Introductie
Enige weken geleden stelde Tweakers mij als deelnemer van het testpanel de vraag kreeg of ik de Denon 550 Home Soundbar wilde testen. Het is al weer enige tijd geleden dat ik wat voor het testpanel getest heb, dus ik had er wel zin in en stemde snel toe. Enige tijd later leverde Fedex een doos af met de Denon 550 erin.
De Denon 550 Home Soundbar is een geluidsbalk voor onder je televisie. Naast dat hij als niet-"smart" apparaat kan fungeren en het geluid van je televisie zonder mitsen en maren weergeeft heeft hij ook allerlei "smart"-functies, zodat je hem als internetradio kunt gebruiken voor publieke internetradiostations en streamingdiensten.
Uitpakken en aansluiten
In de doos bevindt zich behalve de geluidsbalk zelf, een afstandsbediening, een HDMI-kabel, een SP/DIF-kabel, een netsnoer en een meertalige verkorte handleiding. De handleiding bevat Nederlandstalige instructies. Verwijzingen naar de volledige handleiding vond ik niet, maar die had ik onmiddellijk gevonden en ook de volledige handleiding is in het Nederlands beschikbaar.
De Denon 550 is geschikt voor een doorlusconfiguratie. Dat wil zeggen dat je de geluidsbalk bijvoorbeeld tussen je digitale TV-ontvanger en de televisie plaatst. Ik heb dit even geprobeerd en het werkt, maar omdat mijn LG C7 ARC ondersteunt, ben ik daarna snel naar ARC overgeschakeld. ARC heeft voordelen omdat de televisie via zijn eigen apps ook vaak een geluidsbron is. Beide opstellingen werkten onmiddellijk: Er kwam geluid uit de geluidsbalk en bediening via HDMI-CEC als de eigen afstandsbediening werkte.
De bediening via HDMI-CEC kan zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts plaatsvinden. Indien ik mijn Vu+ Ultimo 4k zo instel dat hij de volumetoetsen via HDMI-CEC doorstuurt, dan werkt dit. Bijzonder vond ik dat het zowel in doorlus- als in ARC-mode werkte, omdat de LG C7 voor zijn eigen luidsprekers HDMI-CEC-commando's van de Ultimo negeert. Kennelijk stuurt zij ze wel door naar de ARC-poort. Stroomopwaarts, met de afstandsbediening van de LG C7 het volume wijzigen werkt ook zonder problemen, ook hier zowel in doorlus- als ARC-configuratie.
Vormgeving en aansluitingen
De Denon 550 Home Soundbar is ongeveer 65cm breed, wat redelijk compact is en daardoor ideaal bij een wat kleinere televisie. Hij is netjes afgewerkt als zoals je van een apparaat in de woonkamer verwacht: Netjes donker uiterlijkwaarbij de luidsprekers zijn bedekt door juten kappen. Het Denon-logo is groot genoeg om zichtbaar te zijn en klein genoeg om niet dominant te zijn.
Zoals je op de foto kunt zien bedekt de geluidsbalk een klein deel van het beeld van een OLED-televisie en dat is niet zozeer de schuld van Denon, maar het gevolg van de voeten die LG bij zijn OLED-televisies gebruikt. Voor OLED-televisies met voet adviseer ik luidsprekers aan de zijkant zoals ik in mijn installatie gebruik en ik zou bij overige televisies even controleren hoe hoog de televisie boven het meubel uitkomt. Dat gezegd is het beeld van een moderne televisie zo groot, dat het zelfs op de 55" OLED-televisie niet heel hinderlijk was dat een klein gedeelte van het beeld door de geluidsbalk onttrokken werd.
