Als je voor een eigen modem router wilt gaan, is de VMG4005 -b50a een van de beschikbare mogelijkheden als je nog niet op glasvezel zit.
KPN levert deze zelf ook aan de zakelijke markt (daar heet ie Koper NT) maar ondersteunt hem niet voor consumenten. Ook is in de KPN versie de firmware zodanig aangepast dat je niet meer in de webinterface kunt komen. Dus prive wellicht beter een retail kopen.
De KPN monteur die de lijn kwam opleveren zag in zijn apparaat dat deze VMG4005 als modem draaide, dat wordt door het KPN systeem herkend.
Het principe is eenvoudig, je vervangt de modem/router van je provider voor deze modem. En je plaatst daarachter je eigen router. Er is voor dit modem nauwelijks configuratie nodig. Hij komt standaard in Bridge mode, wat wil zeggen dat het feitelijk een doorgeefluik is naar je router.
Als je van een Expriabox box komt zal het in een keer passen.
Als je van een Fritz!box komt hou er dan rekening mee dat de VDSL aansluiting op dit modem een RJ11 is, en dat je bestaande kabel dus niet gaat passen want Fritz gebruikt RJ45. Heb zelf een kabeltje hiervoor gemaakt. 2 en 3 zijn samen een lijn, en als je bonded VDSL hebt: 1 en 4 de andere lijn.
De web interface van dit VMG4005 modem moet je bereiken door de kabel vanuit de LAN poort even in te takken naar een laptop en aan te loggen op de web-interface.
/m/695084/1OkAkrwKNfMY1PpBhp6wgg6g58m2OWHGUeIKMJwcrYrUnq87CC.png?f=620xauto)
De eerste keer verander je het admin wachtwoord, de-activeer je de firewalls (IPv4 en IPv6), het kan zijn dat je laatste firmware van de Zyxel site moet halen. En dan kun je van start.
Aanloggen op de web-interface zal overigens zelden nodig zijn; als ie werkt, dan kun je hooguit even de xdsl lijn(en) zo nu en dan checken op performance/fouten verder is er niets nodig.
Op mijn bonded lijnen zitten beide lijnen boven 100mbps, speedtest geeft tussen 170 en 180mbps.Vergelijkbaar met wat ik vroeger met het xs4all modem/router had.
De uitgaande ethernet-kabel gaat van de LAN poort naar de WAN poort van je zelf gekozen router. In mijn geval een Fritz!box 4060. Die router moet je vervolgens inrichten naar eigen wens, en uiteraard de provider-specifieke zaken in aanbrengen. Port forwarding etc loopt via je eigen router.
Bij Fritz!box zijn KPN, XS4all etc al standaard keuzes, dus TV en VOIP/SIP gaat het normaliter gewoon doen, ik gebruik cheapconnect en de DECT van de Fritzbox.
Op je eigen router zet je het modem deel uit (als die dat heeft), geef aan dat internet binnenkomt op de WAN poort.
Hij loopt bij mij nu probleemloos, zonder ook maar een keer een reset sinds het moment van aansluiten op een bonded vdsl lijn van KPN.
Enige aanpassing die ik gemaakt heb is viltjes onder de pootjes. Hierdoor is de spleet tussen de wand en de modem net een paar mm dikker en airflow hopelijk wat beter. Hij wordt nl wel wat warm.
<Update mei 2024>
Deze modem loopt nu ruim 2 jaar probleemloos. Ik heb het ding niet een keer hoeven resetten oid, opzetten en nooit meer naar omkijken, zo hoort het!