€ 419,- bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy S21 5G, 256GB opslag, Grijs Review

29 maart 2022, laatste update op 29 maart 2022, 339 views Rapporteer
Product gekocht 0

Krachtig maar ook wat nadelen. De batterij is matig en niet verwisselbaar, geen sdkaart slot, meer camera's betekend in praktijk niet altijd beter, camerakwaliteit kan soms tegenvallen (maar kan wel degelijk goed zijn afhankelijk van beweging en lichtinval), enige bloatware.

Pluspunten

• Krachtige processor / gpu
  • Goed beeldscherm
  • Gebruiksgemak
  • Goede microfoon & geluid

Minpunten

• Geen verwisselbare accu
  • Accu is matig
  • Geen sdkaart support
  • Geen 3.5mm jack
  • Bloatware
  • Persoonlijke verwachtingen camera zijn niet waargemaakt

3 van 5 sterren (Voldoende)
In het verleden heb ik een S7 gehad. Destijds was ik blij dat ik eindelijk een bovengemiddelde camera had waarmee ik acceptabele foto's en video's kon maken als het nodig was. Maar de niet verwisselbare en snel slijtende accu, de barstende glazen achterkant, de fragiele en snel defect rakende micro usb poort en de vele bloatware stuurden me tijdelijk naar een concurrent.

Enige tijd terug wilde ik toch weer Samsung proberen. Ik maak graag foto's van het weer en de natuur dus voor mij is het ideaal om altijd een leuke camera op zak te hebben. Wellicht door de tv-reclames en wat ik op internet las had ik de verwachting dat de camera sinds de S7 flink moet zijn verbeterd.

Om met de pluspunten te beginnen:
- Geen kwetsbare glazen achterkant meer zoals bij de S7
- Design is goed
- Scherm is groot en breed (kan wel een nadeel zijn voor wie kleine handen heeft)
- Scherm is goed al lijkt het vreemd genoeg iets minder diepe kleuren te hebben dan mijn S7
- Snelheid is zeer goed, alle apps reageren responsive
- Ook de Samsung UI is goed, alles spreekt redelijk voorzich
- Belkwaliteit is goed, signaalontvangst van wifi, bluetooth en zendmast ook (toch belangrijk)
- Camera kán mooie foto's maken in goede omstandigheden
- USB-C aansluiting (normaal tegenwoordig maar toch wel een stuk steviger dan micro usb)

De nadelen:
- Door de verschillende camera's moest je steeds kiezen wat de beste camera voor de situatie is. Tenzij ik wat mis is dit niet duidelijk uitgelegt in de handleiding. De ene camera is lichtgevoeliger dan de andere, wat dus verschil in kwaliteit maakt. De 64mp camera is leuk voor overdag maar niet geschikt bij schemering of uitgaan. De foto's zijn regelmatig blurry langs de randen. Er zit duidelijk een AI algoritme in die de boel probeert op te poetsen, soms met een goed resultaat maar soms zie je ook vreemde artifacten zoals een bewegende kat met 2 en een halve oog.
- De verschillende camera's werken niet altijd soepel met andere apps:
bijvoorbeeld als je met Whatsapp een foto wilt maken: de preview komt uit de ene camera, maar de foto die je maakt komt uit een andere camera. Dus als ik een brief wil doorsturen naar iemand dan is het beeld een paar cm versprongen, dat is juist onhandig als je iets *niet* op de foto wilt zetten
- de macro opnames (foto van een object dichtbij, bijv een insect) lijken bij alle camera's minder dan bij de S7, er moet enige afstand zijn om de focus scherp te kunnen stellen
- 8k video hapert, wel leuk als gimmick
- de 'superstabiel' anti-shake videofunctie werkt alleen bij volledig uitgezoomde video
- geen sdkaart slot. Er zijn volop sdkaarten te koop met hoge snelheden maar je bent nu afhankelijk van de chip in de telefoon. Dat wordt nog wat als de telefoon defect raakt. Uiteraard kun je gebruik maken van online clouddiensten om direct via 5G alle foto's te backuppen, ik maak hier echter geen gebruik van en had liever een sdkaart slot gezien.
- geen 3.5mm jack. Er is altijd discussie over of het nodig is, zelf heb ik liever een bedrade koptelefoon zodat ik geen gedoe met batterijen heb en geen externe usb audio connector hoef te gebruiken
- verplichte bloatware. Je krijgt oa Facebook, Netflix of LinkedIn voorgeinstalleerd. Je kunt sommige apps wel uitschakelen maar niet verwijderen. Persoonlijk zie ik graag dat je vrijwel alles kunt verwijderen tot de 'core android' aan toe. Ook veel andere services/apps zijn verplicht waarvan ik me afvraag wat ze op de achtergrond doen (Android System Intelligence, Begeleidende app voor jouw telefoon, Carrier Services etc)
- een matige, niet verwisselbare batterij. Hoewel ik dit bij aankoop wist dat het slechts 4000mAh en niet verwisselbaar was had ik enige hoop dat het mee zou vallen. De camera app vreet batterij (zelfs met laatste update geinstalleerd), dus een powerbank is een must als je een dagje wilt stormchasen. Als je de telefoon regelmatig gebruikt voor je werk, oa grafieken lezen en chatten dan zit je zo aan de 25% batterijlading rond etenstijd. Ik heb de telefoon een klein half jaar en de accu lijkt nu al te te slijten waardoor het steeds sneller lijkt te gaan.

Als je de telefoon voor een leuke prijs kunt kopen én als je alvast rekening houd met dat de accu matig is en waarschijnlijk binnen 2 jaar moet worden vervangen (door een specialist aangezien het niet door de gebruiker verwisselbaar is) dan kan het een leuke telefoon zijn. Hij is krachtig genoeg om alle apps en games te kunnen draaien met een prima scherm, goed geluid, goede mic en soepel werkende functionaliteit zoals 5G en bluetooth. Wat betreft de camera's zie ik liever 1 goede multifunctionele camera met een groot sensor oppervlak zodat het veel licht opvangt en 'native' goede foto's maakt zodat het wat minder opgepoetst hoeft te worden met slimme algoritmes

Heb jij ook een Samsung Galaxy S21 5G, 256GB opslag, Grijs?