Alle aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde van het apparaat. Voor permanente aansluitingen zoals HDMI en ethernet is dat de meest logische plaats. Waar ik evenwel kritiek op heb is dat de USB- en AUX-ingangen alleen van de achterzijde bereikbaar zijn. Zeker de USB-ingang dient voor het plaatsen van USB-media en had op een handiger plaats kunnen zitten. Datzelfde geldt voor de AUX-ingang, omdat ook deze vaak voor tijdelijke aansluitingen gebruikt wordt. Vanzelfsprekend kan een analoge aansluiting ook permanent zijn en is de achterzijde in dat geval wel handig, maar dit is precies de reden waarom er op moderne apparatuur te weinig analoge aansluitingen aanwezig zijn. In de meeste huishoudens is véél meer dan 1 analoog apparaat aanwezig en dit zorgt ervoor dat de eigenaar extra kastjes moet plaatsen, wat weer zijn uitdagingen voor het interieur heeft. Een geluidsbalk als deze wordt namelijk vaak gekozen omdat hij veel functionaliteit biedt in weinig ruimte. Dit is niet specifiek een probleem van Denon maar wel een punt waar de hele elektronica-industrie momenteel de plank misslaat.
Subjectieve geluidskwaliteit
Als je een product ter recensie aanbiedt, zorg dan dat de firmware in orde is... Dit was niet het geval met als gevolg dat de eerste indruk zeer teleurstellend was wat betreft de geluidskwaliteit. Na wat spelen met de knoppen werd het beter, maar ik werd er niet warm van, de interne luidsprekers van de TV klonken veel beter. Het gaf niet de indruk dat het een softwareprobleem was, dus ik vreesde al dat ik een hele slechte recensie moest gaan schrijven. Maar warempel... na het actualiseren van de firmware klonk het apparaat opeens prima, mooi zelfs. Alles was opgelost. Zo zie je maar weer, firmware actualiseren moet je altijd als eerste doen.
De Denon Home 550 geeft een vol geluid waarbij bas nadrukkelijk aanwezig is. Bij veel moderne apparatuur wordt weinig aandacht gegeven aan de middentonen en dit is iets waar ik snel op let bij het testen van een apparaat. Je moet hierbij denken aan muziek met wat hogere vrouwenstemmen, Welnu, de Denon 550 klinkt behoorlijk zuiver in de middentonen en ze worden niet overstemd door ander geluid. Dus op dit punt is de eerste indruk goed.
Het geluid klinkt echter niet bepaald hifi. De bas klinkt wat hol, wat galmend. Vergelijk met met een draagbare radio: Ook die kan best een mooi geluid geven, maar niet op tegen een hifi-installatie. De geluidskwaliteit is beslist beter dan het geluid uit de interne luidsprekers van de LG C7. De LG C7 heeft helemaal geen slechte luidsprekers en kan voor een platte televisie behoorlijk goed bassen weergeven, maar klinkt minder mooi dan de Denon 550 Home.
Vergeleken met de
Little/One-luidspekers die ik normaliter met mijn televisie gebruik delft de Denon 550 Home toch het onderspit. De Little/One is een luidspreker die dankzij
motional feedback de hifi-gedachte, dat wil zeggen, het zo natuurlijk en onvervormd weergeven van het geluid, streeft zeer nabij te blijven. De Little/One klinkt duidelijk preciezer dan de Denon 550, maar nadeel van natuurlijk weergegeven geluid is dat de "wauw"-factor kan ontbreken. Het volle geluid valt op bij de Denon 550, er is bas aanwezig in het geluid, terwijl bij de Little/One de boel weinig opvallend is. Maar als je dan expliciet muziek op zet waar stevige bas in zit, dan wordt de Little/One de wolf in schaapskleren en laat eens even zien dat hij ook op het gebied van bas met overwicht de baas is.
Het galmende effect van de Denon 550 wordt waarschijnlijk deels door softwarematige signaalverwerking gerealiseerd en dient waarschijnlijk om een ruimtelijk effect te veroorzaken. Immers, omdat de Denen 550 slechts een compact apparaat is van 65 cm breed, heeft hij fysiek weinig mogelijkheden om een ruimtelijk effect te veroorzaken en wordt het gesimuleerd. Mijn inziens werkt het vrij aardig, doch niet zonder offers te brengen, het galmende effect gaat ten koste van de precisie van het geluid. Het is niet met instellingen te beïnvloeden.
