€ 124,99 bij NBB.com

ASUS ROG Spatha X Review

17 februari 2022, laatste update op 17 februari 2022, 3.099 views Rapporteer

Spatha X is een aparte muis voor mensen met aparte eisen, de muis heeft lekker veel knoppen, een handige dock voor laden en je kunt de linker/rechter muisknop switches zelf makkelijk vervangen.

Echter de prijs is pittig en de software kan veel beter.

Pluspunten

• Goed gebouwd
  • Ligt lekker in de hand
  • Goede (draadloze) performance
  • RGB is aantrekkelijk
  • Accuduur met RGB aan is goed genoeg
  • De bijgeleverde oplaad dock is fijn
  • Verwisselbare switches zijn een groot pluspunt
  • Lekker veel knoppen

Minpunten

• Middelste knop aan de zijkant is te klein voor sommige mensen (zelf geen last van)
  • Pittige prijs, je moet zelf weten of dit het waard is
  • SOFTWARE (dit zeg ik als Asus gebruiker)
  • Zwaar (zelf heb ik daar geen last van)

Nadat ik en mijn partner beide meerdere jaren een CM Storm Sentinel III hebben gehad (fijne muis, waardeloze kabel) was het tijd voor iets nieuws, en deze keer wilden wij een draadloze muis.

Eisen? Geen Razer (slechte ervaringen mee qua hardware en software), de vorm moet lekker in de hand liggen (geen ambidextrous muizen dus), draadloos, DPI knop boven en niet onderin, goede performance en als bonus een makkelijke manier om de muis weer op te laden (minimaal USB C, het liefst draadloos of via een dock)

In beide gevallen viel de keuze op de Asus ROG Spatha X, er zit een dock bij om de muis op te laden, muis ligt lekker in de hand (wij hebben wat kleinere handen, maar ik vind een wat grotere muis fijner), RGB is een leuke bonus (kon prima zonder) en wat andere extra's die ik later noem zijn ook een voordeel.

Ik zie dit meer als een "kleine review" gebaseerd op mijn ervaring met de muis na 2 maanden, dan een echte met specs en performance metingen.

Je zal dus hier geen grafiekjes zien met hoe goed of slecht de muis is, maar puur een op mijn ervaringen gebaseerde "review".

Wat zit er in de doos en specs

De verpakking van de Spatha X ziet er luxe en stevig uit, gezien het aantal accessoires in de doos is deze ook wat groter dan bij de meeste muizen.

Bron foto: RTINGS
In de doos tref je:

- Spatha X zelf
- Docking station en de metalen voet zodat je deze rechtop kan plaatsen
- 2x USB-A naar USB-C paracord kabels (erg fijn)
- Schroevendraaier om de muis te kunnen openen
- 2x extra ROG muis switches
- Tasje om de muis mee te kunnen nemen (van nette kwaliteit)

En wat stickers en documentatie.

Prima pakket, de extra kabels zijn identiek en ongeveer 2 meter lang, echter zijn ze ook belangrijk als je de firmware van de muis wil updaten (zie software).

Vervangbare switches zijn ook een pluspunt, echter dit is alleen mogelijk met de linker en rechter muis knop.

Verder kun je eventueel andere merken switches gebruiken, er zijn op het internet genoeg topics over te vinden welke wel of niet passen in deze muis, ik zelf ben vrij tevreden met de ROG Switches al vind ik de klik ervan iets te licht vergeleken met mijn oudere muis.

Dan de specs van de muis zelf:

- 19000 DPI optische sensor
- 1000hz polling rate
- 12 knoppen (exclusief de 2 onderin), waarvan 6 aan de zijkant
- Accuduur van maximaal 67 uur zonder RGB (volgens Asus)
- Gewicht van 167 gram
- Draadloos (2.4Ghz) of bedraad te gebruiken

Asus heeft niet bekend gemaakt welke sensor in de muis zit, puur op basis van de DPI ga ik er vanuit dat het om de Pixart PMW 3370 gaat, aangezien deze tot 19000 DPI gaat.

Qua gewicht, mijn weegschaal zegt 169 gram maar dit kan ook een fout zijn gezien het kleine verschil van 2 gram.

Deze muis is dus "erg zwaar" maar daar heb ik geen last van aangezien mijn Sentinel III 155 gram was.

Echter geen aanrader voor mensen die een lichtere muis willen, ik heb mijn eigen voorkeuren en vind alles onder 120 gram minder fijn (en ik heb een lichtere muis voor mijn laptop) en onder 100 gram niet wenselijk.

