Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

LG DP1B Review

+1
sdk1985 1 maart 2011, laatste update op 31 maart 2012, 6.302 views

LG DP1B

Pluspunten

  • Design (pianolak, aluminium)
  • Stil (geen fan)
  • Erg zuinig
  • Prijs
  • Remote van goede kwaliteit en prettig in gebruik
  • Subtiel rood lampje indien uitgschakeld (ivm slaapkamer!)
  • Alleen networkshares waar je bij mag worden weergegeven

Minpunten

  • bugs in firmware
  • onvolledige firmware releasenotes
  • support LG Nederland is verschrikkelijk slecht

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Geluidskwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Gebruiksgemak Score: 4
Featureset Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Prijs Score: 4
Design Score: 5
Waarom de LG?
Ik ben al geruime tijd opzoek naar een goede vervanging voor mijn laptop. Met deze laptop stream ik via PowerLAN op mijn slaapkamer films naar een 720p LG tv. Nadeel is dat deze laptop zware blue ray niet aan kan en aardig begint te blazen na een aantal minuten afspelen.

Ik was dus opzoek naar een stille vervanger waardoor de Xtreamer dus meteen al afviel. De WD TV live viel af door gebrekkige ondersteuning van subtitles bij gebruik van iso's. De AC Ryan Playon HD Mini overwoog ik wel. Echter AC Ryan beloofde vorig jaar (toen de mini er nog niet was) reeds een update met ondersteuning voor diverse internetdiensten zoals uitzendinggemist en rtlgemist enz. Daarbij heeft de Playon mini ook geen youtube support. Bovendien bleek de externe voeding een aardig blok te zijn, schijnt hij minder geschikt te zijn als pure streamer en kan het grote lampje in een slaapkamer storend zijn.

Sinds zaterdag ben ik dan ook in het bezit van de LG DP1B mediastreamer. Deze speler ziet er goed uit (pianolak en aluminium), speelt volgens LG alles af en heeft een aantal webdiensten (youtube, picasa en een weerdienst). Daarbij zit er ook een goede remote bij.

http://www.lg.com/fr/produits-informatiques/images/lg-disques-durs-externes-LG-DP1-large.png

Installatie
De installatie was erg eenvoudig. De stand kan op de speler geschoven worden. Hierna is het een kwestie van de 12V, geluid en beeld kabels en internet kabels aansluiten. Bij opstarten vraagt de speler naar de netwerkinstellingen. Voor het gemak heb ik de speler een static adres gegeven. Na ingeven van het static adres functioneerde het netwerk.

Opstarten van de speler duurt net geen 20 seconden.

Uiterlijk
De speler ziet er goed uit en misstaat zeker niet naast/voor de tv. De pianolak en aluminium strip maken hem goed te verdragen. De achterkant is ook niet vergeten (geen pianolak). De bovenkant van het apparaat bevat aanraaktoetsen voor o.a. play spoelen en de power knop. De remote is gelijk aan LG remotes van de goedkopere tv's (http://www.lg.com/nl/comp...n/mediaspeler/LG-DP1W.jsp ). Op de remote is eigenlijk alles te vinden wat nodig is; een aantal sneltoetsen (home, net, etc) en de standaard doorspoelen/volgende bestand

Eerste ervaringen:
De eerste ervaringen waren positief. De afstandsbediening is prima, deze lijkt zelfs heel erg veel op die van de slaapkamer LG (zelfde formaat, en 40% van de knoppen komen overeen). Navigeren gaat vlot. De eerste test was een 1.5 gb 720p versie van Top Gear via een 4 gb USB stick. Dit ging allemaal prima. Hierna even het netwerk getest, alle computers werden keurig weergegeven. Bij de windows7 pc werd wel om een username en password gevraagd. In eerste instantie heb ik hier iets willekeurigs ingevoerd waarna ik dan ook slechts 2 network shares zag. Na het invoeren van de account van de laptop kwamen alle shares keurig tevoorschijn. Wat mij betreft is het een pluspunt dat mappen waarvoor geen toegang is ook niet worden weergegeven, in windows is dit nogal eens anders (!).

Geluid: Uiteindelijk de LG via de optical out aangesloten op mijn dolby digital 5.1 set. Dit ging eigenlijk meteen goed. De speler kent 2 opties, PCM 2.0 downmixing en digital pass through. Ik heb voor de 2e optie gekozen. Mijn decoder schakelde nu automatisch tussen stereo en dolby digital. Tijdens het wisselen van de geel/rood/wit kabel naar hdmi ontstond er wel ineens een vreemd getik op het audiosignaal zodra de speler werd ingeschakeld. Vervangen van de optische kabel loste het probleem niet op. Vreemd genoeg verdwijnt het probleem na het afspelen van een willekeurig bestand.