Metingen geluidskwaliteit
Wat mooi is en wat niet, dat is per definitie een subjectieve ervaring. De subjectieve geluidskwaliteit is daarom erg belangrijk, maar subjectieve indrukken hebben ook grote nadelen in dat de mens allesbehalve perfect is in het beoordelen van onvolkomenheden en geen reproduceerbare resultaten oplevert. Bovendien bestaat een recensie als deze uit tekst en beeld, ik kan het geluid wat ik hoor alleen beschrijven, niet overbrengen op de lezer. Voor een goede recensie is het daarom belangrijk om niet allen de ervaring te beschrijven, maar ook zaken te meten.
Ik besloot daartoe een microfoon op te stellen op korte afstand van de geluidsbalk en deze te verbinden met mijn oscilloscoop en zo de geluidsgolven zichtbaar te maken. De microfoon werd van energie voorzien door een 9V-batterij met een 2KOhm weerstand om de stroomsterkte te beperken. Als vergelijkingsmateriaal gebruik ik mijn eigen Little/One-luidsprekers. Dit is allesbehalve een wetenschappelijke vergelijking, immers, mijn Little/One-luidsprekers zijn geen geijkte meetinstrumenten, de eigenschappen van microfoon op verschillende frequenties zijn niet bekend en ga zo verder. Desondanks is een dergelijke opstelling buitengewoon nuttig om bepaalde opvallende zaken te identificeren en ik heb dan ook tonen op verschillende frequenties getest en gekeken of mij bepaalde zaken opvallen.
Mijn test bestond eruit de luidspreker sinusgolven te laten weergeven op verschillende frequenties. Ik heb hier de frequenties van de muzieknoten A en E voor gebruikt in octaaf 1 t/m 6. Op de osciloscoop heb ik de het gemiddelde peak-to-peak voltage gemeten en dit genoteerd voor zowel de Denon 550 als de Little/One. De metingen zijn gedaan in de preset "pure", al was het niet mijn indruk dat de andere presets de resultaten heel anders zouden maken. De resulaten zijn als volgt:
Muzieknoot | Frequentie (Hz) | Amplitude (mV) Denon 550 | Amplitude (mV) Little/One |
---|
E5 | 659 | 75 | 48 |
A5 | 880 | 111 | 47 |
E6 | 1318 | 123 | 42 |
A6 | 1760 | 73 | 42 |
De hogere piekuitslagen bij de Denon 550 worden veroorzaakt doordat ik bij muzieknoot A1 ben begonnen en het volume van beide luidsprekers op die muzieknoot vergelijkbaar heb ingesteld (beetje naïef op het gehoor). Dat de Denon 550 op hogere noten veel luider was, zag ik pas achteraf.
We zien hier duidelijk dat de gemeten waarden bij de Denon 550 heel wat meer variatie vertonen dan de Little/One. Dat is deels te verwachten: De Denon 550 Home Soundbar beschikt immers niet over een subwoofer, terwijl de Little/One dankzij motional feedback wel techniek hebben om zeer lage tonen weer te geven. Bij de Denon 550 kan optioneel een subwoofer bijgekocht worden, dus dat de Denon 550 bij de lage tonen wat minder sterk is, is dan ook niet zo'n probleem.
Er is ook reden tot tevredenheid: Ondanks de afwezigheid van een subwoofer laten de metingen duidelijk zien dat de Denon 550 Soundbar in staat is om zeer lage tonen weer te geven, zowel octaaf 1 als 2 zijn goed hoorbaar. Wat de resultaten evenwel onverbloemd tonen, is dat, ook als we de subwooferkwestie negeren, de Denon 550 veel meer variatie in de gemeten amplitudes laat zien dan de Little/One, wat bevestigt dat de Denon 550 Home bepaald geen hifi-apparaat is.
