'n oren en ik heb echt geen enorme flappers. In het begin moest ik zoeken naar een goede positie om te voorkomen dat de onderkant van m'n oren zeer gingen doen, maar inmiddels staat hij goed op m'n hoofd. De schelpen drukken redelijk stevig tegen je hoofd, daar moet je tegen kunnen. Het is zeker even wennen, maar dat gaat me denk ik wel lukken.
Dan de actieve noise canceling. Deze is zeker niet van topkwaliteit: bij het inschakelen hoor je een lichte ruis. Dat kende ik al van de Sony die ik ook heb, maar bij de JBL is het zeker 2x zo luid. Als je dynamische muziek afspeelt (pop, rock, dance), dan valt het niet meer op, maar als je zoals ik ook weleens ambient of andere 'stille' muziek luistert, gaat het wel opvallen.

De noise cancelling op zich is zeker ook niet beter dat van de (on-ear) Sony, maar het voldoet wel. Vooral lage tonen worden weggefilterd. Als iemand tegenover mij zit te telefoneren is het met NC aan wel te horen, maar praktisch niet verstaanbaar, terwijl het gesprek zonder NC gewoon te volgen is. Ook airco-ruis e.d. vallen prettig weg.

De koptelefoon ziet er trouwens netjes, bijna minimalistisch uit, in volledig mat kunststof. Niet alleen de oorschelpen maar ook de hoofdband heeft prettige zachte padding. De knopjes voor de bediening achterop de rechter oorschelp hadden van mij wat hoger op de schelp gepositioneerd mogen zitten, dan kan je je hand in een iets comfortabeler positie houden om ze met je duim te bedienen. Vooral voor het aan het uitzetten van de NC moet je je hand best een beetje draaien. De aan/uit-knop voor de hele koptelefoon zit nóg ongemakkelijker, maar die kan je ook bedienen als je de koptelefoon afzet.

Wat betreft de bouwkwaliteit en afwerking wil ik nog toevoegen dat de JBL er strak en netjes afgewerkt uit ziet. Wel zitten er rond de padding in de hoofdband wat naadjes die bij het uitbuigen van de koptelefoon wat verwijden. Hopelijk blijft het allemaal goed zitten.

Kortom: deze koptelefoon geeft een prima geluid, maar in andere opzichten is dit een gemiddeld model. Je moet niet te grote oren hebben en tegen de wat stevigere passing op je hoofd kunnen. De noise cancelling is bruikbaar, maar voegt wat ruis toe die bij stille passages te horen is.

Om heel eerlijk te zijn heb ik op 't punt gestaan hem te retourneren, maar omdat er in deze prijsklasse eigenlijk weinig alternatieven, heb ik besloten 'm toch te houden. Het draagcomfort is misschien niet top, maar verder voldoet hij aan m'n eisen. Kom daar maar eens om, onder de honderd euro!

Heb jij ook een JBL Tune 750BTNC (Zwart)?

Vraag & Aanbod