Afspelen van muziek gaat zoals verwacht perfect, zeker in combinatie met de 5.1 set. Daarbij pakt de speler ook automatisch het volgende nummer (of shuffle) in de gekozen netwerk(sub)map.

Beeld:
De beeldkwaliteit is perfect, ook met de 576i / 50 hz van de geel/wit/rood kabel. Het beeld trilt niet en is scherp. HDMI kabel werkt ook prima en wordt automatisch herkent door de tv. Het is ook mogelijk beide outputs tegelijk aan te sluiten (niet getest of ze ook tegelijk broadcasten, ik heb ze beide op dezelfde tv aangesloten).

Bij het afspelen van video worden automatisch waar nodig zwarte randen toegevoegd. Ter vergelijking; Het signaal van mijn laptop werd gewoon uitgerekt naar 16:9 en kwam vaak automatisch op een lage resolutie te staan (aangesloten via blauwe RGB/VGA).

Internet:
Bij het uitproberen van het internet bleek dat een aantal video's niet mogen worden afgespeeld op mediadevices. Hier kan LG natuurlijk niks aan doen. Vervelender is dat na een minuut laden de video überhaupt nog niet is begonnen. Het is mogelijk dat de dienst nog niet werkt omdat de speler zo ver ik heb begrepen officieel pas de 30e uitkomt. Ik zal dit later even melden. Diensten Accuweather en Picase werken wel.
*update met firmware 2.0.17 werkt youtube wel*

Remote:
Handige extra's op de remote zijn een toets om 5 minuten voor of achteruit te spoelen, een repeat toets met 3 opties en een zoekoptie (om een bepaalde tijd te kiezen). De Logitech Harmony One wordt overigens volledig ondersteund.

Conclusie:
In het algemeen ben ik zeer te spreken over deze mediaspeler. Het gebruiksgemak ligt vele malen hoger dan dat van mijn oude laptop oplossing (denk aan muis op been/bed).Daarbij is deze speler mooi weergegeven, is te bedienen met een goede remote (en evt met aanraaktoetsen), is de speler onhoorbaar en verbruikt deze bijna geen stroom. Echt tevreden was ik pas in 2011 toen eindelijk youtube werkte en het afspelen van zwaardere bestanden geen haperingen meer opleverden.

Firmware:

http://www.lg.com/nl/supp...chEngineModelCode=DP1BPBC#

Firmware 1.07:
Originele firmware

firmware 2.02: (eerst beschikbare update)
Deze update verbetert het afspelen van de zware mkv bestanden met dts (zie comments). Helaas komen na spoelen in het bestand de oude problemen terug. De overige problemen zijn oververanderd. Youtube werkt nog steeds niet.

Firmware 2.02.11 (20101220V2.02.11):
Na het installeren van deze update weigert de speler mkv bestanden af te spelen, youtube werkt nog steeds niet. Laadtijden zijn ook langer geworden (5 seconde voor 200 mb avi).

Firmware 2.02.17 (20110216V2.02.17)
Na het installeren van deze update werkt de speler als vanouds, mkv's gaan weer soepel en voor het eerst werkt youtube.
*let op lg heeft een fout gemaakt en heeft vergeten LGE-VerInfo.txt mee te leveren, dit bestand kun je zelf maken dit moet er in staan:*
VERSION='20110216V2.02.17'
LOCATION='20110216V2.02.17'

Firmware 2.02.19 (20101220V2.02.11):
~[File system] FAT32 herkenning verbeterd
ongetest

Firmware 2.02.20 (20101220V2.02.11):
release notes onbekend
ongetest

Firmware V2.03.02 (20110713v2.03.02)
ongetest


Problemen:
Helaas heeft de speler een aantal te kortkomingen welke ik kort zal bespreken:

1: mkv's met dts
Zoals gezegd speelt de speler eigenlijk alles af. Alles wat op mijn netwerk stond ging prima. Echter speciaal om dit te testen heb ik Planet Earth van BBC in 1080p geregeld. Een mkv met 1 aflevering van 8 gb met vc1 en DTS. Zoals verwacht had ik met pass through geen geluid, immers mijn decoder komt nog uit 2001 en ondersteund alleen dolby digital. Instelling PCM 2.0 loste dit op. Vervelender was dat het beeld haperde en de subs wegvielen. Hierna heb ik de powerlan (+/-20-35 mbit) tijdelijk vervangen door een fysieke kabel (95mbit) en nu ging het beter. Echter het geluid haperde soms terwijl ik via de DU Meter software kon zien dat er niet meer dan 39 mbit over het netwerk ging. Geluidshaperingen kwam ik ook al tegen in de preview op tweakers. Ik hoop dat hier nog een firmware update voor beschikbaar komt. Op internet las ik dat met name MKV bestanden met DTS voor problemen zorgen.