Bij vrijwel alle metingen nam de microfoon ook een mooie sinusgolf waar. De uitzondering was evenwel de E2 op 82Hz. Deze leek meer op een driehoeksgolf dan een sinusgolf:
Hier ben ik minder blij mee, want dat de geluidsbalk wat zachter in het diepe basgebied is niet zo'n ramp en kan desnoods met een subwoofer gecorrigeerd worden, de driehoeksgolf wijst evenwel op bijgeluiden en dat vind ik minder netjes.
Tot slot een blokgolftest. Hierbij heb ik de luidsprekers een blokgolf op muzieknoot A2 laten afspelen en gekeken hoe zeer de blokgolf vervormt. Het resultaat op de Denon 550:
De Little/one:
Je zult de vervorming wellicht schokkend vinden. Deze meting toont aan hoe zeer luidsprekers de beperkende factor zijn bij het ervaren van geluid. Door imperfecties in de luidsprekers, maar ook doordat het geluid reflecteert tegen allerlei voorwerpen in de ruimte en met verschillende faseverschuivingen binnenkomt en daarbij ook nog de imperfecties van de microfoon, zul je bij deze test altijd grote vervormingen zien, hoe goed je luidsprekers ook zijn. Het is gewoon een venijnige test.
fdaj;
Wat evenwel opvalt is dat de waargenomen golfvorm bij de Denon 550 meer op een driehoeksgolf lijkt dan op een blokgolf, terwijl in de golven van de Little/One nog iets van een blokgolf is te herkennen.
De Heos-app
Denon levert bij de Home Soundbar 550 een afstandsbediening. Met die afstandsbedening kun je in-/uitschakelen, de ingang kiezen, het volume regelen, meer of minder bas geven en een preset kiezen. Met de afstandsbediening kun je de geluidsbalk als "dom" apparaat gebruiken.
Voor de "slimme" functies, maakt Denon gebruik van een mobiele app. Hiermee heb je meer controle over de instellingen, kun je de firmware updaten en heb je toegang tot streamingbronnen. Het gebruik van een app is helemaal van deze tijd en Denon doet er volop aan mee.
Wellicht dat een millenial het prachtig vindt om alles met zijn mobiele telefoon te kunnen bedienen. Ik ben echter van generatie die nog met beeldbuizen is opgegroeid en kan niet anders stellen dan dat ik deze wijze van bedienen verwerp. Immers... zit je voor de televisie dan kijk je naar een groot scherm en hebt al een afstandsbediening in de hand. Het moeten pakken van de afstandsbediening van de geluidsbalk is eigenlijk al een inbreuk op de gebruikerservaring, wisselen van afstandsbediening is vervelend en voor sommigen verwarrend. Bij de Denon 550 Home Soundbar stopt het daar evenwel niet, je moet er nóg een apparaat bij pakken voor de bediening.
Dit is volledig ten onrechte. Immers, er is al een televisiescherm aanwezig dat veel meer kan tonen dan een mobiele telefoon en er zijn ook al afstandsbedieningen in regelmatig handbereik waarmee bediend kan worden. Bovendien ligt er "gewoon" een HDMI-kabel tussen geluidsbalk en televisie waarmee een gebruikersinterface getoond zou kunnen worden. Een mobiele telefoon erbij pakken is dan ook redundant en onhandig. Als het voor wat minder vaak gebruikte handelingen zou zijn, dan was het nog tot daar aan toe. Het kiezen van een internetradiostation is echt een handeling die zo vaak voorkomt dat dat echt via de afstandsbediening moet kunnen.
(Wat ik ook niet begrijp is waarom ik de bas kan bijregelen via de afstandsbediening, maar de trebble alleen via de app bijgeregeld kan worden.)