Maar ik behoor tot een niche, echter ik snap volledig waarom meeste mensen lichtere muizen willen, vooral FPS spelers.

Muis zelf en bouwkwaliteit

De muis zit stevig in elkaar net als mijn vorige, onderkant heeft een metalen plaat (verklaart het hoge gewicht) met een aparte pairing knop en een aan/uit switch, verder zitten de metalen pins onderin voor het laden op de dock en zijn er 4 rubberen "stoppers" zodat de schroeven niet open en bloot liggen.

Ik zelf heb er nog geen last van, maar bij mijn partner zit 1 van die "stoppers" wat losser en daardoor glijdt de muis erg moeizaam, je krijg dat ding ook niet meer goed in dus deze is verwijderd en in de doos opgeborgen.

Hopelijk lost Asus dit op in de volgende revisie.

Rechts van de muis heb je een pinky rest en een kleine grip zone (voelt aan als een soort van rubber), het is comfortabel maar dit zal wel per persoon verschillen aangezien het wel een wat scherpere hoek heeft.

Links heb je 6 programmeerbare knoppen in vorm van de ROG logo.

Laat ik hier meteen duidelijk over zijn, voor mij werken ze alle 6 prima maar de middelste knop is echt klein en als je wat grotere vingers hebt is deze knop totaal nutteloos.

Verder voelen de knoppen aan de zijkant wat "raar" aan, als je ze gebruikt is de klik duidelijk en gebruik ervan fijn, maar als je de knoppen wat dichterbij bekijkt dan voelt het wiebelig aan.

Nogmaals bij gebruik zelf voelt het prima aan, maar zo komt het als je er naar kijkt niet over en dat is gewoon zonde voor zo'n dure muis.

Bovenkant heeft de linker en rechter muis knop, 2 normale knoppen direct naast de linker muis knop, de DPI switch en een scrollwiel.

Deze knoppen werken allemaal prima, linker en rechter muis knop voelen een beetje te licht qua klik (maar dat zou een andere switch kunnen oplossen) en de 2 knoppen naast de linker muis knop kunnen wat te ver zijn voor sommigen.

Ik zelf heb de knoppen als volgende ingesteld:

- Bovenste 2 zijn volgende pagina en vorige pagina
- Onderste 2 knoppen voor volume omhoog en omlaag
- Middelste grotere knop is mute
- Middelste kleine knop is play/pauze van audio
- De 2 knoppen naast de linker muis knop zijn voor vorige en volgende track in mijn muziek speler.

Qua RGB, de linker zone (in vorm van ROG logo) heeft RGB, de scrollwiel heeft RGB en de ROG logo op de bovenkant van de muis heeft ook RGB.

DPI knop heeft een LED, maar de kleur ervan is gebaseerd op basis van de gebruikte DPI setting.

Helemaal voorin de muis zit de USB-C poort, in tegenstelling tot sommige muizen passen daar kabels met een smallere plug probleemloos (de laad kabel van de Motorola van mijn partner past zonder problemen, de kabel van mijn LG daartegen is net iets te breed)

Voor de rest, op de genoemde dingen na zit de muis goed in elkaar.

Dock

Dock zelf is gemaakt van plastic en zit stevig in elkaar, je kan deze op 2 manieren gebruiken en dat is volledig plat of staand met de bijgeleverde metalen voet.

Er zit GEEN losse ontvanger bij de muis, die zit in de dock zelf ingebouwd dus zonder de dock heb je geen mogelijkheid om de muis draadloos te gebruiken (ook een reden waarom de bijgeleverde tasje nergens op slaat, de muis en eventueel de kabel passen erin, de dock kan er niet bij).

Dock zelf gebruikt ook USB-C, en aan de achterkant van de dock heb je een pair knop om de dock met de muis te kunnen pairen (indien noodzakelijk).

Voorkant is vrij simpel zwart, onderin heb je een LED die aangeeft of de muis verbonden is en of de muis correct op de dock zit voor het laden, verder heb je 2 metalen pins die met de muis verbinden voor het laden zelf.

De dock heeft een magneet zodat de muis erop blijft zitten, beide in en mijn partner hebben na 2 maanden gebruik geen issues gehad met het laden van de muis, iedere keer bij het plaatsen van de muis op de lader lukt laden in 1 keer.

