Inleiding
Ik zal deze review een beetje beknopt laten daargelaten ik zelf niet heel erg thuis ben in het controller-landschap, ben normaliter een fervente-muis-gamer. Echter omdat de huidige bureau/stoel/muis combinatie op dit moment niet zo lekker wegspeelt en niet ergonomisch is en het toch wel eens fijn is wat relaxter bepaalde spellen te spelen waar je niet competitief hoeft te zijn heeft me besluiten om deze controller aan te schaffen.
Heb hem nu enkele maanden (sinds eind December) in gebruik en besloten maar eens een review te maken. Hij bevalt na deze maanden zeer prima en grijp nu graag naar de controller i.p.v de muis om spellen te spelen. De controller geeft je juist weer meer zin allerlei spellen te spelen wegens het comfort en de toevoeging van vibratie-feedback, het geeft je toch een extra leuke ervaring.
Overigens werkt die vibratie-feedback op de LT / RT triggers enkel in bepaalde spellen die hiervoor ondersteuning bieden, het zogeheten 'rumble-feedback'.
Op de PC heb ik tot dusver enkel de ervaring met Grand Theft Auto V met de multiplayer modificatie 'FiveM' en dat werkt prima. Je kan met FiveM ook de singleplayer spelen en van deze feedback genieten, het spel heeft standaard deze ondersteuning niet.
Inhoud doos
Ik zal eerst even wat foto's laten zien van de inhoud van de doos waar de controller in zit.
Je krijgt het volgende:
- Een kaart met overzicht van de instelbare functionaliteiten.
- Een quickstart handleiding.
- Een Turtle Beach sticker.
- Een kaartje met informatie voor fabrikant ondersteuning.
- Een drie meter lange gevlochten USB-C naar USB 2.0 kabel.
- Uiteraard de controller zelf.
De Quickstart handleiding kan je hier ook lezen:
Turtlebeach.com - Recon Controller - Quick Start Guide
De foto's staan hieronder:
:strip_exif()/m/452542/1Nubk3pDV0fZSByMBzMVw5HusVP7diYDs0lGWOWOJyz67zu3o3.jpeg?f=620xauto)
Ergonomie & Bouwkwaliteit
De ergonomie van deze controller blijkt dik in orde.
Het ligt lekker in de hand, hij is niet zwaar, hij vermoeid niet en de rubberen-grip heeft een verkoelend effect dat je handen niet te zweterig worden, in ieder geval in mijn ervaring.
Tevens voelen de knoppen goed aan en zijn soepel, de thumbsticks kosten wel enige kracht om deze in te drukken, volgens een reviewer iets meer dan de Xbox controllers van Microsoft maar het is prima te doen.
Ook geen enkel moment last gehad van het 'driften' van de thumbsticks, maar goed, de controller is nog zo oud niet, en ik ga er redelijk voorzichtig mee om.
De rubberen-grip voelt naar mijn mening ook wat fijner aan dan de volledige plastic controller van de originele xbox, qua ligging in de hand en comfort vind ik hem wel vergelijkbaar.
De Xbox 360 en latere consoles heb ik nooit aangeraakt dus heb daar niet echt een oriëntatiepunt. Wel de PS4 controllers maar dat is heel wat anders en de gelijkliggende thumbsticks zijn niet mijn ding.
Tevens zitten er aan de onderkant ook twee her-programmeerbare knoppen.
Deze twee knoppen zitten niet in de weg en drukken gewoon fijn in zonder al teveel kracht, je middelvingers liggen in een natuurlijke positie bovenop deze knoppen.
Verder zijn er extra grip-patronen op de thumbsticks, de triggers en de knoppen aan de onderkant aangebracht. Voor de thumbsticks is dit uiteraard niet hetzelfde materiaal als dat op de plastic triggers wordt gebruikt maar het voelt wel prettig aan.
De D-pad is naar mijn idee meer dan prima, al kan het mogelijk voor sommigen een beetje 'mushy' aanvoelen qua feedback, hij geeft geen luide klik geluiden. Persoonlijk vind ik het niet storend.
:strip_exif()/m/452542/1Nubk3DiCbg9nS9tIhEqNb6S7oS2D4TdxOUFAkA1eOuoTfitJw.jpeg?f=620xauto)
Functionaliteiten
Omdat ik ook geen analoge headset i.c.m met de controller gebruik kan ik die functionaliteit ook niet echt beoordelen, je zal wel even naar de handleiding moeten kijken hoe het instellen van de functionaliteiten precies gebeuren moet.
Je kan in ieder geval de volgende zaken instellen:
Je krijgt wat je zegt te horen in de headset zodat je minder schreeuwt.
Instelbaar met vier verschillende niveaus of uitschakelbaar.
Je kan hierbij vier verschillende equalizers instellen of het uitzetten.
- Signature-sound, hoe de makers het geluid bedoelt hebben. (al weet ik niet of dit slaat op Dolby/DTS)
- Bass boost.
- Treble & Bass boost.
- Vocal boost.
Vier verschillende profielen om knoppen layouts op te slaan.
Zorg wel dat de handleiding even wordt doorgenomen wat betreft het her-programmeren van de knoppen.
Je kan niet de
LT en de
RT knoppen her-programmeren, maar wel:
- ABXY
- Linker & Rechter thumbstick (klik)
- De D-pad knoppen.
- De LB en RB knoppen.
Zie ook:
Turtlebeach.com - Recon Controller - Quick Action Button MappingJe kan met vier verschillende niveaus de vertraging instellen die effect heeft om het bewegen van de rechter-thumbstick als de rechter-onderknop wordt ingedrukt. Dit is tevens uit schakelbaar.
Met deze geluidsfunctie worden cruciale details in spellen beter naar voren gebracht, denk aan voetstappen en het herladen van wapens onder anderen, zodat je de vijand al vroeg aan hoort komen.
Normaliter enkel in de duurdere headsets aanwezig van Turtlebeach, nu ook beschikbaar gesteld via de goedkopere controller. Ik weet het niet zeker maar vermoed dat dit dus met elke aangesloten headset moet werken.
Je kan vanaf de controller de balans regelen van het volume van het spel alsmede de chat, je kan ook de microfoon muten.
Het balanceren van het volume kan enkel via de Xbox console, niet op de PC.
Onduidelijk is of de microfoon wel via de PC te muten is.
Tot slot
Het is mijn inziens een fijne ergonomische controller van hoge solide bouwkwaliteit voor een nette prijs, zeker gezien kijkend naar de extra functionaliteiten die er in worden verwerkt.
Als je een Xbox controller zoekt voor de PC en/of Xbox dan is deze zeer zeker het overwegen waard.
Nu enkel nog een draadloze variant (of combinatie mogelijkheid), dat zou het feest afmaken en de keuze vergroten.