Ik heb de Nuki bij Nuki zelf gekocht omdat hij daar leverbaar was. Gekocht als aanbieding tegelijk met 3 Fob’s
Een fob is niet meer of minder dan het zelfde idee afstandsbediening als je autosleutel. Voordeel van de fob is dat hij netjes je deur echt opendoet zodat je gewoon kunt doorlopen. De Nuki zelf is een redelijk fors apparaat wat aan de binnenkant aan je deurslot wordt bevestigd. Je kunt kiezen tussen dubbelzijdig tape, of als je rozet er geschikt voor is met drie schroefjes. Beide manieren zien er goed en stevig uit. Je plakt/schroeft eerst de achterkant op je deurslot, en nu komt gelijk het eerste en enigste nadeel (in mijn ogen), je moet een sleutel in het slot steken die ook in het slot blijft zitten. Het enigste wat je Nuki eigenlijk doet is namelijk de sleutel voor jou omdraaien als jij daar om vraagt.
Alleen omdat wij gecertificeerde sleutels hebben kun je natuurlijk niet zomaar een extra sleutel bij maken en die in de deur doen. Waarom zou je dat willen? Wel, mocht een keer de batterij van je Nuki leeg zijn, of die van je Fob of smartphone dan kom je je huis niet in. Tenminste niet zonder sleutel. En natuurlijk vertrouw je de eerste tijd niet 100% op je nieuwe Nuki. Dus ligt er toch maar een huissleutel in mijn personenauto.
Zit de achterkant eenmaal op je slot en de sleutel in je slot dan klik je eenvoudig de zwaar aanvoelende smart lock erop. Nu kun je op je smartphone de bijbehorende app downloaden. De app leidt je helemaal door het installatie proces heen. Ook de bijgeleverde Fob’s kun je nu gaan aanmelden en instellen. De smart lock 3.0 Pro is uitgevoerd met een ingebouwde bridge. Dit betekent dat je waar ook ter wereld op afstand je voordeur kunt openen. Het aanmelden van mijn smartphone op de bridge was wel een dingetje. In eerste instantie wordt je tijdens de installatie gevraagd op welk WiFi netwerk je bridge moet worden aangesloten, echter de eerste dagen bleef de app buitenhuis “off line” het auto-unlock werkte overigens wel. Na drie dagen nog een keer de app aangemeld op mijn smartphone en de buitenhuis besturing werkt nu wel goed. Een groot voordeel van Auto-Unlock is dat je Nuki weet wanneer je vlak bij huis bent, je krijgt dan een melding dat je deurslot alvast “ontgrendeld” wordt. Zodra je even later vlak voor je deur bent gaat hij automatisch open. Je kunt dan met je handen vol (boodschappen, of je werk tas) zo doorlopen. In eerste instantie is je Nuki zo afgesteld (af fabriek) dat hij automatisch na 3 seconden op slot (in ons geval nachtslot) springt. Echter nacht slot betekent ook dat de dievenklauwen er uit springen; en je dus de deur niet dicht kunt drukken. Dit kun je in de app instellen, maar moet je wel even weten hoe! Menu (drie streepjes links boven in je app) -> “mijn apparaten beheren” -> kies plaatje Smart Lock -> kies je smart lock ( wij hebben maar een smart lock, mocht je meerdere smart locks hebben dan staan die hier onder elkaar vermeld) -> kies “Smart Actions (Auto Unlock) -> Auto Unlock instellingen en schuif nu het vakje Vergrendelen na Auto Unlock naar links (wordt grijs) nu gaat je deur niet automatisch drie seconden na geopend te zijn automatisch in het nachtslot (vergrendeling)
Ook het checken van de batterij conditie (het laadnivo) is een beetje omslachtig. Standaard is namelijk een oplaadbaar batterij pack meegeleverd. Uiteraard moet dit zo nu en dan aan de oplader. Dit opladen kun je doen als de batterij nog in het slot zit, gewoon het bijgeleverde snoer in een oplader en deze in een verlengsnoer. Je kunt je Smart Lock blijven gebruiken als hij aan de oplader zit met de batterij nog in de Nuki. Alleen ligt de verlengsnoer over de vloer tijdens laden. Opladen duurt 10 uur volgens de fabrikant. Dat is dus een behoorlijke poos. Je kunt wel heel gemakkelijk de batterij uit de smart lock halen en dan aan de stroom leggen, alleen doet je Nuki het dan niet natuurlijk. En uiteraard was onze batterij al na twee dagen leeg, hoewel hij bij installatie de eerste keer op 40 % zat. Begrijpelijk dat je vooral de eerste dagen wat vaker je deur open en dicht doet. Leuk een nieuw speeltje. Alleen geheid dat je smorgens vroeg op je werk een mailtje van je zoon krijgt dat “het nieuwe slot niet werkt” Na een keer opladen en een week verder zit de batterij nog steeds op 88% trouwens. Checken doe je via Menu -> mijn apparaten beheren -> kies plaatje Smart Lock -> kies weer je Smart Lock ; -> Smart Lock beheren -> Type batterij. Nu verschijnt het batterij nivo. Het is wel mogelijk om een waarschuwing per mail te krijgen als de batterij van je Smart Lock bijna leeg is. Het activeren van deze functie moet dan echter weer via je account dat je bij Nuki hebt aangemaakt, en moet via web.nuki.io ingesteld worden. Wat dan wel weer omslachtig is
