Al meerdere generaties Macbooks gehad. Weinig te klagen gehad eigenlijk, nu iets meer. En dat gaat vooral over de bouwkwaliteit in combinatie met de prijs. Ik heb 'm in de 1TB SSD / 32GB RAM config overigens.
Veel reviews zijn louter positief en behandelen de negatieve punten en details niet. Ze zijn vaak gebaseerd zijn op onwetendheid, herhalen elkaar, en vertellen algemene verhalen die je al kent. Mijn korte review is wat kritischer.
Featureset:
Een Macbook met macOS. Wat verwacht je nog meer naast een oplader? Die overigens een langere kabel heeft dan voorheen. Dat is top

Wel gierig dat ze nog steeds geen nog grotere (geaarde) stekker zoals vroeger meeleveren.
Beeldkwaliteit
In algemene zin het beste wat je kunt krijgen op dit moment, met één maar: details in donkere beelden hebben de neiging om weg te vallen vanwege de mini leds. Geeft natuurlijk wel prachtig zwart. Afhankelijk van je werk niet altijd handig.
Ergonomie:
Niet zo best. Lomp en zwaar apparaat. Niet alleen in de ergonomie maar ook in de look en feel. Zal het in vergelijking met de concurrentie best goed doen hoor, daar niet van. Maar het is wel eens beter geweest. Tillen met 1 hand voelt bijna alsof je het ding kapot knijpt (hierover later meer).
Het toetsenbord typt heerlijk. Een verademing t.o.v. de butterfly switches die ze eerder gebruikten. Wel slordig dat het keyboard backlight relatief veel licht langs de toetsen lekt.
Mobiliteit en accuduur
Zie hierboven wat betreft mobiliteit. Accuduur is natuurlijk wel ongeëvenaard. Had van mij best wat minder mogen zijn t.b.v. de ergonomie, gewicht en bouwkwaliteit. Alle ridders die roepen dat ze een dikke laptop niet erg vinden en liever een langere accuduur hebben, hebben nooit ervaren hoe het ook kan
Gerelateerd aan de accuduur is de oplader. De 140W variant maakt hoorbaar meer herrie in de vorm van coil whine dan de andere opladers. Dit geldt voor alle 140W laders die ik heb getest (inmiddels 12 stuks, echt). De ene heeft het iets meer dan de ander. Een deel van de mensen lijkt het ook niet of amper te kunnen horen (waarschijnlijk leeftijdsgebonden). Dus of je daar last van hebt is heel persoonlijk.
Prestaties:
Idee is leuk. Maar de hype is teveel gefocust op lui die de hele dag aan video editing en rendering doen. In de praktijk worden namelijk veelal (teveel) de Efficiency Cores gebruikt. Zie ook
hier. Bijvoorbeeld in de webbrowser. Omdat de gewone M1 cpu 4 van deze cores heeft en de M1 Pro/Max maar 2, is de gewone M1 in de praktijk vaak wat sneller

Werk je de hele dag bijvoorbeeld in de browser, dan ben je dus kort door de bocht beter af met de standaard M1.
Daarnaast is de base clock imo net wat te laag. Mja alles onder het mom van battery life. Persoonlijk werk ik veel in de browser en zijn een aantal taken nauwelijks sneller - of soms langzamer dan mijn Macbook 15" uit 2017(!)
Bouwkwaliteit en robuustheid
Belabberd. Voor Apple's standaarden dan. Er zullen een hoop mensen zijn die water zien branden als ik dit roep. Maar het voelt gewoon goedkoop aan, zo simpel is het. Metaal is dunner gemaakt, geeft veel meer flex, en klinkt ook een stuk holler. Dat laatste wordt vaak afgedaan als "het apparaat is dikker voor betere airflow". Maar zo werkt dat dus niet

Als het metaal steviger (dikker) was, of er waren meer steunbeugels aanwezig, was dit probleem verholpen. Sowieso zit heel de body volgepakt, er is amper lege ruimte aanwezig. Als je de kans hebt: tik maar bijvoorbeeld eens met je nagels op de achterkant van het beeldscherm. Alsof het goedkoop plastic is

Heeft niks met meer lege ruimte te maken, maar alles met gewicht- en kostenbesparing.
Dan moet ik ook nog even benoemen dat omdat het metaal zo dun is, dit ook gaat vervormen mettertijd. Nee geen echte bend gate issues. Maar als je de Macbook met één hand optilt, komt er veel kracht te staan op een paar drukpunten. Omdat het metaal zo dun is (zeker de bottom plate) merk je heel subtiel dat dit geen volledig rechte plaat meer is. Elke keer als ik het ding nu op mijn schoot zet, hoor ik een stukje van de bottom plate, een ander metaal (een deel van de fan?) raken.
Flex voelt al goedkoop. Maar met metaal is een buiging permanent. Ik voorspel nog meer issues wanneer mensen hun Macbook ter reparatie openen. Iets teveel kracht gezet en je bottom plate is volledig mank
Warmte en geluidsproductie
Weinig op aan te merken. Machine is fluisterstil en wordt bij gemiddeld gebruik amper warm. Wanneer de audiomodule door de software (macOS) wordt gebruikt (c.q. stroom krijgt) is er héél zacht een plop te horen. Ook wanneer de stroom wordt afgekapt en de speakers dus zeg maar uitgaan. Nadat een audiosignaal is gestopt, duurt het nog een seconde of twee voordat de module/speaker uitgaat. In die tijd hoor je een hele zachte ruis die dus altijd aanwezig is in je audio. Overigens wil ik dit niet groter maken dan het is, want dit is echt alleen maar te horen in een stille ruimte met de laptop dichtbij.
Prijs
Zoals aangegeven: waardeloos in mijn geval. Voornamelijk door de upgrade naar 32GB RAM. Voor een apparaat van 3500 euro voelt dit een beetje alsof Apple het zichzelf makkelijk en goedkoop van af wil maken. Imo hoor je dat bij Apple niet te merken.
Conclusie:
Het is een redelijk prima laptop in algemene zin, laat dat duidelijk zijn. Het is ook niet voor niets dat ik weer ben geëindigd met een Macbook

Maar er is teveel focus gegaan naar accutijd/gewicht en een zogenaamde kerndoelgroep (de Youtuber en video editor) terwijl het in de praktijk grotendeels andere mensen zijn die op deze machines werken.
De prijs/prestatie is compleet zoek. Daar mag Apple best op worden afgerekend. Helaas komen de alternatieven ook met hun eigen scala aan problemen. Dus ja, een beetje een conclusie van het niveau "het kan vriezen, het kan dooien"