Ik was al enige tijd aan het twijfelen over het aanschaffen van een VR bril, maar twijfelde over de kracht van mijn PC, met name de GPU (i9-10850k/64gb/RTX2070). Van een collega een Rift S kunnen lenen om te proberen en was meteen verkocht, draaide veel soepeler dan gedacht en wat een ervaring! Ik vond alleen de resolutie aan de lage kant voor flight sims, met name DCS, waardoor spotten wat lastig was. Daarnaast heb je tegenwoordig een verplicht Facebook account nodig voor Oculus brillen, wat die hele range aan producten voor mij een no-go maakte.
Beste alternatief is dan de HP Reverb G2, heb voor €650 de V2 (inclusief controllers) met verbeterde tracking en verbeterd gezichtsmasker kunnen kopen. Ondanks de hoge resolutie, en benodigde super sampling om het beeld scherp te houden, draait mijn PC het nog verbazingwekkend goed. Voor DCS moet wel e.e.a. aan instellingen teruggeschroefd worden en draai ik iets boven de native resolutie, maar andere games (o.a. HL: Alyx, H3VR) draaien probleemloos op de volledige super sampling resolutie (ruim 3k x 3k per oog).
Controller tracking is voor flight sims meer dan voldoende. Voor games als HL:Alyx heb ik niet direct hinder ondervonden van de "relatief slechte" tracking door het inside-out systeem, maar er zijn inderdaad wat dode hoeken waarvan ik me kan voorstellen dat die bij games als Beatsaber merkbaar in de weg gaan zitten. Heb ik geluk dat ik dat soort spellen niets aan vindt, dus er ook geen last van heb
De FOV is niet je-van-het, maar voor een headset in deze prijsklasse prima. Met de 9mm face gasket verbetert de FOV nog iets. Ik heb echter op geen moment de FOV als storend ervaren, je moet alleen aanwennen om voornamelijk je hoofd te draaien i.p.v. je ogen. Overigens is dit iets wat sommige brildragers onder ons waarschijnlijk al gewend zijn, met name als je kleinere monturen en/of hogere sterktes hebt.
De sweetspot is niet heel groot, maar wederom groot genoeg voor mijn hoofdgebruik (zittend, DCS). Wederom geldt dat je moet aanwennen om je hoofd te draaien in plaats van alleen je ogen. Scherpte van het beeld is wel fenomenaal, helemaal vergeleken met de Rift S die ik kon proberen. Spotten in DCS is, ondanks dat hij op ca. 2,6k x 2,6k per oog draait, geen probleem, ik durf zelfs te stellen dat spotten voor mij nu makkelijker is dan in 2D met TrackIR (even afgezien van de extreme zoom die je in 2D kunt toepassen).
Audio is superieur, had ik niet verwacht aangezien ik een HiFi systeem gewend ben en veel hoofdtelefoons snel tegenvallen.
Het draagcomfort is door het type bril (skibril-stijl) met name bij langere sessies een minpunt. Hoewel de headset goed afstellen wonderen doet, is er nog ruimte voor verbetering. Wellicht dat ik op termijn een comfortset aanschaf om de gewichtsbalans te verbeteren (Studioform Creative biedt deze aan).
Een andere tip: Koop lensbeschermers! VR Optician biedt voor ca. €45 "plano lenses" op maat aan, welke je over de Reverb lens klikt. Zo vermijd je direct contact met de HMD lenzen, waar kras = einde oefening betekent.
Al met al vind ik de Reverb G2 V2 op dit moment verreweg de beste bang-for-buck leveren van alle beschikbare brillen. En ja, ik lees veel reacties dat o.a. de Varjo Aero veel betere specs heeft, maar men vergeet volgens mij vaak dat die bril ook 3-4x zo duur is als de HP Reverb G2.