LG UltraGear 27GL83A-B Zwart Review
Inleiding
De LG UltraGear 27GL83A-B Zwart is een middenklasse 2560x1444 27-inch monitor met een hoop features. De monitor is gericht op gamers, met een lage responsietijd en G-sync compatibiliteit. Echter, vanwege de ergonomishe features die bij dit scherm horen, is het ook zeker een aanrader voor op het kantoor. Een echte all-rounder dus!
Specificaties
- Afmetingen (inch) 27 Inch
- Resolutie 2560 x 1440
- Refresh rate 144Hz
- Beeldverhouding 16:9
- Helderheid (Std.) 350 cd/m²
- Kleurdiepte (aantal kleuren) 1,07B
- Responstijd 1ms (GtG at Faster)
- Oppervlaktebehandeling Haze 25%, 3H
- Type paneel IPS
- Kleurengamma (Std.) SRGB 99% (CIE1931)
- Contrastverhouding (Std.) 1000:1
- Kijkhoek (CR≥10) 178º(R/L), 178º(U/D)
- HDR 10 JA
- G-Sync JA
- RADEON FreeSync™ JA
- Slimme energiebesparing JA
- Black Stabilizer JA
- Displayport 1.4
- HDMI 2.0
- Energieverbruik 51W
- Ergonomisch instelbaar (Hoogte, kantelen, zwenken)
Een hele waslijst aan features zoals jullie kunnen zien! Belangrijk voor de gamers onder ons is de refresh rate en de G-sync en Freesync compatibiliteit. Voor de grafisch designers zal de kleurdiepte en de helderheid van meer belang zijn. Beide hoeven geen stijve nek te krijgen vanwege de ergonomische opties die dit scherm te bieden heeft. Ik had zelf graag nog een roteerfunctie gezien, maar dat is een concessie die ik graag maak bij dit scherm. De bezel-dikte is ongeveer 1.5cm aan de onderzijde, terwijl het aan de zijkant en bovenkant rond de 2 a 3 mm is. Dit maakt het een erg slank en mooi afgewerkt scherm, wat er strak uitziet.
Verpakking
Het scherm komt in een degelijke doos, met stevig verpakkingsmateriaal. Het scherm ligt met het paneel naar onder in het piepschuim, wat het uitpakken iets tricky maakt gezien je je vingers om het scherm heen moet buigen om het eruit te krijgen. De bezels aan de zijkant zijn dusdanig dun dat je moet uitkijken dat je paneel niet beschadigt door te veel druk uit te oefenen bij het oprapen. Met enige voorzichtigheid is dit goed te doen.
Bij het scherm wordt zowel de power supply, als een HDMI en DisplayPort kabel geleverd. Dit maakt de installatie erg makkelijk omdat alles al in huis is.
Het scherm op de voet monteren gaat met behulp van een eenvoudige duimschroef. Binnen een minuut is je scherm klaar voor gebruik! Dit is een groot pluspunt wat mij betreft.
Uiterlijk
Het scherm ziet er slank uit vanwege de dunnen bezels. De voet is erg groot, bijna even breed als het scherm zelf en erg diep. Dit maakt dat het scherm veel ruimte op je bureau inneemt.

Vanaf de voorkant zie je, afgezien van de G-sync sticker en een rood accent op de voet, niet dat het een scherm gericht op gamen is. Van de achterkant wordt dit wel snel duidelijk, vanwege de grote rode ring aan de achterkant van het paneel.

Kleuren
De oorspronkelijke kleurinstellingen waren niet optimaal in mijn ogen. Gezien ik geen kleur-kalibrator in mijn bezit heb, heb ik gebruikgemaakt van online kalibratieprogramma's. Het tweaken hieraan kostte wat tijd, ongeveer 1 uur, maar hierna waren de kleuren een stuk beter. Hoewel er wat oversaturatie aanwezig is, vind ik dit niet storend in normaal gebruik.
Backlight bleeding en IPS-glow
De alom bekende euvels bij IPS schermen zijn natuurlijk backlight bleeding en IPS-glow. Alhoewel dit voor elk scherm verschillend is, zelfs binnen eenzelfde serie, zal ik een indruk proberen te geven over de mate waarin dit bij mijn specifieke scherm optreedt. Een soort vergelijking voor anderen, als het ware.
Bij het scherm dat ik geleverd heb gekregen was er wat backlight bleeding aanwezig in de rechter onder- en bovenhoek (zie bijgevoegde afbeeldingen. Ik heb erover gedacht om het scherm te retourneren hierdoor, maar zoals de welbekende flowchart aangeeft is dat onzinnig als je er geen last van hebt.
Inherent aan IPS schermen is IPS glow. Ik vond dit zelf niet storend gezien ik zelden in een volledig donkere kamer zit. Met wat licht in de ruimte valt het wat mij betreft weinig op en dus neem ik hier geen aanstoot aan. Echter, mocht je altijd op een donkere zolderkamer zitten gamen, is dit wel een punt om te overwegen.
Nadelen scherm
Zoals elk scherm in de middenklasse zijn er concessies gedaan op bepaalde gebieden. Zo mis ik bij dit scherm een ingebouwde usb-hub, al valt hier prima mee te leven. Verder zouden ingebouwde speakers handig zijn voor diegene zonder stereo-set. Ook de grootte en diepte van de voet van de monitor is in mijn ogen een nadeel. Het scherm neemt hierdoor namelijk erg veel ruimte in op je bureau. De grootte van de voet maakt hem wel erg stevig, het is alleen jammer dat zich dat niet vertaald naar het paneel zelf; bij een stootje tegen het bureau blijft de voet staan, maar het scherm trilt al gauw mee.
Als laatst valt de HDR erg tegen, er is weinig verschil te merken wanneer dit aan staat. Dit lijkt dus meer een marketing truc te zijn.
Al met al ben ik zeer tevreden over dit scherm. Voor de huidige prijs krijg je een strak afgewerkt paneel, met mooie kleuren en een hoge refresh rate. Wanneer je de nadelen die bij IPS horen voor lief neemt en een beetje geluk hebt met de afwerking van jouw specifieke scherm, heb je er veel plezier van.