2:het voetje, dit zit niet zo stevig vast; hij blijft prima staan maar indien je aan kabels gaat rommelen kun je in eens het apparaat in je handen hebben.
*Bedankt @ comments, moest harder duwen tot je klik hoort*

3:De firmware bevat een bug bij het bekijken van plaatjes; de toetsen voor de positiebepaling zijn inverted (dus links=rechs en boven=onder).

4: Geluid via optische uitgang "tikt" na inschakelen van apparaat. Dit verdwijnt na een bestand te hebben afgespeeld

5: Geluid blijft ingeschakeld op hdmi indien de optische uitgang wordt gebruikt, hierdoor ontstaat echo met de tv (tenzij je de tv mute, via logitech harmony relatief eenvoudig op te lossen).


Support
Nav de oorspronkelijke problemen (hapering en niet werkende youtube) contact opgenomen met LG via de telefoon. De support van lg is helaas niet al te best. Het callcenter wist zich geen raad met de problemen en zou mij terugbellen. Na 4 weken tevergeefs gewacht te hebben op lg zelf weer contact opgenomen. Volgens lg was waarschijnlijk mijn internet te traag voor youtube (20mbit adsl2) en het netwerk (100mbit via vaste kabel!) te traag voor blueray. Dit zijn natuurlijk standaard antwoorden waar niemand iets mee kan. Met de overige problemen wisten ze het verder ook niet meer. Mij werd aangeraden het product via de winkel ter reparatie aan te bieden. Over de firmware wist lg ook niks te vermelden.

Heb jij ook een LG DP1B?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (28)

Wijzig sortering
Updates

4-10-2010:
Derde probleem toegevoegd.

Ik heb probleem 1 en 2 gemeld bij LG en ik krijg hier nog telefonisch een terugkoppeling op aangezien het callcenter er verder niks mee kon.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 4 oktober 2010 22:44]

24-11-2010:

Probleem 4,5,6 toegevoegd en de ervaring met LG support (die dus niks voorstelde). Hierna ook de beoordeling van het product verlaagt.
27-11-2010: Firmware 2.02 geinstalleerd.

Ik kan in ieder geval vaststellen dat het laadscherm is aangepast en dat de planet earth blue ray nu beter afspeelt; Hij speelt zonder hapering en MET geluid inclusief ondertitels. Helaas gaat de video weer haperen en valt het geluid weg zodra er in de video wordt gespoeld.

Verder werkt youtube nog steeds niet, ook niet na dmz forwarding.

Dat mijn speler niet meer te bereiken was blijkt te liggen aan een windows update, momenteel heb ik dankzij systeemherstel alles weer werkende. Het is even afwachten welk van de 4 windows update de toegansproblemen veroorzaken, ik vermoed windows live essentials.

Overigens heb ik ondertussen een logitech harmony one aangeschaft en ik kan ook melden dat deze goed ondersteund wordt (alle functies werken).
Even een schaamteloze vraag:
LG klinkt aantrekkelijk, maar onze Blu-Ray speler van dat merk heeft er een handje van zelf uit te willen maken welke formaten hij ondersteunt, althans, via de optische uitgang. Een regulier MP3tje wil hij bijvoorbeeld alleen met gaten afspelen, waarbij je een fractie van een seconde normaal geluid hebt, maar verder stilte. Zelfde voor SD-MPG's en andere filmpjes, terwijl, oh ironie, HD materiaal geen enkel probleem is (behalve de 3GB bestandsgrens). HDMI doet ie dat allemaal prima overigens, maar laat dat niet op mijn SR-4300 zitten.
Uit angst daarvoor wil ik deze optie niet direct nemen denk ik, al blijft het aantrekkelijk.
Hoe zit dat bij dit apparaat?
Optisch geluid werkt prima. Je kunt kiezen tussen passtrough en PCM 2.0.
Met dit soort mediaspelers is het belangrijk dat de fabrikant regelmatig firmware uitbrengt. Met LG had ik zo mijn bedenkingen.
Toevallig staat er net een nieuwe firmware voor deze speler op de frontpage in de meuktracker... Ik ben benieuwd
Ondertussen is er inderdaad een .zip te vinden waar het versie bestand ook op te vinden is. Eerder stond alleen het 2.02 bestand zonder version info (wat dus niet te gebruiken was. Helaas zijn geen release notes te vinden.