Dit probleem gaat verder dan bedieningsongemak alleen: Doordat een app nodig is voor een deel van de functionaliteit van de app, ben je ook afhankelijk van het door Denon doorontwikkelen van de app. Immers de via de app aangeboden streamingdiensten kunnen verdwijnen, hun techniek aanpassen e.d. en als Denon de app niet meer bijwerkt, kan het zijn dat er incompatibiliteiten ontstaan met toekomstige Android-versies. De kans dat de smart-functionaliteit deels of misschien wel geheel onbruikbaar wordt is mijn inziens dan ook zeer reëel.
Dit wordt versterkt doordat je alleen maar naar het aangeboden materiaal kunt luisteren. Als je zelf de URL van een internetradiostation weet, kun je dat niet in het apparaat invoeren. Je bent afhankelijk van of Denon het betreffende radiostation opneemt.
Door de smartfunctionaliteit niet alleen via een app aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook via een webinterface van het apparaat (er draait een webserver op poort 80, maar geen website) en de mogelijk eigen internetradiostations in te voeren, had Denon het apparaat vrij effectief een stuk beter toekomstproof kunnen maken. Jammer!
Daar komt nog bij, en het spijt mij zeer, beste Denon, dat de app problemen kent met het bedieningsgemak. De app presenteert extreem lange lijsten van radiostations, waar je doorheen moet scrollen en toont er maar een paar tegelijk op het scherm, zodat je volstrekt geen overzicht hebt:
Er is geen mogelijkheid om de getoonde lijst te beperken, bijvoorbeeld door de eerste letter van het radiostation te kiezen, of het soort programma's wat het station uitzendt. Tot overmaat van ramp functioneerde de zoekfunctie niet:
Dit is gewoon niet goed gedaan en heeft niet de verfijning die je van een degelijk product verwacht. De basis van een digitale radio is dat je een zenderlijst kunt aanmaken en met druk op 1,2,3,... van radiozender kan wisselen. Als 1,2,3,... niet mogelijk is, dan op zijn minst vorige/volgende met een druk op de knop. Het zou met de afstandsbediening moeten kunnen, doch de app heeft net zo min de mogelijkheid een zenderlijst aan te maken.
Ik denk dat Denon de Heos-app redelijk als speerpunt ziet van het apparaat en een reden moet zijn waarom je het apparaat zou moeten willen kopen, maar ik zie dat echt omgekeerd: Het is een belangrijk argument tegen het apparaat.
Netwerkinstellingen en IPv6
Waar ik redelijk kritisch op ben is dat de Denon 550 voor de smart-functionaliteit in je netwerk dient opgenomen te worden, maar
geen netwerkinstellingen heeft. Hij configureert zich automatisch via DHCP en dat is het. Dit betekent dat het onmogelijk is om handmatig een IP-adres in te stellen of andere netwerkinstellingen te doen. Dit kan het apparaat potentieel onbruikbaar maken in een wat complexere netwerkomgeving.
Dit leidde bijvoorbeeld direct tot uitdagingen met het maken van schermfoto's van de app: Ik installeerde de app in de Android-x86 virtuele machine op mijn laptop, maar de virtuele machine had alleen via NAT netwerktoegang en dus kon de app de Denon 550 niet vinden. Vanzelfsprekend was dit oplosbaar (door de VM op bridging te zetten), maar dit is niet wat je wilt: Je wilt in dit soort zaken het ip-adres van het apparaat op kunnen geven en op die manier app en apparaat met elkaar in contact brengen. Ik til hier zwaar aan en het levert het apparaat toch wel wat strafpunten op in de beoordeling.
Wat mij ook opviel is dat het apparaat zich geen IPv6-adres toewees, ondanks dat ik in mijn netwerk IPv6 router-advertisements heb draaien. Ik heb het op internet na lopen zoeken, maar het lijkt erop dat de Denon 550 geen IPv6 ondersteunt en dit is anno 2022 eigenlijk niet heel acceptabel.
