€ 42,43 bij Amazon.nl Marketplace

Steelseries Aerox 3 (2022) Zwart Review

2 maart 2022, laatste update op 2 maart 2022, 691 views Rapporteer

De Aerox 3 is een futuristische gaming muis en maakt zijn naam "Ultra lightweight" absoluut waar. De muis heeft een degelijke sensor, goede switches en een prima prijs-kwaliteit verhouding. De zij-knoppen zijn niet verplaatsbaar en daardoor toch minder geschikt voor linkshandigen ondanks symmetrische vorm. Ook het scrollwiel kan iets beter.

Pluspunten

• Solide body ondanks gewicht
  • Fijne switches
  • Goede instelmogelijkheden
  • Futuristisch RGB design

Minpunten

• Scrollwiel (klik) kan beter
  • Minder geschikt voor linkshandigen
  • Lastig schoonhouden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb deze Steelseries Aerox 3 enkele weken mogen testen. Zelf heb ik op het moment een Logitech Wireless Pro gaming muis en dus zal ik buiten mijn ervaringen met de Aerox 3 vooral ook proberen te vergelijken met de Wireless Pro. Ik ben linkshandig, heb geen overdreven grote handen en gebruik eigenlijk alleen de palm-grip, dus ik kan helaas geen ervaring bieden voor andere houdingen. Hoewel ik al lang actief ben op Tweakers, schrijf ik eigenlijk nooit reviews dus mochten er opmerkingen/tips zijn dan hoor ik ze graag.

De muis zelf
Het eerste wat opvalt wanneer je de muis uitpakt is hoe ontzettend licht deze is. Ten opzichte van mijn Wireless Pro echt nog wel weer een verschil!
Het geperforeerde uiterlijk is even wennen, zeker met het RGB licht wat er doorheen komt. Het RGB licht is mooi difuus maar zorgt er (logischerwijs) wel voor dat je ook de printplaat goed ziet. Ergens vond ik dat toch wat jammer, maar goed je hand ligt er het grootste deel van de tijd toch op. Wel vrees ik voor een flinke berg stof in de muis na verloop van tijd.
Het oppervlak van de Aerox 3 voelt ietwat ruw aan en dat bevalt erg goed. Ook kwa stevigheid is alles dik in orde ondanks het vederlichte gewicht.

Kabel
Deze versie komt met gevlochten kabel en deze voelt degelijk en flexibel aan. Ik heb er zelf geen hinder van ondervonden en vond de draad meer dan flexibel genoeg. Met een lengte van ~1.8m is de kabel niet overdreven lang maar goed genoeg voor mij. Mocht het je onverhoopt toch niet aanstaan, de kabel is met USB-C aangesloten op de muis en is dus los te koppelen en makkelijk te vervangen voor een willekeurige USB-C kabel.

Knoppen/switches
De Aerox 3 komt met 6 knoppen, wat voor een gaming muis niet heel veel is, maar voor mij voldoende. De hoofdknoppen voelen degelijk aan en hebben een duidelijke klik. Ten opzichte van de Wireless Pro gaan de knoppen voor mn gevoel iets zwaarder en met een iets duidelijkere klik, wat ik zelf wel prettig vind. Ook de zij-knoppen voelen delijk aan en geven stevige en duidelijke feedback, eigenlijk vergelijkbaar met de Wireless Pro, met als verschil dat bij de Aerox 3 je de knoppen net iets meer travel lijken te hebben.

Het scrollwiel ligt lekker diep waardoor je je vinger minder hoeft op te tillen. Ook is hij iets breder dan die van de Wireless pro. Op het oog leek me de Aerox 3 dan ook fijner werken, echter in gebruik valt het scrollwiel me wat tegen. Het wiel voelt iets gladder aan waardoor de bediening minder direct lijkt. Ook het klikken op het wiel voelt wat vreemd en sponzig aan, waarbij vooral met snel naar beneden scrollen (bij in documenten/websites) je gemakkelijk per ongeluk de klik activeert. De Wireless Pro heeft een veel duidelijk duidelijker en directer gevoel.

Software
De software biedt prima instel mogelijkheden voor de muis:
- 5 zelf instelbare CPI levels van 200 tot 8500 CPI/DPI
- Polling rate van 125Hz, 250Hz, 500Hz of 1000Hz
- Lineairiteit bij acceleratie en/of deceleratie
- Angle snapping
- Knop assignments (incl macros)
- Verlichting. Deze is in 3 zones opgedeeld (voorzijde, midden, achterzijde) en individueel instelbaar

Hoewel dit een hele lijst is, zijn eigenlijk al deze features wel redelijk vergelijkbaar ook bij andere merken.
Ik heb hier dan ook geen enorm onderscheidende punten in gevonden.

Sensor
De Aerox 3 komt met een 8500CPI sensor met een maximale polling rate van 1000Hz. Voor sommigen zal wellicht een nog hogere CPI/DPI wenselijk zijn, maar voor mij is 8500CPI prima en mijn Wireless Pro wordt ook nooit op nog hogere waardes gebruikt. De sensor is dan ook prima en levert goed werk. Enige punt van verschil t.o.v. Wireless Pro is dat de Aerox 3 net even hoger opgetild dient te worden voordat hij stopt met registreren. Nog steeds zeer acceptabel, maar wellicht toch voor sommigen een merkbaar verschil met gamen.

Linkshandig
Hoewel de vorm symmetrisch/ambidextrous is en dus ook voor linkshandigen gebruikt kan worden, zijn beide zij-knoppen niet verplaatsbaar en is het in de praktijk vrij lastig deze knoppen te bedienen.
Ik ben zelf linkshandig en ben redelijk vaardig geworden met het creatief gebruiken van zij-knoppen aan de linkerkant, maar het blijft behelpen. Voor echte linkshandigen onder ons kan ik dan ook toch aanraden te zoeken naar een muis waarbij de knoppen aan beide kanten zitten of verplaatsbaar zijn.

Heb jij ook een Steelseries Aerox 3 (2022) Zwart?