Ik heb de firmware geinstalleerd en zal binnenkort de ervaringen updaten.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 27 november 2010 03:02]

Hallo

zou Iemand mij kunnen vertellen waar ik updates kan vinden ?
alles werkt goed ik heb alleen geen menu's is dat te verhelpen met een update ?

gr
LG site en dan service: http://www.lg.com/nl/comp...n/mediaspeler/LG-DP1B.jsp

let op 2.11 zorgt dat je geen mkv's meer kunt afspelen dus die zou ik even overslaan...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 19 februari 2011 16:08]

Ik ben op zoek naar een vervanger van mijn 1st gen WDTV, maar als ik je ervaringen zo lees over slecht geteste firmwares (hoe kun je anders een fw uitgeven die niet eens mkv's aan kan) en de waardeloze support (lees ik overal over LG en uit eigen ervaring ook meegemaakt voor mn telefoon), dan ben ik daar toch wat huiverig voor.
Met de huidige versie van de firmware ben ik blij:). Geen klachten meer met normaal gebruik. Support is inderdaad om te huilen en tussenliggende release notes zijn nergens te vinden (vaak is een firmware 20 versies hoger maar zie je in de notes alleen de veranderingen van de laatste build).
Heb hem sinds vandaag ook, heb de 'bugs' nog niet tegengekomen, maar voor de rest een prima apparaat voor de aangeboden prijs (iets van 80 euro ofzo) :)
Een vraagje , op het stotteren na in het begin van het afspelen mp3, heb ik ook last dat youtube niets afspeelt , na de laatste update 20110513V2.02.21, niets veranderd alleen de melding dat alle filmpjes beveiligd zijn door de eigenaar en niet kan worden afgespeeld op de aangesloten tv ...
Voor de rest tevreden over de speler,
Ander filmpje proberen, niet alle filmpjes mogen zonder reclame worden weergegeven.
Maakt niet uit welk filmpje ik probeer, speelt echt geen een you tube filmpje af..

wat iso betreft redelijk tevreden, geen menu's en bij sommige iso's (met name videoclips ) speelt die alleen hoofdstuk 1 af en dan stopt die..

niemand stotterende mp3's (eerste 2 a 3 seconden van track ?/)
Ik heb hetzelfde probleem, geen enkel filmpje doet het. Laatste firmware staat erop. Aangesloten op een sony tv. Dezelfde mediaspeler van mijn schoonvader speelt de filmpjes wel af zonder melding maar wel op een panasonic tv. Probleem inmiddels voorgelegd aan LG, maar daar verwacht ik niet veel van. Misschien binnekort mijn speler meenemen naar mijn schoonvader en nogmaals proberen.
Heb je het ook via USB geprobeerd? Ik raad aan 2.02.17 (20110216V2.02.17) te gebruiken, deze werkt goed bij mij.
USB begrijp ik niet, speler is via HDMI aangesloten op de TV. Vananvond zal ik de firmware terug zetten zoals jij aangeeft. Niet geschoten is altijd mis! Voor alle duidelijkheid, ik bedoel de filmpjes via Youtube.
O ik dacht dat de speler helemaal niks afspeelde via LAN, dat heb ik namelijk even gehad na een firmware update.
Weet iemand of je met deze mediaplayer ook ISO bestanden kunt afspelen?
Is het mogelijk om ook Youtube HD bestanden te openen?
Iso bestanden gaan perfect, video_ts mappen en mkv bestanden overigens ook. Youtube hd bestanden ken ik niet. Heb je het over FLV?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 28 juli 2011 01:24]

Nee ik heb het niet over FLV. Ik bedoel Youtube stream in HD kwaliteit, kan namelijk via de PC wel worden afgespeeld. Even terug naar de ISO. Met welke firmware werk je nu? De laatste firmware geeft blijkbaar (weer) problemen met MKV's en ISO's.
8-)
nog altijd Firmware 2.02.17 (20110216V2.02.17)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*