Waarom de LG?
Ik ben al geruime tijd opzoek naar een goede vervanging voor mijn laptop. Met deze laptop stream ik via PowerLAN op mijn slaapkamer films naar een 720p LG tv. Nadeel is dat deze laptop zware blue ray niet aan kan en aardig begint te blazen na een aantal minuten afspelen.
Ik was dus opzoek naar een stille vervanger waardoor de Xtreamer dus meteen al afviel. De WD TV live viel af door gebrekkige ondersteuning van subtitles bij gebruik van iso's. De AC Ryan Playon HD Mini overwoog ik wel. Echter AC Ryan beloofde vorig jaar (toen de mini er nog niet was) reeds een update met ondersteuning voor diverse internetdiensten zoals uitzendinggemist en rtlgemist enz. Daarbij heeft de Playon mini ook geen youtube support. Bovendien bleek de externe voeding een aardig blok te zijn, schijnt hij minder geschikt te zijn als pure streamer en kan het grote lampje in een slaapkamer storend zijn.
Sinds zaterdag ben ik dan ook in het bezit van de LG DP1B mediastreamer. Deze speler ziet er goed uit (pianolak en aluminium), speelt volgens LG alles af en heeft een aantal webdiensten (youtube, picasa en een weerdienst). Daarbij zit er ook een goede remote bij.
Installatie
De installatie was erg eenvoudig. De stand kan op de speler geschoven worden. Hierna is het een kwestie van de 12V, geluid en beeld kabels en internet kabels aansluiten. Bij opstarten vraagt de speler naar de netwerkinstellingen. Voor het gemak heb ik de speler een static adres gegeven. Na ingeven van het static adres functioneerde het netwerk.
Opstarten van de speler duurt net geen 20 seconden.
Uiterlijk
De speler ziet er goed uit en misstaat zeker niet naast/voor de tv. De pianolak en aluminium strip maken hem goed te verdragen. De achterkant is ook niet vergeten (geen pianolak). De bovenkant van het apparaat bevat aanraaktoetsen voor o.a. play spoelen en de power knop. De remote is gelijk aan LG remotes van de goedkopere tv's (
http://www.lg.com/nl/comp...n/mediaspeler/LG-DP1W.jsp ). Op de remote is eigenlijk alles te vinden wat nodig is; een aantal sneltoetsen (home, net, etc) en de standaard doorspoelen/volgende bestand
Eerste ervaringen:
De eerste ervaringen waren positief. De afstandsbediening is prima, deze lijkt zelfs heel erg veel op die van de slaapkamer LG (zelfde formaat, en 40% van de knoppen komen overeen). Navigeren gaat vlot. De eerste test was een 1.5 gb 720p versie van Top Gear via een 4 gb USB stick. Dit ging allemaal prima. Hierna even het netwerk getest, alle computers werden keurig weergegeven. Bij de windows7 pc werd wel om een username en password gevraagd. In eerste instantie heb ik hier iets willekeurigs ingevoerd waarna ik dan ook slechts 2 network shares zag. Na het invoeren van de account van de laptop kwamen alle shares keurig tevoorschijn. Wat mij betreft is het een pluspunt dat mappen waarvoor geen toegang is ook niet worden weergegeven, in windows is dit nogal eens anders (!).
Geluid: Uiteindelijk de LG via de optical out aangesloten op mijn dolby digital 5.1 set. Dit ging eigenlijk meteen goed. De speler kent 2 opties, PCM 2.0 downmixing en digital pass through. Ik heb voor de 2e optie gekozen. Mijn decoder schakelde nu automatisch tussen stereo en dolby digital. Tijdens het wisselen van de geel/rood/wit kabel naar hdmi ontstond er wel ineens een vreemd getik op het audiosignaal zodra de speler werd ingeschakeld. Vervangen van de optische kabel loste het probleem niet op. Vreemd genoeg verdwijnt het probleem na het afspelen van een willekeurig bestand.
Afspelen van muziek gaat zoals verwacht perfect, zeker in combinatie met de 5.1 set. Daarbij pakt de speler ook automatisch het volgende nummer (of shuffle) in de gekozen netwerk(sub)map.
Beeld:
De beeldkwaliteit is perfect, ook met de 576i / 50 hz van de geel/wit/rood kabel. Het beeld trilt niet en is scherp. HDMI kabel werkt ook prima en wordt automatisch herkent door de tv. Het is ook mogelijk beide outputs tegelijk aan te sluiten (niet getest of ze ook tegelijk broadcasten, ik heb ze beide op dezelfde tv aangesloten).
Bij het afspelen van video worden automatisch waar nodig zwarte randen toegevoegd. Ter vergelijking; Het signaal van mijn laptop werd gewoon uitgerekt naar 16:9 en kwam vaak automatisch op een lage resolutie te staan (aangesloten via blauwe RGB/VGA).
