Mijn 10 jaar oude Epson printer was aan vervanging toe. Na wat overpeinzingen heb ik een Ecotank besteld, mede omdat mijn ervaringen met de Linux-driver en Android-app van Epson goed waren.
Bij het uitpakken dacht ik: mooi afgewerkt. Bij het installeren veranderde dat in: "hmmm een beetje dun en gammel en wat een mini LCD zit er op".
Toen de printer in gebruik genomen en dat viel niet tegen. Tekst kwam er snel uit (op de stand "normaal") en een foto gestuurd vanaf de mobiel was verbazingwekkend goed.
Wat is er verder te vertellen: deze printer heeft een schermpje. Er zijn ook ET-28xx modellen zonder schermpje, en ook modellen met een duplexer.
Die modellen met duplexer hebben een groot verschil. De kleuren-inkten van al deze printers zijn dye-inkten (oplosbare kleurstof).
Bij de ET-2820 (en de meeste van deze lijn) is de zwarte inkt ook dye-inkt. Dat betekent dat deze zwart geschikt is voor foto's. Maar voor tekst is dye-inkt iets minder mooi.
Bij de modellen met duplexer is de zwarte inkt echter pigment-inkt. Die kan niet of nauwelijks gebruikt worden bij (glanzende) foto's. Hoe dat zit kan je vinden bij de inktset die je moet kopen. Bij deze printer is dat de Epson 104 set (en om ons te verwarren heet die in de VS dan T522 inkt geloof ik, kom op, Epson!). Informatie hierover vind je op
https://neofiliac.com/article/1141/epson-ecotank-inks en helaas niet op de site van Epson.
Verder vind je voor dit soort printers nooit ICC-profielen. De Linux-driver is verder prima, maar de regelaars voor helderheid, contrast en verzadiging zijn niet erg geschikt om afwijkingen in papier/kleur te corrigeren.
In de Windows-driver kan je veel meer instellen, maar dat is een ramp qua als je detail-instellingen wilt doen.. Gelukkig gebruik ik geen Windows voor foto's, en bij recht toe recht aan afdrukken heb je er geen last van.
Ik heb overigens het idee dat deze inkt minder duurzaam is dan 'dure' cartridge inkt. Er staat geen "Claria" merknaam of zo op - bij hogere Ecotank-modellen is dat wel zo. Maar hoeveel dat uitmaakt? Een testje met afdrukken in de winterzon liet zien dat het papier heel veel uitmaakt. Op Epson Premium Glossy afgedrukt blijven prints vrijwel perfect goed na een weekje buiten in de winterzon. Op goedkoop "Mediarange" glanspapier was de afdruk behoorlijk verbleekt en naar groen verkleurd na een week in de zon.
(Verder grappig dat je Usain Bolt promotie maakt voor deze printer. Deze printer is namelijk geen sprinter, maar met de simpele snelheid inkttanks eerder een marathonloper.)