25 februari 2022, laatste update op 25 februari 2022, 698 views
Rapporteer
Product gekocht
Nanoleaf voegt een statement toe aan je ruimte. Niet goedkoop, maar wel een heel bijzonder effect.
Het monteren gaat makkelijk, zolang je muur geschikt is voor de plakstrips. De app is niet heel intuïtief, maar daar valt aan te wennen.
Pluspunten
- Toffe lichteffecten
- Makkelijk te monteren
- Uit te breiden met andere vormen
Minpunten
- Prijzig
- App kan duidelijker
- Verslavend
Ik heb in het verleden de Aurora panelen meerdere keren online langs zien komen. Dat zag er toen al erg gaaf uit, maar ik was op dat moment vooral mijn huis met Hue aan het uitbreiden. Onlangs zag ik echter de hexagons uit de Shapes lijn en was hiervan onder de indruk. Omdat ik op zolder bezig was om een goede werkplek te maken (2 maanden voor het einde van de pandemie), ontstond er ook ineens een mooie ruimte om zoiets op te hangen. En dus naar de praxis om met 15% keuze-korting een starterkit van 5 Hexagons te kopen.
Unboxing
De panelen zijn verpakt in een stevige kartonnen doos met daaromheen een bedrukte sleeve. In de doos vind je de 5 panelen die netjes op elkaar liggen met een beschermend velletje ertussen en daarnaast de connector unit, de stroom unit en een soort envelopje met daarin de koppelstukjes (linkers) en plakstrips voor de muurbevestiging. Als laatste zit er een beknopte instructie bij en een velletje met wat layout ideëen. Wat opvalt is dat de panelen groter zijn dan ik had verwacht op basis van foto's online, wat eigenlijk een positieve verrassing was.
Via de linkers verbind je de panelen met elkaar, dat gaat makkelijk en voelt en ziet er solide uit. Alle panelen uit de Shapes lijn zijn met elkaar te verbinden, dus je kan ook de Triangles en de mini triangles met je Hexagons verbinden. Ik heb mijn set ondertussen al uitgebreid met een Triangle expansion kit en dit lijkt me dan ook de juiste plaats om te waarschuwen dat Nanoleaf verslavend is.Verbinden met de app
Voordat je de panelen gaat ophangen, kun je het beste eerst even de panelen uitleggen op de grond en alvast de panelen koppelen met je telefoon en met wifi. Toch een beetje jammer als je eerst alles ophangt en er vervolgens achterkomt dat er iets niet werkt.
Over het verbinden maakte ik me vooraf wat zorgen. Nanoleafs verbinden enkel met 2.4ghz wifi netwerk en ik las op verschillende plekken dat gebruikers tijdens het verbinden hun 5ghz netwerk moeten uitschakelen. Echter bied mijn router (Nest wifi) die optie niet, dus verwachtte ik hier een uitdaging. Dat bleek uiteindelijk onterecht, want de Nanoleaf werden zonder problemen gevonden en werden uiteindelijk probleemloos aan het wifi netwerk gekoppeld. Vervolgens moet je nog even de Power button ingedrukt houden om ook de app te kunnen pairen met de Nanoleafs, vergelijkbaar met hoe Philips Hue dit regelt. De app detecteert automatisch je layout en als je panelen toevoegt of verwijderd wordt dit snel bijgewerkt. Het enige wat je moet doen is de rotatie juist instellen, zodat de app weet wat boven en onder is, zodat uiteindelijk effecten lopen zoals verwacht.Bevestigen aan de muur
De panelen worden geleverd met plakstrip en kunnen daardoor aan een vlakke muur bevestigd worden zonder gaten te boren. Deze strips zijn weer te verwijderen zonder schade achter te laten aan de muur belooft Nanoleaf. Ik heb een aantal panelen al een keer verplaatst en dat was inderdaad zonder muur schade, maar voorzichtigheid is wel geboden. De plakstrips zijn niet te hergebruiken, dus denk goed na over je layout voordat je gaat plakken. Overigens kun je bij Nanoleaf wel extra strips bestellen, of je haalt Tesa powerstrips bij de bouwmarkt, want dat lijkt hetzelfde te zijn.
De panelen worden via een soort houder/klem aan de muur bevestigd; deze houder plak je aan de muur en het paneel komt daarop. Het bevestigen is uiteindelijk redelijk simpel en was letterlijk binnen 5 minuten geregeld. Het paneel is vastgeklikt op de houder en daarop plaats je de plakstrip. Kijk waar de aangrenzende panelen komen en bevestig op die punten vast de connector aan je paneel, vervolgens duw je het geheel tegen de muur. Even aangedrukt houden en dan zit het paneel vast. Vervolgens kun je het paneel nog roteren, dus met een waterpas kun je het paneel mooi recht hangen. Voor de volgende panelen volg je dezelfde stappen. Mocht je een connector vergeten zijn, dan kun je het paneel lostrekken uit de houder om alsnog de connector toe te voegen. De houder blijft gewoon aan de muur zitten en daarna kun je hierin het paneel weer vastklikken.
Om het geheel werkend te krijgen moet je ook de stroomkabel aan één van de panelen verbinden en de connector die de boel aanstuurt. Beide hoeven overigens niet aan hetzelfde paneel gekoppeld te worden, ondanks dat de beschrijving dit wel lijkt te suggeren.