Tijdens het laden pulseert de verlichting langzaam in de kleur blauw tot de muis 80% (of 70%, ik weet dat niet meer exact) opgeladen is, daarna veranderd de kleur naar groen en blijft het langzaam pulseren.

Wanneer de muis vol is veranderd dat in statisch groen.

Wel wil ik graag bij toevoegen dat je USB poorten stroom moeten leveren als je PC uit staat, dit stond bij mijn partner uit en moest aan in de BIOS, zo kun je de muis ook laden als je PC uit staat.

Ik heb vrij weinig te klagen over de dock op 1 ding na, de LED die onderin heb ik uit staan als ik de muis gebruik en niet laad, deze led is vrij fel maar mijn grootste probleem is dat ongeacht welke settings ik ook ging gebruiken, de LED is altijd pulserend en dat vind ik gewoon enorm irritant.

Dagelijks gebruik en accu duur

De muis werkt, yaaay _/-\o_

De muis werkt inderdaad, hij ligt fijn in de hand en de draadloze verbinding werkt naar behoren, ik heb tot nu toe (op software na, maar dat komt later) geen echte issues gehad met de muis, vooral niet na de laatste firmware update (ervoor wilde de muis weleens licht stotteren in 1 game maar nergens anders).

Knoppen werken naar behoren, maar ik overweeg misschien een andere switch te gaan gebruiken voor de linker en rechter muisknop, mocht ik aan de lichtere klik niet kunnen wennen.

RGB is mooi, maar door 1 specifieke reden (zie software) kan ik deze niet synchroniseren met mijn PC, maar dat is geen groot probleem aangezien ik 1 statische kleur gebruik.

Voor de rest, bedraad werkt de muis ook zonder problemen en de paracord kabel is erg fijn.

Wat ook mooi is dat de muis bedraad ook werkt als deze uit staat, dus mocht ooit de aan/uit knop stuk gaan (hopelijk gebeurt dat niet) dan kan ik de muis alsnog bedraad gebruiken (de RGB doet het dan ook gewoon).

Als ik al ergens over mag zeuren, mij vorige muis had een OLED scherm waarop ik exact mijn DPI en Profiel kon zien, diezelfde muis had daar ook 3 aparte knoppen voor (profiel, en 2 voor de DPI).

De Spatha X heeft 1 knop voor de DPI en gebruikt een combinatie van knoppen om tussen de profielen te wisselen, dat is wat minder handig en ik heb ook voor iedere profiel een andere kleur van de RGB ingesteld (want zonder de software weet je anders niet in welke profiel je zit).

Andere iets kleinere nitpick is de lift off distance, dat was eerst even wennen omdat deze bij de Spatha X ergens tussen 1 a 2 DVDs zit (waarschijnlijk 1.5, want op 2 beweegt het amper).

Mijn vorige muis was beter op dat front, nou speel ik slechts 1 game waar dit wennen was maar ik noem dat alsnog even.

Qua accuduur, ik heb de muis nooit getest zonder RGB dus geen idee wat de accuduur is dan.

Op 25% helderheid, alle energie besparende modi uit (de muis en de RGB gaan nooit vanzelf uit dan) gaat de muis 3 a 3,5 dag mee voordat deze ENORM irritant rood knippert (kan uit, maar ik leg later uit waarom ik dat aan heb) omdat ik nog maar 10% accu over heb.

Nou zegt 3 tot 3.5 dag niks, dus in uren een gemiddelde dag in mijn geval is minimaal 10 a 12 uur dat deze muis aan staat.

Ga ik uit van 3 dagen en 10 uur = 30 uur is wat de muis het volhoudt.

Met RGB op max is dat lager, mijn partner had in eerste instantie deze op 100% en de muis moest na iets minder dan 20 uur weer aan de lader, maar ik vind 100% helderheid voor de RGB niet noodzakelijk, deze is helder genoeg op 25% (op alle foto's is deze op 25% helderheid)

30 uur lijkt niet lang, maar gezien mijn settings + stroom vretende RGB vind ik dat nog best netjes, daarnaast is de muis makkelijk en snel op te laden via de dock.

Ik heb geen exacte cijfer hoe lang het laden duurt, omdat ik de muis op de dock zet als ik naar bed ga (indien nodig), maar die 2 keer dat ik de muis tussendoor moest laden (omdat ik ongeveer wou weten hoe lang deze mee gaat gemiddeld) kon ik na half uur laden minimaal 3 uur door (muis was niet volledig leeg daarna, dus ik kan dat niet exact zeggen)

Software

:/ |:( :F

Als de bovenste emoticons niet genoeg zeggen, dan leg ik het graag uit.

