Sony WF-1000XM4 (Zwart) Review

12 maart 2022, laatste update op 28 februari 2024, 351 views Rapporteer

Fijne oordopjes die prettig geluid geven en goed zitten.

Helaas begeeft de batterij het (van beide oordopjes) binnen twee jaar. Het probleem blijkt niet op te lossen.

Pluspunten

• Geluidskwaliteit
  • Functionaliteit
  • Stevig gebouwd
  • Zit prettig
  • Fijne app

Minpunten

• Prijzig (maar dat zijn ze waard)
  • Batterij begeeft het binnen twee jaar

3 van 5 sterren (Voldoende)
Na het stukgaan van mijn oude oordopjes, was het tijd voor nieuwe. Na een flinke zoektocht kwam ik uit op de Sony WF-1000XM4. Dat was even in de buidel tasten, maar dat was het waard.

Ik ben vooral erg tevreden over de geluidskwaliteit. Zelf luister ik veel verschillende soorten muziek en deze oordopjes brengt alle verschillende genres mooi ten gehore. Techno/deephouse/minimal is een beetje de hoek waarin ik het meeste beluister. Omdat het hier vaak gaat over goed gemasterde, heldere audio, kan ik wel iets zeggen over de geluidskwaliteit. Die is erg helder en mooi bij standaard instellingen, maar toch kan het zinvol zijn om zelf een custom equalizer in te stellen om het helemaal naar je hand te zetten. Er zijn mooie lage tonen, maar ook de hoge tonen zijn goed vormgegeven.

Ook de functionaliteit stemt mij tevreden. Hoewel ik sommige dingen even moest uitzoeken (en dat duurde even, omdat mijn oude oordopjes dergelijke functionaliteit niet hadden), kun je veel met de oordopjes. De bediening is even wennen, maar uiteindelijk erg prettig in gebruik.

Omdat ik veel verhalen lees over het feit dat de oordopjes bij veel mensen minder prettig zitten, wil ik ook mijn kant van het verhaal delen. Bij het gebruiken van het goede formaat opzetstukjes zitten ze erg fijn. Ik heb zelf dan ook geen last van hoe ze zitten en ik herken mij niet in de verhalen die er ook te lezen zijn. Maar... dit ligt natuurlijk ook aan je eigen oren.

Al met al ben ik heel erg tevreden. Ik hoop dat ik vele jaren met deze fijne oordopjes kan doen.

Edit februari 2024:

Helaas.. de oordopjes zijn ter ziele. De batterij liep erg snel leeg. Eerst bij het rechteroordopje, waarna ik deze terugstuurde naar Coolblue. Toen heb ik een gerepareerd exemplaar teruggekregen. Dat ging een tijdje goed.
Jammer genoeg ontstond hetzelfde probleem bij het linkeroordopje. Op het internet is hier van alles over te lezen op forums en kennelijk ben ook ik hier de dupe van geworden. Ik heb store credit gekregen en heb gekozen voor een ander merk.

Daarom moet ik de waardering echt naar beneden bijstellen. Nog geen twee jaar heb ik van deze oordopjes kunnen genieten en persoonlijk vind ik dat echt niet goed. Sony moet ik hier echt wat mee doen, maar ze schijnen (zo lees ik) niet te luisteren naar de community.

Heb jij ook een Sony WF-1000XM4 (Zwart)?