Repareerbaarheid
De repareerbaarheid van apparaten is een onderwerp dat momenteel sterk in de schijnwerpers staat en niet zonder reden. Je koop het apparaat om vele jaren te gebruiken en verwacht er vaak minimaal 10 jaar mee te kunnen doen en als het even kan langer. Het grootste deel van de gebruiksduur ben je niet gedekt door garantie en dus is het belangrijk dat je jezelf kunt helpen in het geval van problemen. Veel moderne apparatuur scoort slecht op repareerbaarheid en ik ben van mening dat een belangrijke oorzaak is dat fabrikanten er niet op worden afgerekend in bijvoorbeeld recencies. Vandaar dat ik het belangrijk vind om hier aandacht aan te geven.
Een fabrikant kan de repareerbaarheid van zijn apparaat bevorderen door:
- Demontageinstructies te leveren
- Het apparaat dusdanig construeren dat een reparateur zonder schade aan te richten bij belangrijke onderdelen kan
- Een elektronisch schema te leveren
- Onderdelenlijsten beschikbaar te stellen
- Een onderdelenservice bieden
- Serviceberichten publiceren hoe te handelen bij veelvoorkomende gebreken
Veel van bovenstaande informatie wordt vaak gepubliceerd in een servicehandleiding. Als ik bovenstaande punten ga nalopen, dan kan ik geen servicehandleiding of de betreffende documentatie los op internet vinden. Dit valt mij van Denon een beetje tegen, want Denon heeft een goede reputatie op dit gebied en Japanse fabrikanten hebben in het algemeen een goede reputatie op dit gebied.
Ondanks dat er geen demontage-instructies zijn, is het apparaat bijzonder eenvoudig te demonteren door een aantal gewone kruiskopschroeven los te draaien. Droom ik? Dit is het punt waarop de voors en tegens afgewogen moeten worden: Ik zou graag een blik op het binnenwerk van het apparaat willen werpen om de repareerbaarheid verder te bekijken. Echter, als er enig risico is op beschadiging, dan blaas ik het onmiddellijk af. Ik heb geoordeeld dat er geen risico bestaat dat het apparaat beschadigd kan raken en daarop de schroeven losgedraaid en een blik geworpen op het binnenwerk.
Dit is heel interessant want het geeft ook inzicht in hoe het apparaat werkt. We zien een aantal breedbandluidsprekers, een kleine tweeter en dat de zogenaamde "basradiatoren" feitelijk gewoon een stukje rubber zijn. We zien een eenvoudige geschakelde voeding en een aantal printplaten voor de elektronica. Het hart van het apparaat lijkt mij de
ADSP-21569 DSP van Analog Devices. De versterker is een
klasse-D.
Het gebruik van breedbandluidsprekers is logisch in deze prijsklasse. Breedbandluidsprekers geven niet zo'n goed resultaat als het gebruik van aparte luidsprekers voor lage, midden en hoge tonen,
doch het voorkomt dat er scheidingsfilters nodig zijn om het geluid tussen de verschillende luidsprekers te verdelen. De basradiatoren en het kleine tweetertje dienen vermoedelijk om tonen die de breedbandluidsprekers te zwak weergeven aan te vullen.
Terug naar de repareerbaarheid, ziet het er helemaal niet slecht uit. De voeding kan uitgenomen worden en eventueel vervangen worden, maar ziet er ook uit alsof hij goed op componentenniveau te repareren is. Elco's op alle printplaten zijn van het THT-type en dus redelijk makkelijk te vervangen. Uiteraard zijn de printplaten waar de computerelektronica van het apparaat op zit voorzien van chips met ball-grid-arrays. Dit is helaas nu eenmaal elektronica anno 2022. BGA's zijn ondoenlijk om te vervangen, dus moet bij een defect aan deze componenten de betreffende printplaat in het geheel vervangen worden en ben je afhankelijk van het verkrijgen van deze onderdelen.
