Samsung Galaxy Tab S8 Wi-Fi, 128GB opslag Grafiet Review
17 maart 2022, laatste update op 17 maart 2022, 1.862 views
Rapporteer
Product gekocht
Door een aantrekkelijke preorder deal heeft deze Tab S8 mijn S7 vervangen. De tablet is snel, veelzijdig, lichtgewicht en heeft een handig formaat.
Pluspunten
- Snel
- Mooie behuizing
- Erg goed scherm (lagere latency dan de tab S7)
- Samsung dex
- Micro SD slot
- Batterijduur
- Pen meegeleverd
Minpunten
- Geen lader meegeleverd (wel een lange kabel)
- Dure officiële accessoires
Zelf heb ik deze tablet voor €540 gekocht dankzij 15% korting via de ING rentepuntenwinkel en inruil van een defecte telefoon. Ik krijg hier ook nog een gratis keyboard cover slim bij, maar dit kan nog een tijd duren.
Ik had hiervoor een Galaxy Tab S7 waar ik prima tevreden mee was. De Tab S7 krijgt waarschijnlijk nog maar 1 grote update, aangezien het al 2 jaar op de markt is. De Galaxy Tab S8 moet vanaf nu nog 4 jaar softwareupdates krijgen en nog 5 jaar beveiligingsupdates. Wellicht komen er nog leuke features bij doordat Google met de introductie van Android 12L weer meer op grote schermen gaat focussen.
Scherm
Net als de tab S7 heeft de tab S8 een goed LCD scherm met 120hz en HDR mogelijkheden.
Het 11 inch LTPS TFT scherm lijkt in vergelijking tot de S7 iets vloeiender en sneller op aanrakingen te reageren. Voor de rest lijkt er niet veel te zijn veranderd. Ondanks dat het scherm geen oled is zoals de grotere versies, is het nog steeds een prachtig scherm om te zien. Door de hoge refreshrate en de lage latency is het zeer fijn in gebruik.
S-Pen
De pen die bij de tablet wordt meegeleverd is erg fijn in gebruik. De latency is ontzettend laag, zelfs lager dan wanneer je je vinger gebruikt. De knop op de pen is handig om gestures te gebruiken of om selecties bij het tekenen snel te wijzigen. Het is handig dat de pen ook werkt wanneer deze niet is opgeladen. De pen is magnetisch te bevestigen op de achterkant en de lange zijkanten van de tablet.
Hardware
Met de snapdragon 8 Gen 1 is de tablet ongelofelijk soepel en snel. Er zijn vrijwel geen framedrops meer te bekennen, welke nog wel regelmatig voorkwamen bij de S7. De tablet wordt wel een stuk warmer dan de S7, maar dit stoort mij niet. Met standaard 8gb werkgeheugen hoef je er niet op te rekenen dat je apps vaak moet herladen. Net als de S7 heeft de S8 vier luidsprekers, links en rechts, bovenin en onderin. Dolby Atmos geeft een goed surround effect weer bij het kijken van films of het spelen van games.
Accessoires
Te tablet wordt geleverd zonder lader, maar wel met een usb-c naar usb-c kabel van een kleine 2 meter. Als je een 45 watt usb-pd lader hebt liggen is de tablet wel lekker snel opgeladen.
Camera's
De kwaliteit van de camera's is niet geweldig, maar voldoet voor de taken waar je camera's op een tablet voor zou gebruiken. De vernieuwde front facing camera is gunstig gepositioneerd en heeft een grote kijkhoek die handig is voor videobellen.
Dex
Een van de handigste features van deze tablet is Samsung Dex. Het is in de Dex omgeving makkelijk om productief te multitasken zoals je op een windows of linux computer zou doen. Door de tablet op een scherm met toetsenbord en muis aan te sluiten heb je eigenlijk een volwaardige desktopervaring (zolang je er geen dingen mee wilt doen die niet op android beschikbaar zijn).
Al met al ben ik erg tevreden met deze tablet. Door de verbeterde performance en de verminderde latency van de s-pen is de tablet weer een stukje prettiger in gebruik dan de S7. Er zijn bij Samsung regelmatig acties te vinden om de tablet met flinke korting te verkrijgen, waardoor ik iedereen zou aanraden om altijd even te wachten op een leuke actie.