Hiervoor had ik een MSI Gaming X trio 1070 waar ik jaren plezier van heb gehad. Na veel lezen en lang de kat uit de boom gekeken te hebben toch uiteindelijk de knoop doorgehakt en deze MSI gekocht voor €780. Vond ik redelijk genoeg.
Criteria
Ik geef weinig om RGB. Voor mij is het belangrijk dat een videokaart niet alleen goede scores neerzet maar ook stil is en niet te warm wordt. Ik wilde eigenlijk een oudere 3070 omdat ik de 3070 ti te hongerig vond in stroomverbruik. Deze waren echter moeilijk voor een redelijke prijs te vinden. De verschillende soorten kaarten was voor mij een beetje een mysterie maar
deze video maakte veel duidelijk over de tiers die fabrikanten aanhouden voor hun product line-up. Daarom heb ik dus geen Ventus variant gekocht

Bottleneck
Was bang dat mijn Intel 8600K @ 4.6GHz een bottleneck ging vormen maar dit is niet het geval. Wel op het randje met Cyberpunk 2077 af en toe, waar de CPU load de 96% aantikt.
Zuiniger en koeler graag
Bij het onderzoeken van de wél beschikbare 3070 Ti las ik over undervolting. De 30XX serie kan blijkbaar prima werken onder een lagere spanning waar de prestatieverschillen verwaarloosbaar zijn. In Shadow of the Tomb Raider kreeg ik zelfs een hogere score bij lagere temps door de core clock iets hoger in te stellen. Een andere tweaker schreef een
handige forumpost over undervolten.
Na een beetje tweaken heb ik het stroomverbruik van de kaart omlaag gebracht met ca. 20% zonder op prestaties in te leveren! Dit meet ik door het systeem aan een verbruikmeter te hangen, zie foto. Dat was ook meteen 7 graden koeler (huiskamer is 20 graden) en daarmee kun je de fans dus ook minder hard laten draaien als je je fan curve extra stil wil instellen. Ik heb de kaart nu een dag in gebruik en ga nog wel kijken wat optimaal voor mij is.
Cijfers
Monitor resolutie / gaming: 3440x1440 tot 144Hz
Na een tijdje Unigine Heaven benchmark draaien heb ik deze cijfers uit MSI Afterburner gehaald.
Stock @ 1068 mV
Idle temp: 35 graden
Max temp: 72 graden
Na undervolt naar 937 mV
Idle temp: 35 graden
Max temp: 65 graden
Verder
Videokaarten worden steeds zwaarder. De MSI kwam met een handige bracket die onder de kaart kan worden gemonteerd om doorzakken te voorkomen.