Apple Mac Mini 2020 M1, 8GB ram, 256GB ssd Review
18 februari 2022, laatste update op 30 april 2022, 596 views
Rapporteer
Product gekocht
Pluspunten
- Snel
- Stil
- Eenvoudig in gebruik
Ik ben onlangs overgestapt van een 2018 i3 Mini met 16GB RAM en 256GB SSD, naar een basis M1 met 8GB en 256GB opslag. Langer geleden had ik een 2011 Server model.
Ik kocht de i3 tweedehands net nadat de M1 uit was gekomen. Eigenlijk wilde ik het liefst gelijk de M1 maar dat liet het budget niet toe. Vervolgens heb ik een jaar lang best positieve ervaringen gehad met de i3, die - vergeleken met mijn oudere 2011 server - al verrassend stil en snel was.
De i3 had voor mij één knelpunt: de grafische prestaties. Ik kon duidelijk merken dat de GPU het zwaar had als ik mijn 4K scherm gebruikte; niet dat het ooit echt problematisch werd maar er traden vaak 'stutters' op, bijvoorbeeld bij het afspelen van video's of het editen van een video in Resolve.
Vandaag kreeg ik de kans met vrijwel gesloten beurs te switchen naar de M1. Op papier lever ik 8GB RAM in, maar mijn gebruiksscenario's zijn dermate dat ik me zou verbazen als ik met 8 niet uit zou kunnen - als ik de talloze stresstest video's mag geloven op YouTube.
Over de Bluetooth issues maak ik me (nog) geen zorgen, omdat ik een bedraad toetsenbord en muis gebruik. De reductie van het aantal USB poorten is ook geen punt, op de i3 had ik 1 USB-A en 1 USB-C poort in gebruik.
Een aantal eerste testen met Resolve wijzen uit dat de rendersnelheid ruwweg 2-3x zo vlot is. Maar wat mij vooral opvalt is dat ik nu een scaled resolution kan gebruiken op mijn 4K scherm zonder dat Resolve begint te stutteren. Dat is heel prettig. 4K native op 27" is te klein, en 1080p weer veel te grof. Op de i3 koos ik vaak voor 1080p voor de performance.
De eerste twee uur met de M1 mini stemmen mij in ieder geval zeer tevreden.
Update 30-4-2022
Na een paar maanden gebruik moet ik concluderen dat deze mac mini voor mij nagenoeg perfect is (voor zijn prijs).
Bluetooth problemen heb ik niet, dat komt ook omdat mijn toetsenbord en muis bedraad zijn en ik geen wifi gebruik. De JBL 460BT koptelefoon werkt zonder haperingen en ook wireless printen gaat goed.
De 256GB opslag is op zichzelf genomen krap en een erg dure upgrade als je meer wilt. Ik heb het voor mij afdoende opgelost door een 4TB USB 3 schijf er permanent aan te hangen. Hier staan al de video opnames op en hier exporteer ik ook naartoe. Voor de clips die ik gebruik is de transfersnelheid geen bottleneck.
Het is bijzonder om te merken hoe snel je went aan de performance, waar ik voorheen koos voor een lagere resolutie doe ik nu alles in 4K omdat het processen toch snel genoeg gaat. Wat echt heerlijk is, is de performance van de GPU in combinatie met het 4K scherm. Het beeld is scherp en het hapert nooit.
Misschien is de mini geen aanrader voor iedereen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat hij [imij[/i] erg bevalt.