Er worden
onderdelen voor de Denon 550 aangeboden, doch dit is niet echt wat ik zou willen zien. Ik zou graag reservevoedingen en besturingsprintplaten zien, niet losse chips en transistoren. Zonder gedetailleerde documentatie kun je niet diagnosticeren wat er aan een printplaat defect is, en we hadden al geconcludeerd dat printplaten het best als geheel vervangen worden, dus het zou beter zijn als dat ook zou worden aangeboden.
Denon maakt op zijn website
melding van servicecentrums. Alhoewel een servicecentrum je niet in staat stelt jezelf te helpen en het totaal onbekend is wat deze servicecentrums voor je kunnen doen, is het in ieder geval goed dat er een weg richting reparatie is.
Al bij al is de situatie wat betreft repareerbaarheid denk ik helemaal niet slecht. Het is beslist niet de hoge mate van repareerbaarheid die we kennen uit de gouden jaren van de Japanse elektronica, maar het apparaat is niet moeilijker te openen dan een willekeurige desktopcomputer, de onderdelen zijn goed bereikbaar, lijken simpel te verwijderen en veel voorkomende kwaaltjes als kapotte elco's of slecht contact makende aansluitingen zou je prima zelfstandig op kunnen lossen. Als we dit leggen naast de bizar lage standaarden van repaarbaarheid die tegenwoordig in de elektronicawereld de norm zijn, is dat een uitstekend resultaat.
De Denon Home Soundbar 550 is een apparaat dat makkelijk te installeren is en direct doet wat je verwacht: Hij geeft je een geluidsbron onder je televisie die meestal beter geluid zal geven dan de luidsprekers van je televisie zelf. Dankzij HDMI-CEC zorgen de volumeknopjes van je TV of digitale ontvanger voor een gemakkelijke bediening. Het geluid is mooi vol en alle frequenties zijn goed aanwezig, dus ook zonder subwoofer is het apparaat goed te gebruiken. De geluidskwaliteit heeft evenwel weinig met hifi te maken en de prijs is ook niet die van een hifi-apparaat.
Als je iemand bent die graag met zijn mobiele telefoon alles wil bedienen, dan zal de Heos-app de geluidsbalk hieraan toevoegen. De app is echter geheel onlogisch als bijdrage in comfortabele bediening bij de situatie die aanwezig is voor de televisie. Met een groot scherm en afstandsbediening in de hand, is er geen noodzaak voor een app en de app is geen optionele extra, maar noodzakelijk om een groot deel van de functionaliteit te kunnen bedienen. Met vraagtekens voor de toekomstvastheid.
Met een prijs van ongeveer €500 komt de Denon Home Soundbar 550 weliswaar niet aan de prijzen die je voor hifi-appatuur betaalt, maar goedkoop is hij bepaald ook niet. Mijn indruk is dat de smart-functionaliteit voor een belangrijk deel bijdraagt aan de prijs en voor vergelijkbare geluidskwaliteit wat goedkopere geluidsbalken ook een optie kunnen zijn.
Hierbij komen we dan op de doelgroep waarvoor dit een goed apparaat is. Om dit apparaat te willen hebben moet je ontevreden zijn met de interne luidsprekers van je televisie, maar niet zulke hoge eisen hebben dat je hifi-apparatuur wilt, of in ieder geval daar het geld niet voor neer wilt tellen. Je koopt dit apparaat ook voor de smart-functionaliteit, dus je moet het ook willen gebruiken als internetradio waarbij je diensten kunt afnemen van bekende streamingdiensten of internetradiostations. Dat betekent echter wel dat je het niet erg vindt om altijd een apparaat met de Heos-app in de buurt te houden en de kwestie van toekomstvastheid niet als groot probleem ziet.
Als je bij al deze zaken instemmend kunt antwoorden, dan is de Denon Home Soundbar denk ik een goed apparaat voor jou. Wil je echt hoogwaardig geluid, dan is 'ie net wat te zwak en als je de smartfuncties niet wenst te gebruiken dan denk ik dat je beter een goedkoper apparaat koopt.