Fairphone 4, 8GB ram, 256GB opslag Grijs Review
Moreel de juiste keuze, maar toch niet zo practisch
Pluspunten
- Fair gemaakt
- Updates
- Community
- Zelf te repareren, batterij te vervangen
- Geen Samsung / Apple
- Geen bloatware
Minpunten
- Erg groot formaat
- Zwaar
- Zeer matige camera
- Vingerafdruksensor is wat panisch
- Matig scherm
- Alleen "privacy" screenprotector
Het verhaal van Fairphone ga ik niet nogmaals neerpennen. In het kort, een telefoon met matige specificaties maar wel geheel "fair" gemaakt.
Ook ga ik er geen uitgebreide review van maken met alle toeters en bellen, gewoon een beknopte review van mijn persoonlijke ervaring met dit toestel.
Mijn persoonlijke ervaring is dat het gewoon een prima middenmotor telefoon is. Ruim vlot genoeg in dagelijks gebruik, apps en software reageert gewoon zoals je mag verwachten. Tevens is er ruime interne opslag en regelmatig software en/of beveiligingsupdates.
Bij het uitpakken valt op dat de telefoon erg groot en zwaar is. Veel groter en zwaarder dan mijn vorige telefoon (Nokia 7.1). Aan het gewicht wen je snel genoeg, het (scherm)formaat is wel te groot naar mijn mening, om nog de rechter bovenhoek te bedienen, of je lockscreen weg te vegen (75% scherm omhoog vegen, haal ik niet met 1 hand vasthouden).
De vingerafdruksensor zit op de zijkant en is ook de unlock-knop. An sich een goed idee, maar de sensor is nogal... panisch afgesteld. Rustig je vinger er op leggen, wordt niet meteen herkend, doet gelijk 5 pogingen (trilmotortje) in 1 seconde voordat je je vinger er anders op kan leggen en vervolgens "onjuiste vingerafdruk, probeer het later nog eens". Al helemaal als je vingers wat vies of stoffig zijn van klussen, ik kon tijdens onze verbouwing de vingerafdruksensor ruim een maand niet gebruiken...
Tevens is de camera zeer matig. Op het eigen (ook matige, LCD) scherm ziet alles er wel okay uit, maar op een andere telefoon of computer zijn de kleuren erg flets en toch niet helemaal scherp.
Foto maken in het donker met flitser is al helemaal een drama. Beetje het gevoel terug te zijn bij m'n telefoon van 10 jaar geleden.
Toch ben ik overwegend blij met de telefoon. Ik ben geen power-user, maak er zelden foto's mee (dat doet m'n vrouw wel met haar telefoon). Voor mij is het belangrijkste de duurzaamheid, langdurige updates en het gemak van onderdelen kunnen vervangen. Keuzes en principes hebben nu eenmaal een kostprijs, en mij is dat in dit geval waard.