Ik heb een Asus ROG moederbord en GPU, mijn partner heeft een ROG laptop en GPU in de desktop en geen van ons beide gebruikt die software op de desktops (laptop moest wel helaas).

MIjn persoonlijke haat voor Armoury Crate terzijde (het is een vreselijke bende), de software is gewoon slecht.

Nou heeft iedere software wel problemen hoor, mensen die ik ken en Razer producten gebruiken klagen ook steeds over wat, mijn zus aan de andere kant zeur dat MSI hun software crashed en onnodig de CPU veel gebruikt, dan is er iCUE die over het algemeen goed werkt bij mijn partner... als deze niet alweer crashed en alle RGB in "rainbow puke" modus gaan (herstarten van iCUE is dan genoeg, maar het gaat om principe hier).

En qua Logitech.... heb ik niks te klagen gehad vroeger (geen idee nu)..

Zelfs de Alienware software die de monitor van mijn partner gebruikt is niet zo erg als Armoury Crate, het is traag maar daar blijft het bij.

Armoury Crate is een bende, en de enige keer dat ik deze ging gebruiken op mijn computer (2019 de dag dat ik deze in elkaar had gezet) vloog diezelfde software meteen er vanaf (via een Windows herinstallatie, omdat ik er maar niet vanaf kon komen)

Het is ronduit schande dat Asus het niet beter maakt, want nu op de laptop van mijn partner staat de nieuwste versie en ook dat is een zooitje.

Nou wil ik hier even duidelijk over zijn, op de laptop werkt die software nog het best op onze desktops zorgt het voor ellende, niet alleen qua RGB maar ook qua alle andere settings die deze software aanbiedt, en ik zwijg over het crashen, niet willen werken en hoge CPU gebruik ervan.

Wij gebruiken dus Aura, die beperkter en ouder is, maar stom genoeg beter.

Helaas werkt Aura niet met de Spatha X (en daarom had ik eerder gezegd dat ik de RGB niet kan synchroniseren met mijn PC)

Rant voorbij, wel heb ik hierdoor weinig te zeggen over wat de muis via de software precies kan en hoe stabiel de software verder draait.

Je kan sowieso profielen instellen, gewenste DPI aanpassen in stappen van 50 met een minimum van 100 en een maximum van 19000, lift off distance kun je ook aanpassen, de functionaliteit van de knoppen is ook aan te passen (op linker muisknop na) en zo heb ik dus mijn eigen settings kunnen kiezen.

Verder heb je meerdere RGB settings voor de muis en de dock (al is dat voor die laatste wat beperkter) en de boel kan synchroniseren met je PC (als Armoury Crate ooit zou werken).

Voor de rest heb je kalibratie settings, je kan profielen kiezen voor een Asus muismat (is een menu) of zelf kalibreren voor je eigen (bleek niet nodig te zijn in mijn geval), dan zijn er de power settings waar je kunt zien hoe vol je muis is en of deze moet aangeven door middel van fel rood te knipperen of deze leeg begint te raken (aangezien ik de software niet gebruik, heb ik deze functie ingesteld dat de muis dit aangeeft op 10%, het kan ook volledig uit of je kunt een ander beschikbaar percentage kiezen).

Als laatste heb je de firmware update, mijn advies is dat je deze uitvoert omdat de muis in mijn geval beter werkt na de update.

Ik noemde al eerder dat het handig is dat je 2 kabels met de muis krijgt, punt is dat beide je dock en de muis aangesloten moeten zijn via de kabel aan je PC/Laptop om een firmware update uit te voeren.

Hoewel de software vreselijk is, de muis is volledig bruikbaar zonder deze tenzij je de settings wil aanpassen.

Ik zelf had beide muizen geconfigureerd via de laptop van mijn partner, namelijk de Spatha X onthoudt al je instellingen voor je muis, dock en RGB op de muis zelf, mitst je deze met je muis synchroniseert via de software (anders mag je deze weer opnieuw opstarten)

Dit was een stuk handiger met mijn oude muis, maar die had een OLED schermpje dus dan was dat makkelijker uit te voeren zonder software (software was er wel, maar was niet noodzakelijk)

Hier ben ik natuurlijk heel blij mee, want als dit niet kon dan had ik de muis per direct terug gestuurd naar waar ik hem kocht.

Conclusie:

De muis voldoet aan mijn eisen.