Mocht je overigens geen plakstrips kunnen gebruiken op je muur, dan zul je moeten boren. De houders zijn voorzien van schroefgaten, maar het boren op de juiste plek zal een uitdaging zijn, want het aftekenen van de gaten is lastig. Overigens hebben mijn muren een redelijke grove structuur maar toch blijven de panelen vooralsnog prima hangen met de plakstrips.De panelen (en app) in gebruik
Ik maak gebruik van de Android app. De app gebruik ik eigenlijk enkel om nieuwe scenes te downloaden, omdat de bediening voor het grootste deel via Home Assistant verloopt (daarover later meer). In de app maak je groepen waaraan je je Nanoleaf devices kan toewijzen. Naast de Shapes serie waartoe deze hexagons behoren, zijn ook de andere panelen zoals Light Panels, Canvas, Elements en Lines ondersteund als ook de losse lampen en lightstrips uit de essentials serie van Nanoleaf.
De app zelf zit niet heel intuïtief in elkaar, dus zeker in het begin ben je flink aan het stoeien als je een nieuwe scene wil aanmaken. Zo voelt het omslachtig dat je voor een nieuwe scene eerst een kleurenpallet moet aanmaken en vervolgens dit kleurenpallet moet opnemen in een scene. Dat voelt overbodig aan. Overigens zijn de mogelijkheden voor het maken van scenes wel uitgebreid. Zo kies je dus een kleurenpallet en vervolgens kies je een effect om te bepalen hoe kleuren in elkaar overlopen. De app biedt standaard een aantal van die effecten en tevens kunnen je er nog meer downloaden. Vervolgens kun je ook die effecten nog configureren om bijvoorbeeld de snelheid van transities te bepalen.
Tot nu toe heb ik echter zelf nog maar heel weinig scenes aangemaakt. Middels de discovery functie kun je namelijk ook kant-en-klare scenes downloaden die gedeeld zijn door andere gebruikers of door Nanoleaf zelf. Die scenes kun je eerst previewen op je device en vervolgens downloaden als de scene bevalt.
Er is overigens ook nog een PC app beschikbaar. Belangrijkste feature daarvan is de screen mirror functie waarmee je een soort ambilight effect creëert. Tof voor gamers dus, ook vanwege de Razor Chroma ondersteuning. Zelf heb ik de panelen boven mijn werkplek hangen waar ik geen games speel of films kijk, dus in de praktijk gebruik ik het niet.
Ik heb de panelen tegen de muur van mijn thuiskantoor hangen, boven mijn monitor. Op volle sterkte komt er erg veel licht uit de panelen (max 100 lumen per hexagon), dus standaard staan ze gedimd. Overdag heb ik vooral rustige scenes en voornamelijk pastelkleuren actief. Daarmee geeft het extra sfeer aan de ruimte, zonder storend te zijn. S'avonds is het wel leuk om voor meer felle kleuren te gaan en kun je de ruimte een cool neon / RGB effect geven. Je kan overigens ook gewoon voor één statische kleur kiezen voor al je panelen, of je panelen ieder van een eigen kleur voorzien. Dan ontbreekt wel het wow-effect.
De panelen zijn niet helemaal egaal verlicht, iets wat je vooral ziet wanneer de helderheid omlaag gaat. Echt storend vind ik dat overigens niet. Op de foto's zie je dit ook beter dan dat het in het echt opvalt.
De panelen zijn ook aanraakgevoelig, waarbij je via aanraking extra lichteffecten creëert. Leuk als je de panelen op een kinderkamer hebt hangen, maar voor mij niet echt bruikbaar.
Ik heb de Nanoleaf gekoppeld aan Home-assistant waar deze zich als Light presenteert. Er is een standaard Nanoleaf integratie binnen HA aanwezig. Het enige wat je nodig hebt is het IP-adres van je Nanoleaf, dus het is aan te raden de Nanoleaf een vast IP adres te geven. Vervolgens moet je even de Power knop op de controller ingedrukt houden, net zoals bij het koppelen van de app. Aan de light entity hangt een lijst van alle effects (scenes) van je Nanoleaf, dus je kan makkelijk via HA je scene activeren. Via HA heb ik de nanoleaf ook gekoppeld met Google Assistent, maar ook zonder HA is het mogelijk om met Google Assistant of Homekit te verbinden. Daarvoor moet je uiteraard wel een Nanoleaf cloud account aanmaken.Conclusie
Ik ben erg blij met mijn Nanoleaf en vind het echt een toffe aanvulling op mijn werkkamer. Gebruik ze wel echt als sfeerverlichting. Voor hoofdverlichting zijn ze, met name door plaatsing tegen de muur, niet geschikt. Daarnaast, smaken verschillen uiteraard, maar ik zou dit niet zo snel in de woonkamer ophangen. Maar voor een werkkamer, game room, man cave, kinderkamer of slaapkamer wel heel geschikt.
Het monteren gaat super makkelijk, zolang je muur geschikt is voor de plakstrips. De app is niet heel intuïtief, maar wel werkbaar en wanneer je de nanoleafs koppelt aan Google Assistant of Homekit heb je de app ook maar weinig nodig.