Internet:
Bij het uitproberen van het internet bleek dat een aantal video's niet mogen worden afgespeeld op mediadevices. Hier kan LG natuurlijk niks aan doen. Vervelender is dat na een minuut laden de video überhaupt nog niet is begonnen. Het is mogelijk dat de dienst nog niet werkt omdat de speler zo ver ik heb begrepen officieel pas de 30e uitkomt. Ik zal dit later even melden. Diensten Accuweather en Picase werken wel.
*update met firmware 2.0.17 werkt youtube wel*
Remote:
Handige extra's op de remote zijn een toets om 5 minuten voor of achteruit te spoelen, een repeat toets met 3 opties en een zoekoptie (om een bepaalde tijd te kiezen). De Logitech Harmony One wordt overigens volledig ondersteund.
Conclusie:
In het algemeen ben ik zeer te spreken over deze mediaspeler. Het gebruiksgemak ligt vele malen hoger dan dat van mijn oude laptop oplossing (denk aan muis op been/bed).Daarbij is deze speler mooi weergegeven, is te bedienen met een goede remote (en evt met aanraaktoetsen), is de speler onhoorbaar en verbruikt deze bijna geen stroom. Echt tevreden was ik pas in 2011 toen eindelijk youtube werkte en het afspelen van zwaardere bestanden geen haperingen meer opleverden.
Firmware:
Firmware 1.07:
Originele firmware
firmware 2.02: (eerst beschikbare update)
Deze update verbetert het afspelen van de zware mkv bestanden met dts (zie comments). Helaas komen na spoelen in het bestand de oude problemen terug. De overige problemen zijn oververanderd. Youtube werkt nog steeds niet.
Firmware 2.02.11 (20101220V2.02.11):
Na het installeren van deze update weigert de speler mkv bestanden af te spelen, youtube werkt nog steeds niet. Laadtijden zijn ook langer geworden (5 seconde voor 200 mb avi).
Firmware 2.02.17 (20110216V2.02.17)
Na het installeren van deze update werkt de speler als vanouds, mkv's gaan weer soepel en voor het eerst werkt youtube.
*let op lg heeft een fout gemaakt en heeft vergeten LGE-VerInfo.txt mee te leveren, dit bestand kun je zelf maken dit moet er in staan:*
VERSION='20110216V2.02.17'
LOCATION='20110216V2.02.17'
Firmware 2.02.19 (20101220V2.02.11):
[File system] FAT32 herkenning verbeterd
Firmware 2.02.20 (20101220V2.02.11):
release notes onbekend
Firmware V2.03.02 (20110713v2.03.02)
Problemen:
Helaas heeft de speler een aantal te kortkomingen welke ik kort zal bespreken:
1: mkv's met dts
Zoals gezegd speelt de speler eigenlijk alles af. Alles wat op mijn netwerk stond ging prima. Echter speciaal om dit te testen heb ik Planet Earth van BBC in 1080p geregeld. Een mkv met 1 aflevering van 8 gb met vc1 en DTS. Zoals verwacht had ik met pass through geen geluid, immers mijn decoder komt nog uit 2001 en ondersteund alleen dolby digital. Instelling PCM 2.0 loste dit op. Vervelender was dat het beeld haperde en de subs wegvielen. Hierna heb ik de powerlan (+/-20-35 mbit) tijdelijk vervangen door een fysieke kabel (95mbit) en nu ging het beter. Echter het geluid haperde soms terwijl ik via de DU Meter software kon zien dat er niet meer dan 39 mbit over het netwerk ging. Geluidshaperingen kwam ik ook al tegen in de preview op tweakers. Ik hoop dat hier nog een firmware update voor beschikbaar komt. Op internet las ik dat met name MKV bestanden met DTS voor problemen zorgen.
2:het voetje, dit zit niet zo stevig vast; hij blijft prima staan maar indien je aan kabels gaat rommelen kun je in eens het apparaat in je handen hebben.
*Bedankt @ comments, moest harder duwen tot je klik hoort*
3:De firmware bevat een bug bij het bekijken van plaatjes; de toetsen voor de positiebepaling zijn inverted (dus links=rechs en boven=onder).
4: Geluid via optische uitgang "tikt" na inschakelen van apparaat. Dit verdwijnt na een bestand te hebben afgespeeld
5: Geluid blijft ingeschakeld op hdmi indien de optische uitgang wordt gebruikt, hierdoor ontstaat echo met de tv (tenzij je de tv mute, via logitech harmony relatief eenvoudig op te lossen).
Support
Nav de oorspronkelijke problemen (hapering en niet werkende youtube) contact opgenomen met LG via de telefoon. De support van lg is helaas niet al te best. Het callcenter wist zich geen raad met de problemen en zou mij terugbellen. Na 4 weken tevergeefs gewacht te hebben op lg zelf weer contact opgenomen. Volgens lg was waarschijnlijk mijn internet te traag voor youtube (20mbit adsl2) en het netwerk (100mbit via vaste kabel!) te traag voor blueray. Dit zijn natuurlijk standaard antwoorden waar niemand iets mee kan. Met de overige problemen wisten ze het verder ook niet meer. Mij werd aangeraden het product via de winkel ter reparatie aan te bieden. Over de firmware wist lg ook niks te vermelden.