Overigens de weg daar naar toe gaat dus via genoemde link, klik rechtsboven op “instellingen” scroll naar Batterijniveau en vink batterij waarschuwingen via mail aan. (schuifje naar rechts)
Ook je fob’s (de ab oftewel afstandsbediening) kun je in de app instellen. Kies na het bekende menu (drie streepjes) nu voor het plaatje Fob. De fob welke je nu wilt bewerken leg je in de buurt van je smartphone en je drukt op fob beheren in de app. Druk nu ongeveer 10 seconden op de knop van de fob en hij zoekt contact met de app. Je kunt nu de fob een naam geven (van zoon, vrouw, of andere gast) Ook kun je instellen wat de fob moet doen bij indrukken! Let hier op, want af fabriek staat dit ingesteld op intelligent. Ik weet nog steeds niet wat dit betekent, maar ik heb dit snel veranderd. Een keer drukken is bij ons “open de deur” dit betekent dat ongeacht of de deur in het (nacht)slot zit, of gewoon dicht is, de deur open gaat. Twee keer drukken is “op slot” Doe dit wel voor elke Fob afzonderlijk! Wat wel een beetje jammer is dat je in het Vergrendelingslog (Menu -> mijn apparaten beheren -> jouw smart lock -> vergrendelingslog wel kunt zien dat je deur door een fob is geopend, maar niet door welke. Beetje gemiste kans. Stel dat je een fob een keer uitleent (vakantie, de buurvrouw doet de plantjes en geeft de kat brokjes) kun je niet achterhalen of nou de buurvrouw je deur opendeed óf iemand anders. Inmiddels een update: het is wel zeker mogelijk om in het “Vergrendelingslog” te zien welke fob de deur geopend heeft. Echter moet je in het menu ook bij “Gebruikers beheren” elke fob dezelfde naam geven als tijdens de installatie. Tip: doe dit direct anders heb je later heel veel moeite om te zien welke fob bij welke persoon hoort..
NB; de fobs zijn van verschillende gebruikers. Ik heb met heel veel omhaal inmiddels dus wél elke fob een eigen naam kunnen geven, maar zoals gezegd ná aanmelden van de fob op het slot dit gelijk wijzigen via
Menu -> gebruikers beheren de betreffende fob hier dezelfde naam te geven als je hem bij de installatie gaf.
Wil je de deur gewoon met je smartphone openen dan volstaat de app openen, vinger erop, naar links of rechts schuiven en je deur gaat open (openen een keer extra bevestigen) vergrendelen gaat in een keer. Overigens wát er precies moet gebeuren als je naar links of rechts schuift kun je instellen. Ook dit weer via Menu -> mijn apparaten beheren -> kies Smart Lock; jouw smart lock . Onderaan bij Acties kun je kiezen en instellen wat te doen bij naar links of naar rechts vegen. Mooi voordeel bij een IPhone is dat je app ook als widget kunt gebruiken. Je hoeft nu niet je telefoon eerst te ontgrendelen om de deur met de app te openen. Zoals je misschien weet kun je widgets openen op je iPhone zonder te ontgrendelen. In principe open je de deur met twee keer vegen en twee keer drukken.
Een fob is sneller, geef ik toe. Maar de auto unlock op je smartphone maakt een boel goed. Een fob kan namelijk niet vanzelf de deur openen, zónder te drukken. Je smartphone doet wel zonder je handen te gebruiken je deur open als je er voor staat.
De functie personen uitnodigen heb ik nog niet gebruikt , dus daar kan ik (nog) niks over zeggen
Kort gezegd; na de Smart Lock Pro 3.0 ruim een week geprobeert te hebben kan ik alleen maar positief beoordelen Ondanks de eenvoud van het apparaat, een kastje aan de binnenkant van je voordeur die je deur open en dicht doet zit er tóch een omvangrijke en redelijk ingewikkelde app achter. De fijn afstelling van je Nuki Smart Lock is uiteindelijk een redelijk tijdrovende puzzel. Wat ik wel een pluspunt vond dat ik een verbindings vraag had, deze via de app stelde, en binnen twee dagen antwoord had per mail.
Inmidels een update voor de bevestiging aan de deur…. Omdat wij een deurschild hebben wat nogal ver uitsteekt bleef het Nuki slot uiteindelijk niet plakken aan het deurschild.. Op een gegeven moment bleef de sleutel stilstaan in het deurslot en draaide de Nuki rondjes… dit opgelost met een paar smalle stukjes kunstof. Deze stukje eerst met de decoupeerzaag afgezaagd (van een brood plank van de Action, die was net dik genoeg 😊) deze stukjes vastgeplakt met seconden lijm aan de zwarte plastic achtergrond. Het geheel weer met ster dubbelzijdig tape van de Hornbach goed stevig aan de deurschild bevestigd. Door de kleine stukjes kunstof heeft de Nuki iets meer stevigheid en kan niet meer gaan ronddraaien.