Draadloos werkt prima, laden gaat goed en vrij snel, accuduur is gezien de RGB niet eens zo slecht (al zijn er betere opties die langere accu duur bieden zonder RGB), muis ligt lekker in de hand en is stevig gebouwd.

Er zijn ruim voldoende knoppen voor mij (handig voor bepaalde games die ik speel, maar ook gewoon dagelijks), RGB ziet er aantrekkelijk, je krijgt voldoende accessoires mee en de vervangbare switches zijn een pluspunt mochten deze ooit stuk gaan.

Maar dan heb je de software, je kan er zonder maar je mist de synchronisatie met je RGB (vooral als je Asus spul gebruikt) en je hebt het echt minimaal 1 keer nodig voor de firmware update om je settings aan te passen.

Dan heb je natuurlijk nog het hoge gewicht, de muis ligt lekker in de hand en is goed gebouwd maar die 1% gebruikers waar ik toe behoor die zo'n zware muis prima vinden is niet genoeg, de muis is zwaar en ik zie mensen die lompere muizen fijn vinden deze misschien toch iets "te" zwaar vinden.

Dan zijn er verder kleine nitpicks, zoals de knoppen aan de linker zijde waar de middelste voor mensen met dikkere vingers niet goed bruikbaar is, en nog paar andere kleine dingetjes die ik al eerder noemde.

En dan de prijs... OEF, ongeveer 160 euro is de Spatha X nu (toen ik deze kocht was dat 148 euro) en dat is ondanks alles een erg pittige prijs, dus als jij behoort tot de 1% mensen die zo'n muis willen hebben, kunnen betalen en WILLEN betalen, dan ja ik raad het aan als jij net als ik met de nadelen van deze muis kunt leven.

Dus tenzij je zonder Armoury Crate kan, of deze software werkt prima op jouw PC (wat ik als een wonder bestempel) dan heb je sowieso de aller grootste nadeel uit de weg.

Asus ROG Spatha X is een hele specifieke muis voor specifieke mensen, ik ben er tevreden mee ondanks de nadelen aangezien deze mij niet in de weg staan om de muis fijn te vinden.

Maar Asus moet nodig terug naar de tekentafel, deze muis kan zoveel beter vooral qua software.

P.S. Driver en Ondersteuning geef ik "Voldoende" omdat daar niks mis mee is, maar software valt in mijn ogen wel onder, was er echter een aparte slider voor "Software" alleen, dan kreeg de muis een "Waardeloos" score.

Prijs krijgt ook een "Voldoende" omdat de muis geen slechte product is voor zijn prijs, maar het kan beter (vooral qua software)

"Geen mening" lijkt mij niet op zijn plaats hier.

Bouwkwaliteit krijgt een "Goed" score vanwege wat ik eerder benoemde over de knoppen aan de zijkant, de bouwkwaliteit van de muis is zeker goed en alles voelt en werkt solide, maar "Uitstekend" is net iets te rooskleurig.

Heb jij ook een ASUS ROG Spatha X?

Leuke review van wat me op het eerste zicht een vette muis lijkt!
Uiterlijk vind ik ze niet zo mooi maar da's persoonlijk en ligt niet zozeer aan ROG producten maar i.m.h.o. aan de meeste gamingproducten, ik vind m'n eigen G502 ook een lelijk ding. :D

Prijs is idd. wat aan de hoge kant, zo'n 40 euro teveel als je't mij vraagt.

Software... mja, het beetje ervaring dat ik heb met ROG-software zorgt er gewoon voor dat ik hier zat 'ja' te knikken toen ik je review las: ik heb een ROG laptop: echt knappe machine qua prestaties, zelfs jaren later nog steeds... hardwarematig niks op aan te merken behalve... de software... die er bij mij ook 1 dag na aankoop van m'n laptop, af vloog.

Je noemde Logitech... er is een reden dat ik voor m'n randapparatuur alles aan me voorbij laat gaan en niks anders gebruik zowel professioneel als privé... qua software heb ik het gevoel dat ze het altijd goed op orde hadden en nog steeds. Ik gebruik hun toestellen nog van het MX 500-510 tijdperk alhoewel ik twijfel of ze toen al met proprietary software kwamen, kan zijn, weet het niet meer. :)
Tegenwoordig Mx Master 3 en Anywhere 3 voor het werk (webmaster), G502 voor gaming. Voor mij is het belangrijk dat software doet wat het moet doen, exact zoals je instelde, op zo'n manier dat je eigenlijk vergeet dat het actief is.