Secretlab TITAN Evo 2022 Review

Veneficus
22 maart 2022, laatste update op 23 maart 2022, 10.216 views Product gekocht

Secretlab TITAN Evo 2022

Veel, maar niet volledige, instelmogelijkheden en goed materiaal maken dit een prima aankoop, al is hij misschien niet het volledige bedrag waard.

Pluspunten

• bouwkwaliteit
  • super verpakt
  • handleiding
  • eenvoud van montage
  • ligstand is heerlijk
  • veel instelmogelijkheden

Minpunten

• geen verstelbare zittingsdiepte
  • kan niet heel hoog
  • afstand tussen armsteunen had smaller gemogen
  • Het ontwerp lijkt meer gericht op brede, korte, zware Amerikanen dan lange, slankere West-Europeanen

Aankoopoverweging

Voor post-covid thuiswerken stelt mijn werkgever een volledig ergonomisch ingerichte werkplek verplicht, waarvoor ook een budget beschikbaar is. Omdat ik al beschik over een goede monitor, keyboard en muis kon ik het volledige budget besteden aan een goede bureaustoel.
Het grote nadeel aan het zoeken naar een (gaming)bureaustoel is dat lang niet alle modellen ergens uit te proberen zijn, met name in het duurdere segment. Stoelen van 100-200 euro vind je makkelijk fysiek in de winkel, maar voor de beoordeling van stoelen als Secretlab en Noblechairs heb ik moeten vertrouwen op online reviews.
In de eerste instantie kwam ik terecht bij Noblechairs, maar de reviews hiervan op verschillende sites waren vrij eensgezind over de relatief slechte levensduur. Verder zoekend kwam Secretlab in veel lijsten als beste getest. Het aantal reviews van de 2020 serie is op Tweakers echter erg laag, en de 2022 was nog niet eens opgenomen in de Pricewatch, dus daar kon ik helaas niet heel veel mee.
Met in het achterhoofd dat ik het sowieso niet helemaal zelf zou hoeven betalen heb ik uiteindelijk besloten de Secretlab TITAN Evo 2022 te bestellen.

Bestelproces

Keuzestress
Het aantal basisuitvoeringen is beperkt tot 3 maten (klein, normaal en groot) en 3 materialen (stof, "hybride" kunstleer en echt leer). Wat het kunstleer nou echt is is lastig te vinden, maar ik ben geen groot fan van stoffen bureaustoelen, en echt leder is (nog) niet beschikbaar en bovendien € 999.

De doelgroep per maat is duidelijk aangegeven, echter denk ik na het monteren dat de normale versie wellicht niet hoog genoeg is voor het "lange eind" van hun bandbreedte (tot 189 cm). Met mijn 182 cm is Regular nét hoog genoeg, en ik heb relatief korte benen voor mijn lengte.

Het voor-/nadeel van het kunstleer is de grote keus aan kleurvarianten. Van simpel volledig zwart tot League of Legends champion-specifieke uitvoeringen. Nu ben ik geen fanatiek gamer meer, maar wellicht had ik een Twisted Fate versie nog wel overwogen als deze beschikbaar was geweest. Ik heb het bij de Stealth versie gehouden: zwart met rode naden en gouden logo's. Dit is ook één van de goedkopere uitvoeringen.
Levering
Secretlab (voor de EU) zit in Polen, en voor zover ik begrijp richten ze zich sterk op direct sales. Het bestellen via de webshop verliep soepel, en binnen een paar dagen had ik de stoel al in huis.

Unboxing

De stoel is erg goed verpakt: ieder onderdeel zit individueel stevig in de doos vast en in plastic gewikkeld. Tussen de grote onderdelen zitten ook nog lagen beschermend schuim, welke ook gebruikt kunnen worden om de stoel zonder schade aan de vloer op de vloer te leggen om te monteren. Uitstekende onderdelen zijn ook netjes extra verpakt.
In de grote doos zitten nog kleinere dozen met onderdelen, waarbij in de flap van de doosjes exact vermeld staat wat er in hoort te zitten. De benodigde tools (imbus en kruiskop) zijn ook meegeleverd.

Montage

De handleiding is zeer duidelijk, en bij het volgen hiervan is montage een eitje en in je eentje goed te doen.
Er zijn echter twee punten van kritiek omtrent de montage:
  • Het kantelmechaniek, tussen de zitting en de wielbasis, wordt met vier schroeven vastgezet. Hierbij is niet goed gelet op het aantal vrijheidsgraden en wordt gecentreerde montage niet gegarandeerd.
  • De armleuningen kunnen bovenin in de breedte versteld worden, maar ook bij het montagepunt; dit geeft een offset voor de instelling. Deze wil je ná montage aanpassen, maar dan zitten de hendels van het onderstel net wat in de weg.

Eerste indruk

Dit is mijn eerste gamingbureaustoel en heb daarom geen goede vergelijking met alternatieven. Het is echter wel een grote verbetering ten opzichte van mijn klassieke houten bureaustoel of een eetkamerstoel. Ook vergeleken met de bureaustoelen op kantoor is dit een wereld van verschil.
Echter: is deze stoel € 519 waard? Dat weet ik nog niet. Ik zou het er denk ik niet voor betaald hebben.

De plus- en minpunten vind je in de tabel.

Heb jij ook een Secretlab TITAN Evo 2022?

Gefeliciteerd met deze stoel, het is idd een echt goed en degelijk afgewerkt product.
Hier staat de 2021 versie en heb bewust voor de stoffen versie gekozen. Hij bevalt me uitstekend maar kan me niet helemaal vinden in je 'formaat' gedeelte. Ik kan met mijn 193cm in de laagste stand net de grond raken met mijn hakken. Voor mijn vrouw is deze stoel te hoog.
Ben een beetje huiverig geworden voor dat napa leer.
Voor de SecretLab had ik 3 exemplaren (2 zoons en ik) van Maxnomic type Leader gehad waarbij na 5 jaar gebruik het napa leer begon te scheuren en afbladeren.
Hoop dat dit bij de SecretLab beter is.
Verder erg tevreden.
Heb je dan ook de Regular size? Of de XL?
Bij mijn eerste ervaring had ik schoenen aan, op sokken heb ik nog net iets ruimte.
Voor potentieele kopers van deze stoelen toch even een punt van aandacht:
De armleuningen zijn voorzien van pads. Deze pads hebben de neiging als je iemand ben die veel leunt en steunt op de pad bij het opstaan of 'verzitten' dat deze scheuren aan de zijkanten.
Helaas biedt Secretlab geen alternatieve pads van bijv een massief rubberen uitvoering of ander materiaal dat dat euvel niet heeft.
Wel bieden ze 1x gratis replacements aan, de keren er na betaal je de prijs van spareparts zolang deze beschikbaar zijn.