OPPO Find X3 Neo Zwart Review

16 februari 2022, laatste update op 16 februari 2022, 825 views Rapporteer
Product gekregen +1

Sinds een maand gebruik ik de Oppo Find X3 Neo. Het voelt als een premium telefoon met een zeer uitgebreide Android skin genaamd ColorOS. In het algemeen ben ik zeer tevreden over deze telefoon.

Toch moet ik kritisch zijn over twee trends die ook Oppo lijkt te volgen.

Pluspunten

• Lekker vlot in gebruik
  • Snelle ontgrendeling met face en fingerscanner
  • Mooie UI
  • Opladen gaat snel! 0-100% in 20 minuten

Minpunten

• Problemen met overzetten van data
  • RAW mode mist. alleen vindbaar in Pro versie
  • Geen MicroSD-slot
  • 3.5mm weg. Geen adapter meegeleverd

Body:
Ik maak gebruik van de Starlight Black versie. Deze heeft een mooie afwerking die ook zeker fijn aanvoelt. De body zelf is vrij dun waardoor hij best prettig in de hand lag. Met het 6.55” scherm voelt de telefoon ook niet te groot aan, en kan deze alsnog goed in je zak passen wanneer je hem even niet gebruikt. Ik moest wel best wennen aan de ligging van de volumeknoppen. Van mijn oude telefoons was ik gewend dat ze naast de powerknop zaten. Op deze telefoon zijn ze aan de andere kant te vinden, waardoor ik soms had dat ik per ongeluk een screenshot had gemaakt in plaats van mijn telefoon vergrendelen. Achja, met 256GB opslagruimte is dat niet eens zo’n groot probleem. In de powerknop lijkt een soort lampje te zitten. Na een maand heb ik nog steeds geen idee of het daadwerkelijk een lampje is of een reflecterende streep. Hoe dan ook, best leuke easteregg.
De ligging van de camera’s is prima. Uiteindelijk valt het ook hartstikke mee hoe de “bump” is van de camera’s. Je ziet hem wel klein beetje uitsteken. Maar dat is iets wat bij het gebruik van een hoesje zo opgelost is.

Deze telefoon lijkt ook 5G te kunnen. Helaas heb ik dit door beperkingen van mijn telefoonprovider geen gebruik van kunnen maken. Daarnaast heeft deze telefoon best veel verschillende functies. Eentje daarvan is om je RAM uit te breiden. Dit kan tot 7GB extra. Hier heb ik zelf geen gebruik van gemaakt omdat ik 12GB al goed genoeg vind voor nu. Ook al ben ik wel benieuwd of het daadwerkelijk een soort “boost” geeft aan de prestaties. Voor het spelen van spelletjes of kijken van Netflix series, kan deze telefoon het al prima aan met alleen de 12GB RAM en krachtige processor.

Toch moet ik kritisch zijn over twee trends die ook Oppo lijkt te volgen. Het weghalen van de 3.5mm audio poort en het weghalen van de MicroSD optie. Ik kan best begrijpen dat elk telefoonmerk de trend van Apple volgt om deze weg te halen. Maar het is voor mij als gebruiker wel prettig als je dan wel een adapter voor je oortjes erbij krijgt. Deze heb ik nu los aangeschaft om zo alsnog dingen zoals oortjes en lav-microfoons aan te sluiten op deze telefoon.

In het geval van de MicroSD en opslag. Het overzetten van mijn data van de oude telefoon naar dit apparaat ging niet heel vloeiend. Ik had vaak dat hij opeens de verbinding kwijt was tussen de apparaten en dat hij niet alle bestanden over had gezet. Daardoor ben ik veel bestanden kwijtgeraakt tijdens gebruik van de ingebouwde tool. Deze heb ik uiteindelijk handmatig moeten overzetten. Zijn even wat extra stappen, maar uiteindelijk als je de kennis ervoor hebt wel op te lossen.
Camera:
De Find X3 Neo maakt gebruik van een 50MP hoofdcamera met een 13MP Telelens en een 2MP Macro lens. Dit is een interessante combinatie die ook zeker goed lijkt te werken. Als fotograaf zijnde gebruik ik ook veel de Pro/Expert mode. Toch vind ik het voor de prijs van dit model wel heel zonde dat er geen RAW en LOG (video) mogelijkheden zitten in dit model. Dat lijkt alleen te zijn bij het duurdere broertje (Find X3 Pro). Veel telefoons in deze prijsrange hebben dit wel. Daarom hoop ik dat dit via een software update alsnog toegevoegd kan worden aan dit model. Als fotograaf zijnde mis ik dit wel omdat dit in het bewerk-proces op mijn pc het bewerken van foto’s veel efficiënter maakt.

Deze telefoon heeft ook een Dual-View Mode. Dat is dat je de selfie en main-camera tegelijk gebruikt. Best handige functie voor het laten zien van bepaalde dingen, met ook gelijk jouw reacties erbij.
Batterij:
Deze telefoon maakt gebruik van twee batterijen die ieder 2250mAh zijn. In een totaal van 4500mAh weet Oppo zeker hier goed gebruik van te maken. Op 1 oplaadcyclus kan ik ongeveer 2 tot 3 dagen aan de slag. Dit is wel zeer afhankelijk van hoe veel ik het apparaat gebruik.
Het opladen van deze telefoon gaat zeer vlot. Van 0 naar 100% gebeurd in +- 20 minuten! Daarnaast is de oplaadanimatie best leuk gedaan. Persoonlijk ben ik ook wel fan van de kommagetallen in de batterijpercentage bij het opladen waardoor het jou als gebruiker nog meer het gevoel geeft dat deze telefoon snel oplaadt.
Scherm:
In het begin was ik een beetje sceptisch over het verschil tussen een AMOLED en LCD scherm. Zou het daadwerkelijk een verbetering geven? Na een maand deze telefoon te gebruiken kan ik je vertellen dat je wel daadwerkelijk een verschil kan merken! De kleuren voelen wat scherper aan, zwart is ook daadwerkelijk zwart en met 90hz voelt het ook zeer prettig in gebruik. Natuurlijk zeggen acties meer dan woorden. Dus ga naar je lokale telefoon winkel en zie het voor jezelf!

Kan ik uiteindelijk deze telefoon aanraden? Als je kan leven met de kleine minpuntjes, dan kan je zeker veel plezier hebben van deze telefoon. Uiteindelijk is geen enkele telefoon perfect right? Zolang het maar past bij wat jij wilt.

Heb jij ook een OPPO Find X3 Neo Zwart?

Ik heb direct in vergelijking gezet met mijn A51,
Ok, ietsje sneller, dubbele opslag, maar weer niet uitbreidbaar met microSD, dus mijn A51 heeft zelfde met de extra SD. Grote winst is de 12 Gb ram, maar rechtvaardigt dat de de dubbele prijs? Batterij scoort onder de maat met 14 uur. Verder scoort de Oppo overal een fractie beter, maar voor die prijs 5 sterren? Zou ik hem niet geven.... 3 sterren zet je hem op de plek in 2022.

[Reactie gewijzigd door LucW2 op 23 juli 2024 09:04]

Hi LucW2. Mijn review is daarom ook niet als vergelijking gedaan met andere telefoons (los van mijn ervaringen van mijn vorige telefoon tov deze), maar gewoon de ervaringen van deze telefoon zelf.
kan me voorstellen dat de camera een stuk beter is dan de A51 ? Dat daar ook een deel van het prijsverschil in schuilt...
Mooie revieuw , ik heb hem per vandaag in silver dan. Maar klopt het is heel geheimzinnig mooi streepje in de volume knop en super detail. Hoe meer ik kijk hoe meer ik ook denk is het nou lichtje of streepje.
Over de extra ram tja waarom niet 7 erbij als het kan waarom niet he.
telefoon geef ik voor mijn gebruik een 10 en steekt boven samsung uit in zelfde prijsklasse vooral door gorilla glas 5 voor en achterkant en headset via de usb en dolby atmos , wifi 6en Mu mimo
gr